Keresztény család

Istenkeresés az élet labirintusában...

A férfiasság öt mítosza

2014. július 21. 20:35 - Kereszteny Család

Légy igazi férfi!

man-success.jpg

 

A blogon óriási népszerűsége volt a A keresztény férfi 10 típusa, akihez nem kellene hozzámenned című cikknek. Az gondolom, hogy a tisztánlátást, a nemekhez való helyes viszonyulást nagyban fogja segíteni ez cbn.com keresztény portálon megjelent írás. Jim Burns elnöke a HomeWord nevű családokat támogató szolgálatnak. Nős, három leány édesapja. A társszerző, Gary Oliver több családdal foglalkozó keresztény könyv szerzője.

Nincs abban semmi újdonság, hogy a férfiak és a nők elég különbözőek. Kutatások bizonyítják, hogy a férfi agy nagyban különbözik a női párjától. A férfiak másképpen dolgozzák fel az információkat. Amíg a férfi hajlamos sokkal inkább fókuszálni, a hölgyek jobbak abban, hogy egyszerre több dolgot csinálnak. Részben ezen különbségek miatt, a felnövő fiúk egy torz képet tanulnak meg a férfiasságról.  Ezek a torzulások aztán a kultúra által megerősödnek és gyakran átadódnak, mire a gyermekből apa lesz.

1. Mítosz: A férfi akkor férfi, ha nagy, bátor és erős

A férfiakat tipikusan úgy mérjük, hogy mennyire nagyok és erősek. Úgy vannak felnevelve, hogy versenyképesek legyenek. Egy férfi értéke úgy mérhető, hogy mennyire képes nyerni, mennyire bátor, testes vagy erős. A lányok általában nem ezen szempontok szerint vannak nevelve.

Az igazság: A teherbírás csak nagyon kis részben köthető a fizikai erőhöz. A fizikai erőnek megvan a maga helye, de egy férfinak sokkal több dolgot kell megtenni, mint például a mentális képességeinek, az érzelmi, szellemi és kapcsolatteremtő személyiségjegyek fejlesztése. Ezek jelentik az igazi férfivá válást.

2. Mítosz: A férfi akkor férfi, ha nem érzelmes vagy titkolja azokat

Bizonyosan, az elmúlt 10-15 évben a kulturális nyitottság időszakában a dolgok megváltoztak, megjelenítve a férfi érzelmi oldalát. Mégis, valószínűleg a fiúk még mindig azt a modellt kell hogy kövessék ami megakadályozza az érzelmek kimutatását, szóban és tettben egyaránt (talán a harag kivételével).

Gyermekként kisfiúk az érzelmek egy széles skáláját tapasztalják meg, míg valahol az élet során, megtanulják, hogy egy férfi elnyomja az érzelmeit és maradjon nyugodt, minden körülmények között összeszedett és rendben lévő … még egy krízis kellős közepén is. A modell öröklése pedig gyakran az apákon keresztül történik.

Amint felnőnek, a srácok gyakran olyan üzeneteket hallanak az apjuktól, amit lányok sohasem, mint például:
„Felejtsd el! Ne törődj vele!”
„Ha nem fáj, nem ér semmit!”
„Nyuszi vagy?”
„Cselekedj férfiként!”

Pedig az igazság az, hogy a férfiak érzelmesek, még akkor is, ha elnyomják azokat. Szerelem, gyengédség, kedvesség, jóság, érzékenység, empátia, gondoskodás, könyörület. Ezekre rendszerint nem úgy gondolunk, hogy férfias érzelmek, még akkor sem, ha a négy evangéliumban ezek mind Jézus jellemző tulajdonságai voltak. Jézus, egy férfi, mély érzelmeket tapasztalt meg illetve fejezett ki. A szülők akkor cselekszenek helyesen, ha segítenek a fiaiknak megismerni és megfelelően kifejezni az érzelmeiket.

3. Mítosz: A férfi akkor férfi, ha nem gyenge és sosem sír

A történelem során, egy férfinak mialatt felcseperedett, mindig meg kellett tanulnia, hogy a sírás a gyengeség jele. Megtanulták elnyomni a fájdalommal és bánattal kapcsolatos érzéseket. Mert a síró fiú rendszerint „puding” vagy „lányos”.

Az igazság ezzel szemben az, hogy az igazi férfinak megvan a képessége, hogy helyénvaló könnyekkel kifejezze a fájdalmat és kínt. A szülőknek segíteni kell a fiuknak, hogy megtalálják azokat a helyzeteket ahol fájdalom, bánat, vagy bármilyen krízis idején megfelelően és biztonságban demonstrálhatják a könnyeiket.

4. Mítosz: A férfi akkor férfi, ha szakértője a szexnek

Nagyon korai kortól, a kultúra szexuális képekkel és üzenetekkel bombázza a fiúkat. A kamaszfiúk megtanulják a szexuális témákat és sztorikat úgy megosztani, mintha azok a sajátjaik lennének, még akkor is ha leggyakrabban nem azok. Ez persze sokat segít a mítosz megalkotásában, mely szerint a fiúk szakértői a szexnek. Ez a mítosz lerombolja és tönkreteszi Isten tervét a szexre vonatkozóan és gyakran eltorzult képet eredményez a nőkről, és egészségtelenül a szexuális megjelenésre helyezi a fókuszt, megakadályozva az egészséges kapcsolatépítés képességét a gyengébbik nemmel.

A mítosz lerombolásához a szülőknek a fiaik számára biblán alapuló, érték központú szexuális felvilágosítást, tanítást kellene nyújtaniuk. Ez persze nem egy alkalom kellene, hogy legyen, sokkal inkább egy folyamatos információ csere mely tekintettel van az életkor változására is.

5. Mítosz: A férfi értékét az határozza meg amit csinál és amennyit keres

„Mit csinálsz?” „Mennyit keresel?” Gyakran ezek az első kérdések, amit a férfiak egy mással való találkozáskor hallanak. A nevelkedésük során megtanulták, hogyan versenyezzenek és azt, hogy a megélhetésért folytatott munka valamint a fizetés nagysága a kultúránkban a legfontosabb mérőszámok. Ezek az elvárások hatalmas nyomást helyeznek a fiúkra, férfiakra, egy egészségtelen fókuszt helyezve a materiális javakra, a lelki, szellemi értékek helyett.

Az igazság az, hogy a karrier és a kereset egészségtelen túlhangsúlyozása megakadályozhatja a férfiakat abban, hogy meghallják Isten hangját. Az írás világossá teszi: „Egy ember sem szolgálhat két Úrnak” (Máté 6:24) Egy férfi igazi értékét az Istennel való kapcsolata határozza meg. A fiúkat meg kell tanítani arra, hogy túl tudjanak látni kultúra által diktált elvárásokon, pénzen, és ehelyett abban legyenek motiváltak, hogy az elsődleges értékük a Krisztussal való kapcsolatuk fejlesztése legyen. Ez által az élő kapcsolat által válnak olyan férfivá, amivé Isten eredetileg őket teremtette.

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal!

Szólj hozzá!
Címkék: férfi fiú-lány

A bejegyzés trackback címe:

https://keresztenycsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr566530397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása