Keresztény család

Istenkeresés az élet labirintusában...

A három legfontosabb dolog a jó házassághoz

2017. február 13. 11:41 - Kereszteny Család

couple5.jpg

Mivel házasság párti vagyok, nagyon örülök, hogy elsősorban keresztény körökben Valentin-nap környékén jobban előkerül ez a téma. Ilyenkor több évtizede együtt élő, többnyire ősz hajú embereket látunk jó példaként magunk előtt, vagy a szószékről a kölcsönös beszélgetések és megértés fontosságáról hallunk magasztos gondolatokat.

Mindez szép és jó, de folyamatosan ott van bennem az érzés, hogy a mai világban ez kevés és alig mutat meg valamit az igazi házasságból. Annyira keveset, hogy az újabb generációk előtt a házasság már inkább taszító, mint vonzó gondolat.

Senki sem szeret egyedül lenni. Mindenki szeretetre, melegségre, elfogadásra, biztonságra és a vágyai kielégítésére vágyik. Másik oldalról viszont a rengeteg impulzus, lehetőség, minta, napi szinten  több száz tudatos vagy éppen tudattalan döntést igényel tőlünk. Ebben az állandó feszültségben aztán mindenki elfárad és kialakul a folyamatos szorongás érzése.

Úgy tapasztalom, hogy a házasság a mai, ellentmondásokkal teli életünkre egy nagyon jó válasz, csak mint mindent általában, jól kell csinálni. Ebben segít az alábbi három dolog:

Jó és sok szex

Tudom, hogy a csapból is ez folyik, de nem véletlenül. Az embereknek a szexuális kielégülés annyira alapvető igényük – különösen mai pornóval átitatott kultúrában – mint az evés vagy az alvás. A szex a teremtés része és a keresztény hívők számára csak egyetlen kikötés van, hogy a házasságon belül a házaspárok között történjen. Ebből következik az is, hogy a házasságban a szex képviseli az összekötő erőt ahogy az összekötést, a bizalmat is a szex teszi tönkre, ha az egyik fél megcsalja a másikat.

Ha sikerül azt a sok gátlást, nyomást, feszültséget mely a nap vagy hét folyamán összegyűlik becsatornázni egy kiadós szeretkezésbe újra és újra, a szerelmetek soha nem látott mélységeket fog átélni. A legjobb az egészben pedig az, hogy erre szinte bármikor, biztonságban lehetőségetek van, hiszen házasok vagytok.

Ha mindez nem vagy akár az egyik fél számára nem kielégítően működik, akkor lépni kell. Na nem félre, hanem előre!

Fejlődni akarás

Egy házasság vagy tartós kapcsolat rendszerint azért megy tönkre, mert az egyik fél akar fejlődni, a másik pedig nem akar. Ez elsősorban nem a másik igényeinek való megfelelést jelenti, hanem sokkal inkább a magunkba fektetett munkát. Az egyik fél sportol, hogy egészségesebb, kívánatosabb, „éhesebb” legyen, a másik nem. A másik szorgalmas, tanul, az egyik szerint pedig majd lesz valahogy. Az egyik megjavítja az elromlott dolgokat, a másik pedig tudja, hogy úgyis meg lesz csinálva. Az egyik szerelmeskedni akar, a másik gátlásos.

Az egyéni fejlődéssel tartható fent a házasság dinamikája, a házasfelek igyekezni fognak megtartani a másikat, értékelni fogják az erőfeszítéseket még akkor is, ha az eredmény nem azonnali vagy látványos. Ahogy a fejlődés egy ember életében új távlatokat nyit, ugyanígy képes új távlatokat nyitni egy kapcsolatban is.

Hit

Végül, de nem utolsó sorban mindehhez kell a hit. Hit abban, hogy érdemes házasságban, hűségben élni. Érdemes az életemet egy emberre elpazarolni. Érdemes rengeteget dolgozni, érdemes húsz-harminc évet gyermekek felnevelésére szánni, bármennyi lemondással is jár ez.

Hinni abban, hogy majd évtizedek után is képesek leszünk szerelmesek lenni és hinni abban, hogy Istennek ez tetszik.

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal!

8 komment
Címkék: saját házasság

A bejegyzés trackback címe:

https://keresztenycsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr112253882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kicknick 2017.02.15. 14:40:45

Fárj, feleség, pénz..nem olvastam csak tippeltem, nyert?

Leone_510 2017.02.15. 21:52:54

"Ebből következik az is, hogy a házasságban a szex képviseli az összekötő erőt..."

csak a poszt írója számára következik abból és élheti megy így a kapcsolatát, a levezetés nem evidens

"Ha sikerül azt a sok gátlást, nyomást, feszültséget mely a nap vagy hét folyamán összegyűlik becsatornázni egy kiadós szeretkezésbe újra és újra"

ez totális hülyeség szerintem, és nem is kissé közhelyes, próbálj majd úgy szeretkezni, hogy benned nyomás meg feszültség...:)

A többi jó és tetszik. :)

alex69 2017.06.23. 19:50:00

A jó házasság feltételei, szerintem, több éves kutatói munka után: Krisztusnak átadott élet, helyes önismeret, stabil anyagi helyzet, kiváló kommunikáció a felek között, egyensúly és harmónia a munka, a magánélet és a gyülekezeti élet között.
Én kutattam az okokat a sok válásra, mai Japántól az USA nyugati partjáig jellemzi a nyugati fogasztói társadalmakat. A fő ok szerintem: a haszonelvű kapitalista gazdaság, amely a médiákon keresztül olyan életvitelt reklámoz, ami csak kevesek engedhetnek meg.
A házassághoz lakóhely kell -saját- vagy bérelt, egyik sem olcsó, és ha gyermekek érkeznek, akkor az is plusz költséget jelent.
Pénz nélkül tehát nem lehet itt család. A jó szex, önmagában kívánatos, de nem biztosíték a sikeres házasságra! Csak olyan emberek kössenek házasságot, akik valóban egymásnak valók, mert a házasság nem kísérleti műhely, és nem érdemes képmutatósdit sem játszani.
Tudjátok mi működik jól? Azok a közösségek, ahol a családok egy telken összetartó kommunába tömörültek: kevesebb pénz kell, mert majdnem mindent megtermelnek és a magántulajdon mellett van közösségi tulajdon is és napi közösségi élet!

Kereszteny Család · https://www.facebook.com/keresztenycsaladblog/ 2017.06.24. 21:31:09

@alex69: "A fő ok szerintem: a haszonelvű kapitalista gazdaság, amely a médiákon keresztül olyan életvitelt reklámoz, ami csak kevesek engedhetnek meg. "
Azért legyünk őszinték, ezek a reklámok a nagyon is valós testi, lelki vágyainkra építenek. Könnyebb persze hűségesnek maradni az egyhez, ha kevesebb az inger, de az emberbe nem a bibliai modell van belekódolva, ha tetszik beleteremtve, ezért is kell a testi kívánságokat "megfeszíteni", vagy ami szintén lehetséges és szerintem sokkal inkább működőképes, becsatornázni a párkapcsolatba.
Ehhez viszont szükség van arra, hogy a párod jól karban tartsa magát, törekedjen sikeres lenni, stb. A kommunákban ezek a testi vágyak ugyanúgy jelen vannak, mert velünk születtek.

Kereszteny Család · https://www.facebook.com/keresztenycsaladblog/ 2017.06.24. 21:33:18

@Leone_510: Talán számodra sem ismeretlen a történet, mely szerint a főhős meg a főhősnő menekül valaki, valami elől. Egyre szakadtabbak, egyre reménytelenebb minden, aztán szeretkeznek egy nagyot a film vége felé. Vajon miért teszik?

Tblog 2017.06.24. 22:30:05

@Leone_510: Pedig igaz. Ha összeveszel az asszonnyal és lefekszetek, utána már nem is haragszotok egymásra. Legalábbis ez sokaknál így működik. :)

alex69 2017.06.26. 17:59:20

@Kereszteny Család: Ebben igazad van, azonban, én a számokat nézem évek óta és a társadalmak korfáját: azok a nyugati modern társadalmak, amelyekben a fogyasztói társadalom és a haszonelvűség érvényesül vészesen öregszenek és sok országban fogynak is. Míg a kommunákban fiatalodó a korfa és sok gyerek is születik. Pld: a hazai öko-falvak, vagy a német kommunákban . És ezt nem baloldaliként írom le. A Biblia sehl sem írja, hogy a kapitalizmus törvényei szerint kell élnünk, sőt az első keresztények, pld Jeruzsálemben nagyon is összetartóak voltak. ,,Ne igazodjatok a világhoz"-írj az ige. Ha igazodunk ne csodálkozzunk, ha nincsen család, béke és szaporodás. Értékrend válság van és ez sajnos a hívők életében is megjelent.
süti beállítások módosítása