Keresztény család

Istenkeresés az élet labirintusában...

A gyermekekre legveszélyesebb 9 alkalmazás

2014. szeptember 05. 22:09 - Kereszteny Család

girl_sm.jpg

Felicia Alvarez egy Istenfélő fiatal hölgy, aki üzleti tanulmányokat folytatott, de az üzleti világot otthagyva gyerekeket tanít táncolni, a fennmaradó idejében pedig blogot illetve könyvet ír. A cikk a keresztény hölgyeknek címzett, iBelieve.com portálon jelent meg.

2013-ban, egy 12 éves lányt elcsábított otthonról egy 21 éves férfi. Miután találkoztak, egy hotelbe cipelte és kihasználta. Hogyan találkozhatott ez a kislány ezzel a szörnyű idegennel?

Egy Whisper nevű alkalmazáson keresztül, amit letöltött a telefonjára (igen, arra, amit a szülei vásároltak neki). A Whisper pedig csak egy, a számos veszélyes program közül, amelyekről a szülőknek tudniuk kellene.

A rémisztő igazság

„A rosszfiúk már nem csak a buszmegállóban szedik az áldozataikat. Számukra már van bejárat a gyermekeid mobil eszközeikbe és ezen keresztül a hálószobájukba is.” A szexuális ragadozók még akkor is célba tudják venni a gyermekeidet, ha éppen a nappaliban ülnek. A szexuális ragadozók pedig nem az egyedüli problémát jelentik. Az internetes erőszak illetve a pornográf tartalmaknak való kitettség további aggodalomra ad okot.

Az új applikációk folyamatosan jönnek létre, így a legfontosabb, hogy figyelemmel kísérd azt, amit a gyermeked letölt. Annak tudatában, hogy az internetet használó ragadozók milyen trükköket használnak, segítek abban, hogy tudd, mit keress. Az alábbiakban mutatok egy aktuális listát a néhány legveszélyesebb programról:

1. Whisper – Az alkalmazás lehetővé teszi a számodra, hogy titokban, névtelenül cserélj üzeneteket a fizikailag a közeledben tartózkodó felhasználókkal..

Miért veszélyes ez? Számos gyermeknek izgalmas, ha idegenekkel kommunikálhat, azt érezve, hogy a titkaik jobban biztonságban tudják mint a barátaiknál. A Whisper egy tökéletes eszköz a beteg szándékú idegeneknek, hogy kapcsolatot találjanak a fiatalokkal, mivel lehetővé teszi a számukra, hogy üzenetet váltsanak a hozzájuk legközelebb lévő emberekkel (így aztán az anonimitás is könnyen elvész).

2. Yik Yak – Minden Yik Yak felhasználó névtelen. Nem hoznak létre profilt vagy felhasználói nevet, de képesek megjegyzéseket küldeni a hozzájuk legközelebb található 500 embernek (a megadott távolságon belül). Egy pszichiáter a Yik Yak-ot a legveszélyesebb alkalmazásnak nevezte, amit valaha látott, mivel „az alkalmazás képes az iskolát egy virtuális beszélgető szobává alakítani, ahol bárki anonim módon elküldheti az üzenetét. A hazug, aljas, karaktergyilkos rövid üzenetek azonnal láthatóvá válnak minden felhasználó számára egy bizonyos földrajzi területen.”

Miért veszélyes? Ez az alkalmazás problémákat okoz szerte az Egyesült Államokban, amikor a diákok gonoszan rágalmaznak tanárokat, a személyzetet vagy más diákokat. Tény, hogy néhány iskola a területéről mára kitiltotta az okostelefonokat, kifejezetten a Yik Yak miatt.

3. Kik – Egy ingyenes alternatív üzenetküldő program, amely lehetővé teszi a rövid üzenetek, képek küldését anélkül, hogy annak nyoma maradna a telefonban. (Hasonlóak még a Viber, WhatsApp, TextNow)

Miért veszélyes? – Megkönnyíti a gyermekeidnek, hogy a tudtod nélkül idegenekkel beszélgessenek, mivel a kommunikációnak ez a módja megkerüli a mobilszolgáltatókat, szemben például az SMS küldéssel. A gyerekek szintén küldhetnek szexuális tartalmú képeket, üzeneteket magukról másoknak, a lebukás veszélye nélkül. Továbbá, az idegenek is tudnak küldeni a gyermekednek egy-egy „baráti kérést”.

4. Snapchat – Lehetővé teszi, hogy a fénykép vagy a videó, amit készítettél, csak egy bizonyos időben legyen elérhető a címzett számára. Ha ez az idő lejárt, a kép vagy videó automatikusan örökre eltűnik… legalábbis a Snapchat ezt állítja. (Hasonlók még: Poke, Wire és Wickr)

Miért veszélyes? A gyerekek kaphatnak (vagy küldhetnek) szexuális tartalmú képeket. Az alkalmazás azt érezteti a gyermekekkel, hogy bármilyen következmény nélkül flörtölhetnek vagy küldhetnek illetlen képeket, mivel a kép automatikusan megsemmisíti önmagát. Az igazság ezzel szemben az, hogy amit az interneten keresztül elküldesz, sohasem tűnik el. Mindig van olyan kiskapu, amelyen keresztül ezek a képek előkerülhetnek.

5. Vine – Lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy 6 másodperc hosszú videókat nézzenek és készítsenek.

Miért veszélyes? – Miközben számos videó ártatlan, a pornó videók függőséget okoznak, a gyermekeidet nyílt szexuális tartalmaknak kitéve. A Vine segítségével szintén könnyedén kereshetsz illetve hozzáférhetsz pornó videókhoz. A ragadozók pedig úgy keresnek az alkalmazás segítségével, hogy megtalálják a közelükben élő, videót feltöltő tizenéveseket. Ezután pedig megpróbálkoznak a kapcsolatfelvétellel, más üzenetküldő alkalmazások segítségével.

6-7. ChatRoulette and Omegle – Ezek az alkalmazások lehetőséget biztosítanak idegenekkel az élő képes beszélgetésre.

Miért veszélyesek? – A felhasználók nemcsak „csetelnek” az idegenekkel, hanem képesek lehetnek beszélgetni egy szélhámos ismeretlennel is„A beszélgető oldalak,mint például a Chatroulette és az Omegle mindent megtettek amit tudtak, hogy olyan rendszereket hozzanak létre, amely figyelmezeti a felhasználókat, ha a használat során potenciálisan egy csaló webkamerás szoftverrel van dolguk, mégis, fejlesztőknek még mindig sikerül kijátszani a biztonsági rendszereket a gyakori frissítések segítségével.” Így egy ötven éves férfi például be tudott állítani egy hamis webkamerát és fel tudta használni egy 15 éves fiú képét aki úgy néz ki mint egy tizenéves híresség, és ezáltal ráveszi a gyermekedet hogy küldjön szexuális témájú képeket magáról, vagy adjon információt a tartózkodási helyéről.

8. Tinder – A felhasználók képeket tölthetnek fel, és kép alapján keresgélhetnek más felhasználók között. Ha valakit pedig vonzónak találnak, azt meg tudják jelölni. Ha ez a személy visszajelöl, az alkalmazás megengedi, hogy kapcsolatba lépj vele.

Miért veszélyes? – A Tinder, és hasonló alkalmazások, mint például a Down, Skout, Pure, és Blendr elsődlegesen (szex) partner keresési céllal jöttek létre.

9. Poof – Elrejt más alkalmazásokat a telefonodon. Ki tudod választani, hogy milyen alkalmazások ikonja ne legyen többé látható a kijelzőn.

Miért veszélyes? – Ha a gyerekeknek egy olyan alkalmazásuk van, amit el akarnak rejteni a szüleik elől, csak le kell tölteniük a Poof-ot és a kijelzőről eltűnik minden olyan, ami kérdéseket vetne fel. Tehát ha egy ilyet látsz a telefonjukon, esetleg kérdezd meg, mit akarnak elrejteni.

Mi legyen ezután?

Soha ne felejtsd el, hogy a gyermeked biztonsága sokkal fontosabb, mint a privát szférája. Szülőként, te nem csak egy kiváncsiskodó vagy aki rendszeresen ellenőrzi a telefonjukat, hanem te vagy a felelős. Talán a családod megállapíthat médiahasználati szabályokat, mint például a szülői ellenőrzés minden új alkalmazás vagy játék letöltése előtt. Ha van egy közös hely, ahol gyakran együtt vagytok, akkor könnyedén tudod ellenőrizni a telefonokat és ez egy helyes gyakorlattá válhat a családodban.

Továbbá, ne sajnáld az időd, hogy (a koruknak megfelelő szinten) elmagyarázd nekik, hogy miért teszel fel kérdéseket és miért nézed meg a telefonjukat illetve a beállításaikat. Számos gyermek nem ismeri fel, hogy milyen sok információt osztanak meg ilyen eszközökön keresztül a nagyvilággal és azt, hogy ez mennyire veszélyes lehet.

Ha egy idősebb tizenévesed van, és rábukkansz néhány megkérdőjelezhető alkalmazásra a telefonján, az egy jó alkalom lehet egy beszélgetésre. Álljon itt néhány ötlet ahhoz, hogyan is vágj bele:

Ha telepítve van a YikYak – Milyen dolgokat posztolna egy személy névtelenül? Te hogy használnád ezt az alkalmazást? Milyen üzenetet küldenél? Miért?

Ha telepítve van a SnapChat – Miért akarsz olyan képeket küldeni, amelyek eltűnnek? Problémát okozna neked, ha valaki más is látná ezeket?

Ha telepítve van a Whisper – Miért mondod el a titkaidat idegeneknek? Ha bánt valami, egy idegen fog ezzel törődni vagy képes lesz segíteni neked? Szerinted biztonságos lenne, ha elfogadnád a segítségét vagy a barátságát?

Bármilyen egyéb alkalmazással kapcsolatban pedig megkérdezheted: Biztonságban vagy amikor ezt használod? Ajánlod másoknak is vagy lebeszéled inkább őket a használatukról? Erőszakos leszel tőle? Túl sok információt adsz meg magadról? Ez a dolog Isten dicsőségére van?

A keresztény szülők fel vannak szólítva, hogy a gyermekeiket bibliai bölcsességre neveljék (V. Mózes 6:6-8) és ma már ebbe beletartozik a média használatával kapcsolatos instrukciók átadása is. A gyermekek tanítása, hogyan válasszanak megfelelő alkalmazásokat és hogyan használják azokat felelősségteljesen a mi digitális világunkban életbevágóan fontos.

Az internet csak annyira biztonságos amennyire minden más dolog is az. Nem elég csak egyszer elmondanod a gyermekednek, hogyan menjen át az utcán, hanem még évekig kell ismételgetned: „Nézz mindkét irányba!” Hasonlóan, folyamatosan kell az internet és egyéb alkalmazások veszélyeiről beszélni. Mennyi információt szükséges megosztanod? Kivel lehet kommunikálnod? Mit posztoljál és mit nem?

Egy nagyszerű eszköz ahhoz, hogy az internet használatára képezd magad a netsmartz.org. Számos internetbiztonsági eszköz áll itt rendelkezésre, beleértve a korok szerinti besorolást. Ráadásul mind ingyenes! Felhasználhatod vitaindítóként a videóikat és beépítheted a bibliai szempontokat is a beszélgetésbe. Keresztényként, a gyermekeinknek nem csak a bajtól való távol tartása a feladatunk, hanem a bölcsességben való növekedésük elősegítése is. 

Kapcsolódó bejegyzések:

Hogyan legyél jó szülő a csúcstechnológia korában?
Az udvarlás és a digitális világ 

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://keresztenycsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr1006673875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kereso75 · http://kereses.blog.hu 2014.09.29. 15:07:58

Többek között ezért vettem Windows Phone telefont a gyerekeimnek. Szülőként egy központi felületen állíthatom, hogy milyen besorolású alkalmazásokat telepíthetnek a telefonukra

LemonAce · https://www.youtube.com/channel/UCRIAVBn0OlmXa9fBNK20XAA 2016.07.02. 23:34:38

Jesszus faszom!! A VIBER?!?! Mint veszélyes alkalmazás? Ki volt ez a nagyon hülye? Meg a snapchat? Atya ég milyen emberek élnek? Rossz olvasni! Először is: Igenis tartsák be a szülők a privát szférát. Mert ha a gyerek után kezdenek kémkedni akkor csak magukra haragítják! 2: Egyébként miért kell mindjárt rosszra gondolni? Mintha minden gyerek perverz lenne! "Há miér van neked snapchat-ed?! Biztos a farkadról akarsz képet kűdeni valakinek!" Persze....egyértelműen.....eszedbe ne jusson bazdmeg, hogy esetleg azért mert a szexuális képeken kívül van más is amit nem akarom, hogy más lásson! Pl egyik lány osztálytársam otthon be szokott öltözni mindenféle fura jelmezbe és AZÉRT KÜLDI SNAPCHAT-EN ,hogy a többiek ne lássák meg!! MERT NEKI SZEMÉLYESEN CIKI!! Meg tényleg ez az egész lista akkor nagy faszság, hogy mindjárt meg fejelek valakit! Először is: A GYEREKNEK NEM KELL 12 ÉVESEN TELEFON!! majd olyan 14-15 körül. Mert,hogy konkrétan mindenre használják csak telefonálásra nem, az hétszentség! Majd amikor már el járkál helyekre akkor kell neki! Ez az egész cikk egy akkora faszág!

Tblog 2016.11.23. 14:27:14

A Vine -on nincs pornó. Azon vicces videók vannak. De látom hogy megint egy olyan írta a cikket aki mellesleg könyvet ír és abból szedi meg magát.

Talán meg nem a telefont kéne korlátozni, hanem le kéne ülni a gyerekkel és megbeszélni vele hogy mit nem szabad és hogy amit nem szabad azt miért nem szabad. (A magyarázat is fontos.) Persze lehet hülyének tekinteni a gyereket, korlátozni, aztán meg csodálkozni hogy a gyerek megkerüli a saját szüleit és belemegy a hülyeségekbe.
süti beállítások módosítása