Keresztény család

Istenkeresés az élet labirintusában...

Meg kell házasodniuk a keresztényeknek a szexhez?

2014. augusztus 02. 12:45 - Kereszteny Család

bride-and-groom.jpg

A közelmúltban bukkantam Debra Fileta blogjára, aki kétgyermekes anyukaként szintén a keresztény család témakörében blogol, ír, illetve tart előadásokat. Debra egy szakmailag is elismert tanácsadó az udvarlás, házasság, kapcsolati és mentális problémák területén. Az eredeti cikket itt találod.

Ismertem egy főiskolás lányt, aki korábban, elég fiatalon kötött házasságot. Épp csak elmúlt tizenéves, amikor meglátása szerint, megtalálta élete szerelmét. Az ismerkedés időszaka nem tartott sokáig, de elmondása szerint közöttük a kémia valami egészen rendkívüli volt. Mivel égtek a vágytól, amint lehetett, összeházasodtak. Tulajdonképpen, rögtön az esküvő után, őrült, forró szeretkezések következtek, naponta ötször. Folyamatosan áradozott nekem az új kapcsolatáról, a fiatalember teljesen ámulatba ejtette.

Egyfelől megpróbáltam felfogni, hogy jöhetett létre ilyen gyorsan ez a kapcsolat, amikor még alig ismerték egymást? Vajon mennyire volt elkötelezett ez a fiú? Hogyan juthattak el ilyen gyorsan a házasságkötésig? Másfelől viszont, egy kicsit irigy voltam. A barátnőm szenvedélyes kapcsolata, egy húsz éves, még szűz lányként fantasztikusnak tűnt és ez az őrült forró szex átkozottul jól hangzott!

A barátnőmmel egy időre elvesztettem a kapcsolatot, de amikor jóval később a főiskolai évek után újra kapcsolatba kerültünk, ahhoz képest ő már nagyon más helyzetben volt, mikor utoljára láttam. Ekkora már elvált. Az élete rossz fordulatot vett és az „élete szerelmével” a kapcsolata hűtlenségben, szívet tépően és nagyon sok fájdalommal véget ért.

Csalódott voltam, és a csalódottságom még most is tart. Bár most megpróbálja összeszedni élete széthullott darabjait – a lehetőség, hogy megtalálta az igaz szerelmet, túl nagy árat követelt. Az igazság az, hogy bárki, aki olvassa ezt a cikket, valószínűleg az ismerősei között be tud számolni olyanról, akik ugyanezen mennek keresztül. Sajnos, mindannyian ismerünk olyan párokat, akiknek a házasságából kiveszett a szerelem.

A szenvedélyből passzivitás lett.
A romantikából düh.
Az elkötelezettséget felváltotta a kritizálás.
És a szerelem… nem tér vissza többé. 

Fáj a szívem, mikor hasonló történeteket hallok, különösen ha az keresztényekkel esik meg. Gyakran rá kell jönnünk, hogy amikor belemegyünk a dologba, amit házasságnak hívunk, az rendkívül rosszul van előkészítve. Tény, hogy egy keresztény főiskolán, gyakran hallottam embereket a párok házassági terveiről beszélgetni, melyekben a „meddig kell várnunk a szexszel” kérdés volt az, ami meghatározta azt a pontot, mikor kerüljön sor a házasságkötésre, ahelyett hogy egy egészséges, fejlődő, Istenfélő kapcsolat nagyobb képébe helyezték volna a kérdést, ami jó eséllyel vezetne egy élethosszig tartó elkötelezettséghez.

Amikor eljön az igaz szerelem keresésének ideje, keresztény fiatal felnőttként gyakran rabul ejt minket a romantika, a szex, a kémia és egy napra koncentrálunk … miközben elutasítjuk azokat a reális dolgokat, melyek annak a bizonyos napnak a végén várnak ránk, miközben elfelejtjük azokat az alkotórészeket, amelyek egy igazán sikeres házassághoz kellenek.

Gyakran hallom, amint hibásan idézik az I. Kor. 7:9-et, mely szerint, ha nem tudsz uralkodni a szexuális vágyaidon, szaladj és házasodj meg, mintha a szexuális vágyad lenne az út, ami a házasságkötésedhez vezet. De micsoda egy kiragadott magyarázata ez az igének, mivel a történet sokkal többről szól! A házasság sokkal több, mint szeretkezés. John Piper ezt a következő módon magyarázta el:

"Amikor egy személy házasodni szeretne, tudva, hogy egyedül lévőként „égeti a vágy”, az nem kell, hogy egyet jelentsen a házasságnak a szexhez vezető eséllyé történő ledegradálásával. Pál soha nem gondolt ilyesmire az Efézusiakhoz írt levél 5. részében.

Ezzel szemben, ha egy személy megházasodik.. magával hozza a szexuális vágyát, és ugyanazt teszi vele amit mindannyiunk teszünk az összes fizikális vágyunkkal ha Istent akarjuk szolgálni -1. összeegyezteti Isten igéjével; 2. alárendeli a szeretet és gondoskodás egy nagyobb mintájának; 3. átfordítja a fizikai gyönyörűség hangját a szellemi imádat hangjává; 4. az idegszálait Isten jóságának visszhangjára állítja; 5. arra törekszik, hogy az ő öröme a párja öröméből fakadjon; 6. szíve mélyéről hálát ad Istennek, mivel érzi és tudja hogy egy percre sem érdemelte ki ezt a gyönyörűséget."

A szüzesség elvesztése csak egy apró pötty a teljes házasság festményén, mivel a házasságot az EGÉSZ ÉLETED ELVESZTÉSÉNEK hívják, egy másikért.

Az igazság az, hogy a szex a dolognak a könnyebbik része.

Egy erős házasság a szeretet, szolgálat és a kegyelem alapjain épült, olyan cselekedetek sorozatán, amelyek sokkal hangosabban szólnak bármilyen szónál. Az igazi házasság nem egyszerűen az őrült, vad szeretkezésekre épül, nem, sokkal több dolgon áll. Sok-sok pici döntésben gyökeredzik, amit napról napra meghozol. Megbocsátáson és a rossz dolgok elengedésén. Bátorításon, tanuláson, és egymás felemelésén alapul. Alázatosságra és tiszteletre van felállítva. Arra a minőségre épül, ami visszatükröződik abban, ahogy Isten szívéből szereti a menyasszonyát életét adva érte.

Ez az a szeretet, ami mindent odaad, de nem kevesebbet kér cserébe, hanem mindent. Ez a szeretet választásra épült a könnyű pillanatokban, de sokkal inkább, választásra az igazán kemény helyzetekben is.

Ne add el magadat az igazi házasság egy apró darabjáért. Válaszd az elköteleződést egy olyan kapcsolatban, amely minden egyes szintjén a szeretetet tükrözi vissza.

Kapcsolódó bejegyzések:

Azt kívánom, bárcsak vártam volna…

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://keresztenycsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr976568053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása