Keresztény család

Istenkeresés az élet labirintusában...

Ha még mindig egyedül vagy, ne add fel!

2014. szeptember 21. 21:35 - Kereszteny Család

sad.jpg

Debra Fileta-tól már olvashattatok egy írást a párválasztás témájában, de biztos vagyok abban, hogy nem a mostani lesz az utolsó. Olvasóim között igen nagy arányban vannak azok, akik még nem találták meg a párjukat, de ez a szerző blogján megjelent cikk is arra bátorít, ha még egyedül vagy, ne add fel.

Hallottál már a mentális csapdáról? Ha még nem, hiszed vagy sem, létezik.

Az első ránézésre egyszerűnek tűnő gondolatok néha veszélyes erővel bírnak. Amikor gyengék, fáradtak, mérgesek, éhesek, betegek vagyunk, vagy egyszerűen csak egyedül érezzük magunkat, az ilyen gondolatok könnyen befészkelődnek az agyunkba. Beszivárognak a gondolkodásunkba és elkezdik a pusztító rombolást az érzéseinken, az életünkön és a magunkról kialakított képen keresztül.

A negatív gondolkodásmód nem vezet máshoz, mint fájdalomhoz és kiábránduláshoz.

Amikor elkezded hallani azt a hangot, hogy „a másik szentebb mint te”, az elég veszélyes tud lenni. Hadd mondjam el, hogy még képzett tanácsadóként is, az életem során többször is szenvedtem ezektől a gondolatoktól, én sem voltam kivétel. De az elmúlt 10 évben sokat megtanultam a gondolataim hatásáról és jobban odafigyelek arra, hogyan gondolkodom. Az az igazság, hogy a gondolatainknak sokkal nagyobb ereje van, mint az érzéseinknek vagy a magatartásunknak, viselkedésünknek.

Tehát, ha még egyedülálló vagy és szomorúnak érzed magad, leleplezek néhány mentális csapdát, hogy elkerülhesd ezeket:

1. Velem van valami gond?
Ha rendszeresen felteszed magadnak ezt a kérdést, az azért veszélyes, mert a figyelmet Isten nagyobb tervéről teljesen rád irányítja. Ez az ártatlannak tűnő kérdés elindítja benned a kétséget az identitásoddal kapcsolatban, illetve megkérdőjelezi, hogy Isten mit akar, ki legyél. Elég hamar abban a helyzetben találhatod magad, hogy a saját személyiségeddel, a testedről kialakított képpel, a szellemi élettel küzdesz miközben azt érzed, hogy nem vagy elég jó. Egyedülállónak lenni nem azt jelenti, hogy valami gáz van veled, egyszerűen csak azt, hogy „a nagyobb tervből” még nem valósult meg az életedben minden. Nagyon fontos, hogy az életedben ezt az időszakot arra használd, hogy egészségessé és teljessé válj, de sohasem azon az áron, hogy magadat gyötröd.

2. Örökre egyedül fogok maradni?
Egyszer hallottam egy statisztikát, mely szerint az emberek több mint 90%-a előbb-utóbb házasságot köt. Nem tudom, hogy ez a valóságot tükrözi-e vagy sem, de elég vicces, hogy ez az igazság mennyire kényelmessé tesz néhány embert. Igaz vagy sem, ha efelől kétségeid vannak, az szintén egy mentális csapda, mivel a jövőddel kapcsolatos lehető legrosszabb forgatókönyv költözik be a gondolataidba, ahelyett, hogy arra hangolódnál, mi az a jó, ami itt és most az életben veled történik. Isten nagyobb, mint a statisztika és pontosan tudja, mire van szükséged. Emberek százaival kerültem kapcsolatba már, akik megtanulták, hogy Isten legjobb terve az életükre vonatkozólag mindig jobb mint a saját legjobb elképzelésük, bármi is legyen az. Szóval vidd inkább Isten elé imában a kétségeidet, mivel Ő tudja, mire van szükséged és bízzad Rá, mi lesz holnap.

3. Miért van mindenki másnak valakije, akit szerethet?
Azért veszélyes, ha ilyesmiket gondolsz, mert mások életét helyezed nagyító alá, a jót a saját életedben pedig relativizálod. A „párkapcsolati állapotunkon” túl, rengeteg  egyéb dologgal foglalkozhatunk, amely szárnyakat adhat az életben. Vedd észre a jó dolgokat körülötted de nem elfelejtve észrevenni magadban is. Isten arra hív, hogy nézz fel, vedd észre, amit az életedben tesz, és ne felejtkezz el azokról a dolgokról, amiket adott. Ne engedd, hogy a gondolataid belekerüljenek abba a csapdába, hogy azt nézzék, másoknak látszólag milye van … mivel amit kívülről látsz vagy gondolsz róluk, sohasem a teljes igazság.

4. Isten engem büntet?
Könnyen kétségbe eshetsz, ha Isten „valamit tesz ellened”, amikor az életed egy bizonyos szakaszában szenvedsz. De ez a gondolat különösen azért veszélyes, mivel Isten egyik legalapvetőbb jellemzőjét kérdőjelezi meg: a JÓSÁGÁT. Nem az a fontos, hogyan érezzük magunkat vagy éppen mi történik velünk, helyt kell állnunk abban az igazságban, hogy Isten JÓ, és jót akar NEKÜNK, és az Ő tervei a mi életünkre jobbak mint ahogy ELVÁRHATJUK vagy ELKÉPZELHETJÜK. Semmi sem igazabb ennél. Isten haragjában nem „bünteti” a gyermekeit, sokkal inkább megvédi őket, oltalmazza őket, és szeretetben vezeti őket.  Ahelyett, hogy megengedjük ezeknek a hazugságoknak és félelmeknek hogy megfertőzzék az Istenről kialakított képünket, arra kell figyelnünk, ki is Ő igazán és meg kell emlékeznünk a nagyszerű ígéretéről, mely szerint mindig vigyázni fog ránk.

Keresztény tanácsadóként őszintén hiszek abban, hogy a jövőnket alapvetően befolyásolják a gondolataink. Talán Isten elkezdi felborítani, meggyógyítani majd megváltoztatni a gondolkodásmódunkat – majd az életünk minőségét is … még ma. 

Kapcsolódó bejegyzések:

Lehet-e egy fiú és egy lány „csak barát”?

 Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://keresztenycsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr556717965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása