Keresztény család

Istenkeresés az élet labirintusában...

Jézus felfedezése a karácsonyi őrületben

2014. december 23. 23:04 - Kereszteny Család

nativity-scene.jpg

J. Lee Grady-t azt gondolom, már nem kell bemutatnom, számos cikk jelent meg tőle itt a blogon. Mindazt sikerült jól összegyűjtenie, amiről ma a karácsony szól, és azt is, amiről valójában szólnia kellene…


Gyakran eltöprengek azon, mi történne, ha december folyamán földön kívüli idegenek látogatnának a Földre és elnéznék az embereket, ahogy a karácsonyt ünneplik. Vajon képesek lennének rájönni, hogy valójában a szabadságukat töltik? Kétlem.

Manapság Jézus születésének a történetét jócskán maga alá temeti a több tonnányi égősor, a vaskos materializmus, a politikai korrektség és olyan énekek, amelyek a téli időjárásról szólnak (ami azért is furcsa, mert a legtöbb ember a világon a karácsonyt meleg éghajlaton ünnepli). Valahogy elfelejtettük az egész ünneplésnek a lényegét.

A múlt héten, elmentem egy nagy áruházba, hogy megpróbáljak venni egy kis betlehemet. Ebben az igencsak kedvelt alacsony árakkal operáló szupermarketben, a végeláthatatlan polcokon olyan dolgok sorakoztak mint karácsonyfa, Disney figurák (minden a Jégvarázsból, amit csak el tudsz képzelni), Hello Kitty minden formában, Martini-s dobozok (a karácsony az italozásról szól?), felfújható pingvinek, mikulásos WC ülőke, Darth Vader mogyorótörő, rénszarvasos sütőkesztyűk és elemmel működtetett karácsonyi sapkák.

De betlehem az nem volt. Amikor megkérdeztem egy eladót, hogy miért nincs, bocsánatkérően csak annyit mondott: „Igaza van. Valószínűleg be kellene szereznünk párat.”

De én nem akarok a multinacionális áruházaktól függni, hogy ők mutassák meg a számomra ennek az időszaknak az igazi jelentését. Ezért december folyamán Máténál vagy Lukácsnál mindig elolvasom az evangélium beszámolóját Jézus születéséről és így mindig fel tudom újra és újra fedezni a megtestesülés csodáját.

Bátorítalak téged, hogy te is nézd át ezeket az igeszakaszokat. Ahogy pedig ezt teszed, rá fogsz jönni, hogy Jézus hét különböző néven van bemutatva a karácsonyi történetben.

1. Dávid fia (Máté 1:1)
Máté evangéliuma, amely elsődlegesen a zsidók számára íródott, fontosnak tartja kihangsúlyozni, hogy Jézus Izrael királyainak vérvonalából származott. A nemzetségtábla, amely megjelenik Máté evangéliumának első részében Józseftől, szűz Mária férjétől Dávidon keresztül egészen Ábrahámig nyúlik vissza. Még akkor is, ha Jézus biológiai értelemben nem volt József fia, legálisan igényt tarthatott a család nevére. Ő a zsidók királya volt a legigazabb értelemben, ellentétben Izrael bűnös uralkodóival, Jézus egy tökéletes király volt – és a királyságának sohasem lesz vége.

2. Ádám fia (Lukács 3:38)
Lukács evangéliuma egy idegen hallgatóságnak íródott és Jézus emberi természetére fókuszált. A Lukács 3:23-38-ban leírt nemzetségtáblázat pedig nem a királyi utódlást mutatja be. Ehelyett, végigköveti Mária családfáját egészen Ádámig – bemutatva hogy Jézus az első ember leszármazottja volt. Annak ellenére, hogy a Szent Szellem természetfeletti munkája, Isten örökkévaló szava járta át Máriát, létrehozva benne Istent és embert egyszemélyben. Mégis, Jézus, Ádámmal ellentétben, sohasem volt engedetlen Istennel szemben. Megmaradt bűntelennek és így feláldozhatta az életét mindannyiunkért.

3. Emánuel (Máté 1:23)
Egy álomban az angyal azt mondta Józsefnek, hogy Mária csodálatos módon fiút fogan – és a neve Emánuel lesz, amit azt jelenti, hogy „velünk az Isten”.
A megtestesülés csodája lett becsomagolva ebbe a névbe. Jézus, ahogy János evangéliuma hangsúlyozza, az ige ami „testté lett” (János 1:14). Ő Istennel volt mielőtt a világ meg lett teremtve, mint a dicsőséges elsőszülött fiú, de otthagyta a menny dicsőségét, hogy a Földön a bűnösök között legyen.

4. Ő Jézus, a szabadító (Máté 1:21)
Az angyal azt mondta Máriának, hogy életet fog adni a „szent gyermeknek” akit Jézusnak fog elnevezni, ami a Görög megfelelője a Józsué-nak (héberül Yeshua). Jézus annyit jelent, hogy „az Úr megment”. Ugyanúgy, ahogy Józsué az ószövetségben Mózes örökébe lépett és Isten népét átvezette a Jordánon, hogy bevigye őket az ígéret földjére, Jézus kivezetett bennünket a bűn rengetegéből és bevitt minket „kegyelemből” és „hit által” (Efézus 2:8) a megváltás áldásába.

5. Ő a béke királya (Ésaiás 9:6)
Az angyal azt mondta a pásztoroknak Betlehemben: „Dicsőség a magasságos mennyekben az Istennek, és e földön békesség, és az emberekhez jó akarat” (Lukács 2:14)
Ez pedig Ésaiás korábbi próféciájára utal vissza, mégpedig arra, hogy a Messiás elhozza a békét a Földre. Krisztus ajándéka a legnagyszerűbb béke egyezmény volt, ami valaha csak köttetetett. Bárhol, ahol Krisztus evangéliumát hirdetik és hisznek, az emberi szívekben lévő gyűlölet gyökerestül kiírtatik és a háborúk és az erőszak megszűnik.

6. Ő a világ világossága (Lukács 2:32)
Simeon, az idős próféta, aki Józseffel, Máriával és az újszülött Jézussal találkozott a templomon kívül Jeruzsálemben, felismerte a régóta várt Isten fiát, aki nem csak Izrael számára lett elküldve, hanem az egész világnak is. Jézus küldetése az egész földre kiterjedt. Ez a tény lett megerősítve a titokzatos mágusok látogatása által – a bölcs emberek által, akik egy pogány országból érkezve tiszteletüket fejezték ki a gyermek Krisztusnak és úgy viszonyultak hozzá, mint egy igazi királyhoz. Tudták, hogy majd egyszer ezt a királyt mindenhol imádni fogják.

7. Ő a Messiás, Krisztus az Úr (Lukács 2:11)
Az angyal pontosan így írta le Jézust amikor a pásztoroknak beszélt Betlehemben. A „Krisztus” szó azt jelenti, hogy „az egyetlen felkent”, a héber szó pedig Ha-Mashiach azaz a Messiás. Ő pedig a szabadító Isten, aki meg lett ígérve a világnak. Ábrahám látta Őt messziről, Dávid király énekelt és prófétált Róla, Ésaiás, Jeremiás, Ezékiel, Dániel, Mikeás, Aggeus és Malakiás és számos más próféta jósolta meg az Ő eljövetelét. Ő nem csak egy a Szent Szellem által felkent volt, hogy gyógyítsa a betegségeket és támassza a halottakat az alatt a rövid idő alatt, amit a földön eltöltött, hanem fel volt kenve arra is, hogy meghaljon a kereszten a bűneinkért és feltámadjon a halálból, hogy örökké élhessünk Vele.

Ezekben az őrült karácsonyi napokban, melyeket minden évben kénytelenek vagyunk elszenvedni, egyszerűsítsük le a dolgokat. Szűrjünk ki minden zajt a hóról, tündérekről, ajándékkártyákról, ünnepi leárazásokról és mulatságokról, ehelyett inkább fedezzük fel újra, miről is szól igazából a karácsony. Találjunk rá a jászolra és arra, ami ott történt – és helyezzük Jézust a Karácsony középpontjába.

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal!

Szólj hozzá!
Címkék: életmód

A bejegyzés trackback címe:

https://keresztenycsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr37007709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása