Keresztény család

Istenkeresés az élet labirintusában...

Lehet-e egy keresztény sikeres?

2017. március 01. 20:49 - Kereszteny Család

10916938_m.jpg

Ha őszintén körülnézünk, igazán sikeres embereket a gyülekezetben csak alig látunk magunk körül.

Már hallom is a felhördülést a régi templomba járóktól, hogy a siker nem azonos a pénzzel, a szépséggel, a nagy autóval, a karrierrel, az egzotikus vakációval… Akkor mégis mivel azonos? Mikor és mitől sikeres egy (keresztény) ember és legfőképpen hogyan válhat azzá?

Vannak hívők, akik szegénységi fogadalmat tettek és mindenüket eladva, feladva, másokat szolgálnak. Vannak mások, akik a bővölködés evangéliumát magukévá téve Istent valamilyen automatának képzelik, a bedobott 1000 forintjuk után 30, 50 és 100-szoros profitot várva. Ugyanakkor a szegény embert átok alatt lévőnek, a jómódút pedig áldottnak gondolják, már-már egyenlőségjelet téve a vagyon és az Istenhez való közelség között.

Némely prédikátor a szószékről fenyegetőzik, ha nem fizetsz tizedet átkozott leszel, mások egyházadót követelnek, megint mások pedig az első sorokba ültetik a gazdagokat, végül azért akad olyan is, aki a hajléktalanoknak vagy a mélyszegénységben élőknek gyűjt.

A legtöbb keresztény azonban csak szorong magában, mert nem tudja, hogy most neki szegénynek, megelégedettnek vagy gazdagnak kellene lennie, miközben csinos feleségről, kisportolt férjről, jó állásról és stabil egzisztenciáról álmodik, amely elegendő tartalékot biztosít majd a nyugdíjas éveire is.

A Bibliában Ábrahámtól Salamonon át Keresztelő Jánosig – a szegény Lázárról nem is beszélve – mindre találunk példát. Ugyanakkor mennyivel egyszerűbb dolga van annak, aki nem hisz, csak a maga dolgával kell törődnie és csak azt nézni, hogy neki mi a jó.

Milyen egy sikeres keresztény?

Jézus úgy beszél a követőiről, mint akik kiemelkednek a tömegből és az életük vonzó a körülöttük élők számára. Mit gondolsz, cserélne veled a kollégád? Keresztényként hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a hiba nem bennünk van, hanem egész egyszerűen a világ értékrendje az, ami hibás. Ez egy hatalmas hazugság.

Nem állítom, hogy az a kulturális, gazdasági rendszer, amiben élünk jól működik, de az anyagi javakat valamint az igényességet, amely a testünket, lelkünket, ruházatunkat illeti csak azért megtagadni, mert kényelmesebb a távkapcsolót vagy a telefonunkat nyomogatva a pénz szerelméről és a test imádatáról szónokolni, óriási bűn.

Te keresztényként mit teszel azért, hogy vonzó, sikeres példa legyél a környezeted számára?

  • Egy sikeres keresztény, ha súlyfeleslege van, változtat az étrendjén és az életmódján.
  • Egy sikeres keresztény, ha beteg, mindent megtesz azért, hogy meggyógyuljon.
  • Egy sikeres keresztény, ha szegény, mindent megtesz azért, hogy kitörjön a szegénységből.
  • Egy sikeres keresztény minden nap tükörbe néz és igyekszik jobb ember lenni.
  • Egy sikeres keresztény nem zárkózik be, hanem nyitott a világra és kapcsolatrendszert épít.
  • Egy sikeres keresztény a sikereit megosztja másokkal.
  • Egy sikeres keresztény egész életén keresztül tanul.

Tehát inkább tegyél, mint henyélj és kifogásokat keress vagy ami a legrosszabb, amikor teológiát gyártasz ahhoz, hogy miért vagy lusta vagy miért nem juthatsz egyről a kettőre.

Munka vagy lottó?

A leggyakoribb be nem vallott kifogás, amely a különböző felekezetű, nemű és korú hívők között elterjedt, hogy "a pálya nem nekik lejt." Sokkal inkább azoknak, akiknek nem okoz lelkiismeret furdalást lopni, csalni, megcsalni, hazudni. Ezért aztán nem marad más, mint jó keresztényként szenvedni és túlélni, várva a mennyországot.

A helyzet pedig csak rosszabbodik, amikor az igehirdetők adakozás előtt vetésre buzdítják a híveket, amely egy újabb nagy hazugság. Jézus világosan beszél az adakozásról, amit úgy kell tennünk, hogy semmit sem várunk cserébe. A vetés azonban az a tevékenység, amely hosszútávú és bizonytalan, de mégis, az eredménye sokszorosan megtérül.

Miközben abban a hitben, hogy az adakozással letudtuk a ránk eső részt és várjuk a jól megérdemelt jutalmat, elmulasztjuk a vetést, amely kemény munka, tanulás és egy keresztény ember számára a sikerhez vezető egyetlen lehetséges út.

Lehet-e egy keresztény sikeres?

Ha elfogadjuk, hogy a sikerhez az egészség, megelégedettség és jólét párosul, akkor igazából már a keresztényeknek lejt a pálya, amennyiben valóságosan és nem csak képmutatóan azok. Hiszen egy keresztény pontos, elkötelezett, erkölcsös, kitartó és kiszámítható.

Olyan emberekre pedig mindig nagy szükség van, akik nem csupán megszerzik, közvetítik, hanem sokkal inkább magas minőségben elvégzik a munkát. Lehet, hogy nem te leszel az, aki lefölözi a hasznot vagy megkapja a zsíros jutalékot, de ha keményen dolgozol, mind a saját testedben, lelkedben, előbb-utóbb a bankszámládon és az életkörülményeidben is élvezheted ennek gyümölcsét, beteljesítve Jézus szavait:

„Ti vagytok a föld sója. Ha pedig a só megízetlenül, mivel lehetne ízét visszaadni? Semmire sem való már, csak arra, hogy kidobják, és eltapossák az emberek. Ti vagytok a világ világossága. Nem rejthető el a hegyen épült város. A lámpást sem azért gyújtják meg, hogy a véka alá, hanem hogy a lámpatartóra tegyék, és akkor világít mindenkinek a házban. Úgy ragyogjon a ti világosságotok az emberek előtt, hogy lássák jó cselekedeteiteket, és dicsőítsék a ti mennyei Atyátokat.”

(Máté evangéliuma 5:13-16)

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal!

1 komment
Címkék: munka saját pénz

A bejegyzés trackback címe:

https://keresztenycsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr9112304987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

unatkozokéstaláltamegybutaoldalt 2017.09.10. 11:52:27

Általában az okos emberek sikeresek, nem? Az okos emberek emberek általában nem keresztények, nem?
Így van. Az okosak azért nem keresztények mert okosak, nem?Az okos emberek nem szoktak trollkodni nem okos oldalakon, nem? Upsz.
süti beállítások módosítása