Keresztény család

Istenkeresés az élet labirintusában...

3 ok, amiért a fiatalok biztosan otthagyják a gyülekezeted

2016. november 09. 21:59 - Kereszteny Család

leave.jpg

A 19 éves Jaquelle Crowe-nak sikerült nagyon érzékletesen megragadnia a választ  arra a kérdésre, hogy idővel miért is tűnnek el a gyülekezetekből az amúgy keresztény családban felnőtt fiatalok…

Nálatok szeretik a fiatalokat?

A válasz legtöbbször egy kitörő lelkesedésből és szívből jövő igen! Különben mi másért rendelnétek pizzát, találnátok ki különféle programokat és olyan tevékenységeket, ahol tanítjátok és óvjátok a tiniket? Persze hogy azért, mert szeretnétek, ha továbbra is a gyülekezet tagjai maradnának!

De sokak szívébe már beférkőzte magát egy másfajta érzés, valami olyan, amit az egyházban sohasem mondanának ki hangosan, amely a mélyben csöndesen, a felszín alatt izzik, mégpedig az, hogy igazából legszívesebben megszabadulnának a fiataloktól.
Számukra a tizenévesek túl rendetlenek, szeszélyesek, drámaiak, zavaróak, idegesítőek és éretlenek. A problémák, bűnök és azok a dolgok, amikkel a tinédzserek küzdenek, egyszerűen túl nagy megterhelést jelentenek a gyülekezet tagjai számára. Így ezeknek a gyülekezeteknek nem az a legnagyobb félelmük, hogy elveszítik a fiatalokat, hanem hogy megtartják őket. Legbelül arra a kérdésre keresik a választ, hogy „hogyan is szabadulhatnánk meg tőlük?”

Szerencsére ezeknek a közösségeknek a számára van három tippem, amivel garantáltan úgy elzavarhatják a fiatalokat, hogy azok többé vissza se néznek.

1. Etesd őket szellemi cukorkákkal, nem pedig tápláló étellel

Ha el akarod kergetni a fiatalokat, ne bajlódj mély tanításokkal. Kerüld a teológiát. Maradj felületes, jófej és közvetlen. Tanítsd meg Dávid és Góliát történetét – és húzd alá a bennünk lakozó óriást a maga dicsőségére cselekvő Isten helyett. Prédikálj Jézussal megfűszerezve az erkölcsről, szépségről és arról, hogyan lehetsz hasznos tagja a társadalomnak. Amikor pedig az élet kezd egyre bonyolultabbá válni és elkezdik megszenvedni a próbákat, akkor persze a felszínes teológiájuk csődöt mond és otthagyják a gyülekezeted.

Tanítsd inkább azt, hogy mit higgyenek és nem azt, hogy miért. Mondd el, hogy Isten létezik, mindent az irányítása alatt tart, hogy Jézus feltámadt a halálból, de ne építs ezeknek az igazságoknak bármilyen alapot. Egyszerűsítsd le a Szentírást, vedd el a kedvüket a kérdezéstől és az egészséges beszélgetésektől, ugyanakkor helyezd előtérbe az érzéseket. Így amikor a tinédzserek kilépnek a való világba és szembetalálkoznak az evangélium kihívásaival, a bizonytalan hitük összeomlik és otthagyják a gyülekezeted.

Akárhogy is tanítasz, a lényeg, hogy a bűnről ne beszélj. De ha mégis muszáj, maradj csak a legnagyobbaknál, mint például gyilkosság, házasságtörés, autólopás, betörés. A tinik önbecsülése törékeny, így mindent megteszünk azért, nehogy megsértsük őket. Kerüld a bűnös vágyakról, az ellenség szeretetéről, a szociális médiában tanúsított alázatról, a szerénységről vagy más érzékeny témákról való tanítást. Így amikor majd szemben találják magukat a kísértéssel, amivel tele van a világ, természetesen feladják – és otthagyják a gyülekezeted.

2. Teremts olyan légkört, ahol a hívők úgy élnek, mint a fogyasztók

Ha biztos akarsz lenni a fiatalok távozásában, tedd őket önzővé. Azáltal, hogy egy olyan buborékba zárod őket, amely kényelmes és én központú, kiépíted bennük a csalódottságot és hitetlenséget. Mondd el nekik, hogy a gyülekezet azért van, hogy a kényelmüket, szociális életüket, akaratukat valamint a divattal kapcsolatos terüket biztosítsa és természetesen megoldja a személyes problémáikat. Finoman irányítsd át Isten dicsőségét saját magukra. Alkalmazd a dicsőítést – de ne Istenét, hanem az övékét. Majd amikor szemben találják magukat a valósággal, hogy az egyház végső soron nem róluk szól, akkor elvesztik minden illúziójukat és otthagyják a gyülekezeted.

Legyen az evangélium „menő dolog”. Bármit is csinálsz, ezt mindenképpen el kell érned a fiataloknál. Hozz be aktuális dolgokat és a jelenlegi pop kultúrára szabjad a mondanivalódat. Használj elemeket a show bizniszből, éppen nagyon népszerű mozifilmekből és top slágerekből, hogy illusztráld, amit közölni akarsz. Amikor pedig a tinédzserek realizálják, hogy a kereszténység olyan, mint a mobiltelefonjuk vagy a TOP 10 sláger, vagyis csak egy múló hóbort, akkor otthagyják a gyülekezeted.

3. Válaszd el őket a többi korosztálytól annyira, amennyire csak lehetséges

A tinédzserek leválasztása a nagyobb közösségről egy klasszikus (és legegyszerűbb) módja az elűzésükhöz. Mindenekelőtt, ha sohasem érezték egy nagyobb család részének magukat, sokkal könnyebben szakadnak el. Tartsd őket csak az ifjúsági csoportban és a vasárnapiskolában, ültesd őket egy közös helyre az éneklés alatt és a prédikálás ideje alatt szervezz nekik egy sor foglalkozást. Ne engedd, hogy kisebb gyermekek felé szolgáljanak, vagy esetleg az idősebb tagokat segítsék,  fejezd ki a rosszallásodat, ha úgy viselkednek, ahogy egy nagycsaládban szokás.

Ne hagyd, hogy az idősebbektől tanuljanak. Véletlenül se oszd meg a felnőttek küzdelmeit, történeteit és félelmeit a tinédzserekkel. Izoláld el őket a közösség többi részétől, amennyire csak lehetséges. Ne hagyd, hogy olyanok életébe kapcsolódjanak be, amely különbözik az övékétől. Tartsd távol őket a hívő szentektől, akik inspirálhatnák őket. Akkor pedig, amikor a tinédzsereknek valahol máshol alkalma nyílik majd megtapasztalni azt, milyen is egy igazi közösség, otthagyják a gyülekezeted.

Nem is olyan bonyolult ez az egész. Csupán ezzel a három egyszerű stratégiával garantálhatod, hogy a fiatalok elhagyják a gyülekezeted. Ha pedig elmennek, a gyülekezeted nem lesz olyan rendetlen. Nem lesz olyan őrült, szeszélyes vagy idegesítő.

És nem is lesz olyan bibliai.

Üldözd el a tinédzsereket és üldözd el az életet és a növekedést is. Ha szeretnél a tanúja lenni, ahogy a közösséged sorvad, megkeményedik majd végül meghal, üldözd el a fiatalokat.

Hogyan tarthatod meg a fiatalokat a gyülekezetben?

Természetesen a fentiek ellenkezője éppen olyan igaz. Ha azt szeretnéd, hogy a gyülekezeted fejlődjön és növekedjen, gondoskodj a fiatalokról. Minden hibájuk ellenére szeresd őket és aztán nem is fogod annyira súlyosnak látni a helyzetet. Adj nekik esélyt. Legyenek a tanítványaid. Legyenek a barátaid. Alapozd meg őket a Szentírásban, adj nekik gyökereket a hitben. Tanítsd őket, hogy az egyház Isten dicsőségéről szól. Csepegtesd beléjük az alázatot és szeretetet Isten imádata iránt. Ne félj közel kerülni az evangélium kemény valóságához. Integráld be őket a sokféle korú emberből álló nagy gyülekezetbe. Tanítsd őket a bűnről, a kegyelemről és a bűnbánatról. Végül pedig mutasd be a számukra, hogyan lehet Jézust egy önzetlen szolgaként követni.

Ha mindezt megteszed, a tinédzserek nemcsak hogy megmaradnak a gyülekezetben, hanem ők lesznek a gyülekezet. Ettől pedig csak jobb lesz az egész.

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal!

12 komment
Címkék: gyülekezet

A bejegyzés trackback címe:

https://keresztenycsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr4511946373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kijelölt Felelős · http://hangulatjelentes.blog.hu/ 2016.11.22. 19:27:51

Miért is nem lehet a randis poszthoz hozzászólni?

magnificat 2016.11.22. 19:34:16

Úgy néz ki kellemetlenné váltak a kérdések :)

magnificat 2016.11.22. 19:39:58

@Kijelölt Felelős: elnézést, nem, csak rossz cikket néztem, ahol tovább volt bírva :)

Kijelölt Felelős · http://hangulatjelentes.blog.hu/ 2016.11.22. 19:49:16

@magnificat:

Ritkán szoktam ennyire felháborodni, de már egy fél órája döbbenten nézek ki a fejemből.

A többit a másik poszt alatt elmondtátok....

magnificat 2016.11.22. 19:53:14

@Kijelölt Felelős: felháborodni felesleges szerintem. Én csak sajnálkozva csóváltam a fejem, és inkább mentem a dolgomra :)

magnificat 2016.11.22. 19:55:04

@Kijelölt Felelős: ráadásul ugye remekül kihangsúlyozza a kirekesztéssel kapcsolatos álláspontját :) Meg hogy a keresztények nem védekeznek.

Kereszteny Család · https://www.facebook.com/keresztenycsaladblog/ 2016.11.22. 19:57:24

Visszakapcsoltam a kommentezési lehetőséget a másik cikk alatt, csak nem volt időm moderálni és kezdtek kicsit eldurvulni a dolgok.

Úgyhogy ha lehet, kulturáltan. :-)

Kijelölt Felelős · http://hangulatjelentes.blog.hu/ 2016.11.22. 20:12:25

@Kereszteny Család:

Már eddig is nagyobb figyelemben részesültél, mint amit megérdemelsz.

Kijelölt Felelős · http://hangulatjelentes.blog.hu/ 2016.11.22. 20:13:36

@magnificat:

Lehet, hogy felesleges felháborodni, de ez minden határon túlment.

Jó éjt!

Trisi · www.alphawing.hu 2016.11.23. 08:43:10

Tudod miért hagyják ott a gyülekezetet? Mert nem vagy hiteles. Ezt egy tini nagyon gyorsan átlátja, amikor problémája van és te úgy "segítessz" neki, hogy felolvasol a bibliából egy idézetet és nem úgy hogy megbeszéled vele, mi lehetne a hitének és a világnak is megfelelő megoldás.

A Góliátos történetet elmesélheted amikor éppen a főnöke páros lábbal rúgta ki amiért őszinte volt és most kereshet valami szállást magának, mert nincs pénze albérletre.

"Használj elemeket a show bizniszből, éppen nagyon népszerű mozifilmekből és top slágerekből, hogy illusztráld, amit közölni akarsz" Meséld már el nekem, ezzel mégis mi a gond? Nem egy olyan zenészt ismerek akinek a szövegei pont vallásosak és szuper alap hogy lehessen beszélni a vallásról, az elmesélt történetről akár egy klipp kapcsán. Lásd Ákos számainak egy része lazán vallásos tartalmú, de rengeteg amerikai előadó is van ilyen. Mégis mi ezzel a baj? Bocs, de zsoltárt nem szívesen hallgatok, viszont Ákos szól a kocsiban is....

..Tévedés... az egyház Isten dicsőségéről nem szól Az egyház egy keret hogy a szervezet működjön. A hit az ami Isten dicsősége, a vallás pedig az iránymutatás. Az egész pedig végsősoron pont az egyedi ember és a közösség összefogásáról szól. Pont az a lényege hogy nem individumok vagyunk, hanem egy közösség részesei, akik közös hittel élik az életüket.

Zb74 2016.11.25. 17:20:39

@Kereszteny Család: Tényleg, te amúgy szoktad értesíteni az eredeti szerzőket arról, hogy lefordítottad a cikkeiket?

Csak mert Elisabeth Carter pl. biztosan örülne, ha tudná, hogy Magyarországon 400 hozzászólás érkezett a cikkére.
süti beállítások módosítása