Keresztény család

Istenkeresés az élet labirintusában...

10 ok, amiért 35 év felett is érdemes gyermeket vállalnod

2015. december 09. 20:24 - Kereszteny Család

b0.jpg

Közhely, hogy napjainkban különféle okok miatt egyre inkább kitolódik a gyermekvállalás. Az alábbi cikk írója, Shannon Peavey arra hívja fel a figyelmet, lehet, még jobban is járhatsz, ha a várva várt bébi később születik meg.

Az Egyesült Államokban egy 2014-ben publikált jelentés szerint minden ötödik gyermeket egy 35 éves vagy annál idősebb anya hoz világra és az elmúlt 10 évben ez a tendencia egyre csak erősödik. Az idősebb édesanyák aránya egyedül 2012-ben három százalékkal nőtt.

Miközben igaz az is, hogy fizikai és orvosi értelemben a nők életkorának előrehaladtával a teherbe esés vagy a gyermekszülés nem válik könnyebbé, mégis számos előnye van a későbbi gyermekvállalásnak. Ha úgy érzed, hogy hasonló cipőben jársz, ne ess kétségbe, lehet, hogy te nevetsz a végén!

1. Elég idős és bölcs vagy már ahhoz, hogy eldöntsd az életedben, mi a fontos és mi nem

Az idősebb anyukák egyszerűen már több időt töltöttek el a bolygón, mint a fiatalabbak. Többet utaztak, többször tapasztaltak meg nehezebb vagy könnyebb időszakokat, több dolgot vittek már véghez és sokkal inkább tisztában vannak a lehetőségeikkel. „Sokkal inkább képes vagyok eligazodni a gyermeknevelési tanácsok között, kiválasztani és megvalósítani közülük azokat, melyek számomra hasznosak lehetnek,” mondja Leah, aki 40 évesen a három illetve egy éves Ella és Vivienne anyukája. A gyermeknevelés minden kihívásánál, a konfliktuskezeléstől a vészhelyzetekre való felkészülésig vagy akár a történtek átéléssel való elmésélésekor jól fog jönni az eddig felhalmozott élettapasztalat. Hamar ki fog derülni, hogy te vagy az ász!

b1.jpg

2. Épp elég időd volt egy magasabb szintet elérni, megalapozni a karriered, és ahhoz, hogy saját magad számára is bizonyíts

Mind a munkavállaló, mind a nem dolgozó gyermekvállalásra készülő anyák elmondták, hogy jóval több lehetőséget tartogat a számukra az a tény, hogy már némi karrier áll mögöttük. Eldönthetik, hogy ugyanúgy folytatják a munkájukat mint eddig, ami valószínűleg anyagilag megengedi majd a számukra egy bébiszitter alkalmazását is, vagy visszavesznek egy keveset azért, hogy némi rugalmassághoz, plusz időhöz jussanak a munkanapjaik során. Végül pedig dönthetnek úgy is, hogy egyet hátralépnek egy rövid szünet kedvéért tudva azt, hogy bármikor képesek lesznek majd az elejtett fonalat felvenni.

Egy 48 éves ügyvédnő Melissa, aki az 5 éves Lídia és a 7 éves Jack édesanyja, a következőket mondja: „A karrieremmel kapcsolatos a kezdeti ambícióimat magam mögött hagytam és képes voltam váltani … ugyanakkor még mindig van elég tapasztalatom ahhoz, hogy visszatérjek és ugyanolyan erőbedobással dolgozzak újra mint korábban, ez csupán a döntésemen múlik.”

b2.jpg

3. A szüleid, nagynénik és nagybácsik már valószínűleg elérték a nyugdíjas kort és sokkal inkább elérhetőek, mint korábban

Számos idősebb anyuka számolt be arról, hogy milyen hálás a szüleinek vagy más családtagjának azért, mert elérhetőek és hajlandóak a gyermekeire vigyázni, ugyanakkor néhány évvel ezelőtt ők még a munkájuk miatt ehhez túl elfoglaltak lettek volna. Szintén beszámoltak arról, hogy a nagyobb családi összejöveteleken vannak olyan idősebb unokatestvérek, akik eljátszanak a kisebb gyermekeikkel, mialatt tudnak egymással beszélgetni a felnőttek.

b3.jpg

4. Az iskolatársaid és barátaid már előtted járnak – így hasznos tanácsokkal láthatnak el

Biztosan vannak olyan gyermekes barátaid, akik már átmentek azokon a dolgokon, melyek még előtted állnak. Az ő tapasztalatuk és tanácsuk felbecsülhetetlen. Végül pedig a bónusz: könyörögni fognak, hogy neked adhassák a már teljesen feleslegessé vált cuccaikat, mint például ruhákat, cipőket és játékokat. Ne hagyd veszendőbe menni ezeket a gazdátlan kincseket, melyekhez további ráadást jelentenek az etetéssel, altatással, szabadidős programokkal, iskolaválasztással stb. kapcsolatos tanácsok is.

b4.jpg

5. Fiatalabbnak fognak gondolni, mint amilyen valójában vagy

Mit gondolsz arról a mondásról, hogy „a gyerekek fiatalon tartanak”? Amikor majd megpróbálják kitalálni, hogy igazából hány éves vagy, miután megnézték a képeket a kicsikről a munkahelyi gépeden, vagy összetalálkoznak veled és egy dupla babakocsival, senki nem fogja tudni, valójában hány éves vagy. Minimum öt évvel fiatalabbnak fognak nézni. Jobb is mindenkit meghagyni ebben a hitben, nem igaz?

b5.jpg

6. Valószínűleg több a megtakarításod, mint amikor fiatalabb voltál

Minél idősebb vagy, annál valószínűbb, hogy valamennyit félre tudtál tenni. A megtakarítás pedig csökkenti a stresszt, mivel tudjuk, hogy a gyerekek sokba kerülnek. Egyúttal ez azt is jelenti, hogy jobb helyzetben leszel, amikor iskolába, egyetemre kell küldeni a gyermeked vagy amikor olyan luxus kiadások merülnek fel mint a magántanár, a hegedűórák vagy egy nyári vakáció.

b6.jpg

7. Egy kicsit újraélheted a gyermekkorod

Emlékszel a körhintára, vidámparkra és a hullámvasútra? Vagy inkább a videojátékokat szeretted, esetleg az állatokért voltál oda? Mindaz, ami örömöt okozott korábban, most újra átélhető és az elmúlt idő csak szépített az emlékeken.

b7.jpg

8. Van, ami már nem hiányzik

Péntek este otthon maradni, miután sikerült a gyerekeket lefektetni nagyon jó érzés még akkor is, ha ez most a számodra félelmetesnek tűnik. Korábban minden este kimaradtál, de mostanra már egy családi mozi közös megnézése a kanapén az, ami felvillanyoz. A 42 éves Píriának, aki a négy éves Suhani és a három éves Arjun édesanyja az a véleménye, hogy „abszolút semmi esélye annak, hogy a barátaid esetleg valahol bulizzanak … mivel már nincsenek partik.” Az a fájdalom, amit esetleg húsz évesen vagy a harmincas éveid elején éreztél, amikor buliról volt szó, ahogy elkezded a negyvenes ötvenes éveidet taposni megszűnik létezni.

b8.jpg

9. Már sokkal inkább képes vagy a dolgokat elengedni

Az idősebb édesanyák már nagyobb valószínűséggel megtanultak valamit, ami segíteni fogja őket, amikor szülőkké válnak, ez pedig a türelem. „Tisztában vagyok azzal, hogy az életemnek ebben a szakaszában bármihez is ragaszkodni lehetetlen,” folytatja Melissa. Emellett pedig már jut időd, hogy felfedezd mi is érdekel igazán, hogy „megtaláld magad”, így pedig készen állj a szülői lét kihívásaira és aztán majd élvezd annak jutalmát is. „Jobban megismertem magam és önmagunk szeretetét már át tudom adni a gyermekeim számára is,” fejezi be Melissa.

b9.jpg

10. Halasztott jutalom: Az egyik legjobb dolgot, amiről nem is tudtál az életben, későbbre tartogattad

Függetlenül attól kit kérdezel, az idősebb édesanyák mind elmondják, hogy a jobb, és a kevésbé jó napokon is folyamatosan nagyobb megbecsülésnek és figyelemnek részesei. Amikor idősebb leszel, jobban érzékeled az idő múlását és eljutsz arra a felismerésre, hogy ebben a korban a gyermekvállalás részesévé válni ajándék, amit majd teljes szívből megtapasztalsz minden egyes napon.

Még akkor is, ha répák vannak a falon, vagy borsók a hajadban, élvezni fogod.

b10.jpg

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://keresztenycsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr498149490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása