Keresztény család

Istenkeresés az élet labirintusában...

Mit tesznek a hazugságok egy boldog házassággal?

2016. október 14. 17:15 - Kereszteny Család

sshh.jpg


Te milyen hazugságokat tartasz megengedhetőnek egy kapcsolatban? Mi az a hibád, bűnöd, amiről úgy gondolod, jobb, ha a másik nem tud róla? Dr. Hawkins házassági tanácsadó szerint ilyesminek egy házasságban nincs helye.

Néha meglepődöm azon, hogy egy kapcsolat szövetének a fellazulását még a legapróbb, legártatlanabb hazugságok is kiválthatják. Gondoljuk csak végig: ha valaki egy kis dologban képes a szemedbe hazudni, mi gátolja meg később egy nagyobb hazugságban?

Ugyanakkor, ha a társad képes valami nagy, komoly következményekkel járó dologban elhallgatni az igazat, vajon akkor másképp cselekedne az apróságokkal? A bizalom tehát egy olyan dolog, amely töredékére csökken, bármekkora is legyen a hazugság.

Ha pedig mindez egy házasságon belül történik, az felér egy katasztrófával! Ezzel mindannyian tisztában vagyunk és egy bizonyos ponton alkalmanként már mindenki követett el hazugságot az életében. Mindemellett tudjuk azt is, hogy valamilyen úton-módon a hazugságok később kiderülnek, mégis, ezt mindig megpróbáljuk megúszni. Ahogyan tudjuk azt is, hogy a megtévesztés rombolja a kapcsolatot, de mégis igyekszünk abba a hitbe ringatni magunkat, hogy ha esetleg mégis rajtakapnak, talán elkerülhetjük a következményeket vagy azok nem is lesznek olyan végzetesek.

Mivel tanácsadással foglalkozom, gyakran látom a hazugságot, mint okot a házasság válsága mögött. Legyen az egy olyan kis dolog, mint egy kis dugipénz, füllentés vagy hogy mennyi pénz is ment el vásárláskor, vagy például az olyan komolyabb dolgok, mint a szerető tartása, melyre ha fény derül, az minden házasságot villámcsapásként ér.

Az alábbi mondatok egy olyan hölgytől származnak, aki a férjét többször rajtakapta, ahogy az általa elköltött pénzről hazudott:

„Olyan gyakran hazudott már nekem, hogy elkezdtem a bizalmamat is elveszteni. Amikor rájöttem, hogy már nem bízhatok benne, egyre inkább eltávolodtam tőle. Fel kellett húznom magamban egy érzelmi kerítést, hogy ne fájjon annyira, amit tesz. Egyszerűen már nem tudtam bízni benne. Mostanra a házasságunk teljesen zátonyra futott, csak azért, mert nem akarta elmondani az igazat.”

Nem meglepő, hogy Salamonnak ennyire sok mondanivalója volt ezügyben:

„Utálja az ÚR a hazug ajkat, de akik igazan élnek, azokat kedveli.” (Péld. 12:22) 

„Jobb a feddhetetlenül élő szegény, mint az álnok beszédű ostoba.” (Péld. 19:1) 

Miért hazudunk? Az egyszerű válasz az lenne, hogy valami olyasmit követtünk el, amit szégyellünk és reméljük, hogy nem kell a következményekkel számolnunk. Valami fájdalmasat tettünk és nem akarjuk, hogy csak ülnünk kelljen szégyenkezve, ahogy egyébként az az ilyen szituációban elvárható lenne. Ha pedig már gyakorló hazudozóvá váltunk és újra és újra megúsztuk következmények nélkül, még keményebb lesz ezen változtatni.

Ezzel egy időben aztán a nem megváltozott viselkedés következményei is egyre súlyosabbak lesznek.
A te házasságodban a megtévesztés már általános jelenséggé vált? Javaslok néhány módszert, amely segíthet a gyógyulásban: 

Először is, adj teljes körű kártalanítást a hazugságokért. Ha valaki nem tisztességes, az szörnyű károkat tud okozni, még a legkisebb, legártatlanabb dolgokban is. Aki becsapja a másikat, teljes mértékben felelősséget kell vállaljon a tettéért elismerve azt a rettenetes kárt, amit a hazugság hatása okozott. Mindezért pedig jóvátétellel tartozik, felvállalva azt is, hogy a párjával együtt hajlandó lesz az életét alárendelni a teljes átláthatóságnak és elszámoltathatóságnak.

Másodszor, nézz szembe azokkal a karakterbeli hiányosságaiddal, melyek hazudozóvá tesznek. A csalásra való hajlam nem a véletlenen múlik. Sokkal inkább a hamis szíven és kifogásokon, melyek felmentenek a következmények alól. Ahhoz, hogy a személyiségünkben a probléma gyökere eltűnjön, mindig nagy erőfeszítéseket kell tennünk és gyakran külső segítségre is szükségünk van.

Harmadszor, határozd el magad, hogy brutálisan őszintén fogsz élni. Egy hazudozónak meg kell hoznia azt az elhatározást, hogy mostantól „kérlelhetetlenül őszinte” elvek mentén fogja élni az életét. Más szavakkal élve az átláthatóság és kiszámíthatóság mellett nem marad hely a füllentéseknek.

Negyedszer, teremts olyan környezetet, amely az őszinteségnek kedvez. A házasságban mindkét félnek el kell kötelezni magát a teljes átláthatóság és a kompromisszumok nélküli őszinteség mellett. Ha így tesznek, a saját világuk egyre inkább összezsugorodik és ily módon egyre inkább megismerhetővé válik a másik számára. Mindkét fél törekedjen egy hely létrehozására, ahol képes a fejlődésre, megerősödésre a becsületesség és a tisztesség. Itt már a titkoknak és a simlisségnek nem marad tér.

Végül pedig, erősödj meg a becsületességben. Ahogy egyre inkább az egyenes utat választod, egyre könnyebbé válik az őszinteség, aminek a gyümölcseit mindketten élvezni fogjátok. Ahogy elkezditek tisztelni a másik erőfeszítéseit, egyre könnyebb lesz a másik előtt őszintének lenni. Az egyik őszinte válasz ráépül egy másikra, így pedig lassan elkezd helyreállni a bizalom.

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://keresztenycsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr1011807821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása