Keresztény család

Istenkeresés az élet labirintusában...

4 élethelyzet, amikor a válás lehet a megoldás

2014. június 19. 21:51 - Kereszteny Család

Disconnected-couple.jpg

Sajnos keresztényként is sokan kerülnek abba a helyzetbe, hogy a házasságukat nem lehet megmenteni. Ezzel kapcsolatban oszt meg néhány szempontot J. Lee Grady, akit a blog rendszeres olvasóinak már nem kell bemutatnom. A cikk a Charisma magazinban jelent meg 2014. május 28-án. 

Isten gyűlöli a válást, de ez nem mindig elkerülhető.

Három hónappal ezelőtt, amikor megírtam a Keresztény férfi tíz típusa, akihez nem kellene hozzámenned című cikkemet, az olvasóim számos szívszorító történetet osztottak meg a házasságuk alatt elkövetett hibáikról. Egy nő elismerte: „A férfi akihez hozzámentem, annak legalább 6 tulajdonsága egyezett a listáddal!” Mások szintén nyíltan feltették a kérdést: „Ha a férjem egy típus azok közül akiket felsoroltál, elválhatok?”

A választ elolvashatod itt. 

Nem vagyok boldog, ha bárkinek azt kell ajánlanom, hogy váljon el. A házasságot Isten alapította, ezért az szent. Ez egy szent kötelék, amit meg kellene védenünk. Jézus maga mondta: „Amit Isten egybekötött, azt ember el ne válassza!” (Máté 19:6) Mégis, ugyanabban a részben, úgy említi a megcsalást (9. vers) mint egy a válásra megengedhető okot. Ebben a folyamatosan romló bűnnel és hitetlenséggel teljes világban, a válás nem mindig kerülhető el.

Az is igaz, hogy számos keresztény ugyanakkor nagy lelkesedéssel lép ki a házasságból az első nagyobb szóváltás vagy a szerelem lángjának halványodása után. Túl sok ember látja a válást egy kényelmes menekülőútnak. Mégis, ez a felelőtlen könnyedség, amivel semmibe veszik a házassági esküt nem elfogadható egy Krisztust követő számára. Minden keresztény pár, aki Isten előtt áll, hogy megpecsételje a szövetségét, el kellene kötelezze magát arra, hogy jóban-rosszban együtt marad.

Ugyanakkor, számos férfi és nő jött hozzám segítségért, aki egy diszfunkcionális házasság csapdájába esett – és amint az nyilvánvaló, ezek közül egyszerűen nem lehet minden kapcsolatot megmenteni. Ilyen esetekben meg kellett kérnem őket, hogy imádkozó szívvel keressék meg a válás lehetőségét – és találjanak támogatást, tanácsadást és olyanokat, akik imádkoznak értük, miközben átmennek egy fájdalmas válás utóhatásain.

Álljon itt tehát négy szituáció, amelyben a válás egy javasolt lehetőség:

1. Bűnbánat nélküli házasságtörés
Ha egy férj vagy egy feleség hűtlen lesz a párjához, lehetséges a megbocsátás és a helyreállítás. De csak akkor, ha a vétkes fél hajlandó beismerni a bűnét és megszakítani a tiltott kapcsolatot. Ha ez egy egyszeri alkalom volt, és a bűnös házastárs megbánja a bűnt, lehetséges a gyógyulás. De a férfi, aki folyamatosan csalja a feleségét (vagy fordítva) és becsapja, a feleségét betegségek kockázatának teszi ki. Ha a párod valaki mással szeretkezik, ne várd, hogy Isten tolerálja ezt a viselkedést.

2. Családi bántalmazás
A házassági tanácsadások során sosem találkoztam olyan nővel, aki bennmaradt volna olyan házasságban, ahol fizikailag bántalmazzák. A feleség a házból a gyerekeivel együtt el kell, hogy meneküljön, ha a férje veri vagy erőszakkal fenyegeti. Minden keresztény szolgáló felelőtlen, aki azt tanácsolja a bántalmazott feleségnek, hogy maradjon benne egy fizikálisan veszélyes családban. A szétköltözés egy ideig megoldás lehet, ha a férj hajlandó tanácsadáson részt venni, a házasság esetlegesen megmenthető. De Isten nem várja el tőled, hogy a felesége maradj egy erőszakoskodónak. Azt akarja, hogy menekülj el ebből a helyzetből!

3. Érzelmi kegyetlenkedés vagy kontrol
Ismerek olyan nőt, aki évekig tűrte a férje verbális terrorját,  pedig a férj igényt tartott Isten szeretetére – de nem értette meg, hogy a túlzott dominanciája lassan megöli a feleségét. Néhány férj azt gondolja, hogy joga van megfigyelni és analizálni a feleségének minden egyes lépését. Mások lehordják a feleségüket, leüvöltik vagy leigázzák őket az állandó, közönséges prédikációikkal. Az áldozatoknál ez gyakran depresszióhoz, valamilyen függőséghez, sőt, öngyilkossághoz vezethet. Ha az erőszakoskodó nem hajlandó megbánni az ennyire szélsőséges viselkedését, a házastársnak le kell lépnie, mielőtt a diktátor lerombolja azt is, ami a személyiségéből még megmaradt. Ez az alapelv azokra is érvényes, akiknek a házastársa drogfüggő, alkoholista, vagy bűnöző.

4. Szellemi összeférhetetlenség
Számtalanszor előfordul, hogy a házasfelek nem egyszerre jönnek Krisztushoz. Legjobb esetben a hívő fél vezeti a még hitetlent az Úrhoz. De mi történik, ha a párod sohasem akar kereszténnyé válni? Pál azt mondja a korinthusiaknak, ha együtt tudnak maradni, maradjanak, de ha a hitetlen el akar válni, akkor elválhat. (I. Kor. 7:12-16)

Számos konzervatív gyülekezetben, a vezetők azt tanítják, hogy a válás sohasem elfogadható és az a személy, aki elválik – még akkor is ha bántalmazzák – bűnbe kerül, ha kilép a házasságából. Ezek a szemellenzősök rendszerint idézik a Malakiás 2:16-ot, hogy „Isten gyűlöli a válást” azt a látszatot keltve, hogy a válásban az áldozat Isten ítélete alá fog kerülni. Ez visszaélés a szentírással. Isten kegyelme nagyobb ennél!

Isten bizonyosan utálja a fájdalmat, szégyenkezést és egy család szétszakadását, ami a válást kíséri, de Ő gyógyulást, helyreállítást és szabadságot kínál azoknak, akiknek tönkrement a házasságuk. Ugyanúgy, ahogy a házasság védelméért és az erős családokért küzdünk, tegyük félre a teológiánkát és legyünk józanok azokkal az emberekkel kapcsolatosan, akik egyszerűen nem tudnak megjavíthatatlan kapcsolatokban tovább élni. 

Kapcsolódó bejegyzések:

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal!

9 komment
Címkék: válás

A bejegyzés trackback címe:

https://keresztenycsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr506386875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kereszteny Család · https://www.facebook.com/keresztenycsaladblog/ 2014.06.22. 19:58:43

@martin01: Nem. Mindenre van szabadság, de erről majd számot kell adni.
Jó példa erre, hogy a törvény szerint halálos bűn volt szombaton dolgozni. Erre Jézus a következőt mondta:
Képmutató, szombatnapon nem oldja-é el mindenitek az ő ökrét vagy szamarát a jászoltól, és nem viszi-é itatni? (Luk. 3:15)

Kereszteny Család · https://www.facebook.com/keresztenycsaladblog/ 2014.08.22. 19:47:47

@martin01: Gondolkodtam a dolgon, valóban, elsőre ellentmondásnak tűnik. De Jézus itt az elbocsátásról beszél, míg a cikk igazából elmenekülésről. Az elbocsátás arról szól, hogy megunja valaki a feleségét.
Elmenekülni pedig akkor kell, amikor (élet)veszélyes a helyzet. Jézus megfeddte például a farizeusokat, mert szombatnapon megitatják az állataikat, megtörve a szombatot, vagyis a törvényt. De az ember(élet) több mint a törvény. Nincs ellentmondás.

János777 2016.09.18. 23:34:04

Konkrét esetben szeretnék kérdezni. Ha a feleség nem tiszteli a férjét,sőt dühkitöréseiben rendszeresen megpróbálja megverni(nemi szerven rúgja,ráugrik.stb),és szavakkal nagyon nagyon keményen férfi mivoltában rendszeresen alázza a pénzügyekre utalva főleg(jól él egyébként!) Ezt évekig teszi.......A férfinak már gyakorlatilag nincs békéje,öröme otthon max pár napig. El lehet válni?

Kereszteny Család · https://www.facebook.com/keresztenycsaladblog/ 2016.09.22. 13:49:59

@János777: Kedves János, nem szeretném megkerülni a (rövid) választ, azt gondolom, hogy igen.
A hosszabb válaszom az lenne, hogy feltételezem, azért kérdezel ilyesmit, mert hiszel abban, hogy a tetteinkről számot kell majd adni. Gondold csak végig, ha egy bántalmazó kapcsolatban lassan tönkremész, hogyan élhetnél olyan életet amely egyre inkább Krisztushoz hasonló? Teljesen értelmetlenné válna minden erőlködésed, mert olyan állapotba kerülnél amit magad is szégyellsz.

Egy ilyen döntés azonban számos ember életére van maradandó hatással, bár te döntesz, de azért kérdezz meg olyan normális embereket is, akik mindkét oldalt ismerik, megismerik, akik elmondják, hogy van-e egyáltalán remény a dolgok helyrehozására.

Tblog 2016.11.23. 13:54:56

A Bibliában a házasságtörést nem halálra kövezéssel díjazták? Vagy az úgy már nem érvényes? :D

A 4. elég durva. Tehát ha az asszony nem pont abban hisz amiben én, akkor takarodjon? Vagy ő mondja hogy én takarodjak? Elég súlyos tanács ez. :-/

macus lil 2018.06.19. 08:45:59

Szia mindenkinek
Segítünk abban, hogy valóra váljon az álma, elég örökkévaló ahhoz, hogy az álmaidat az europafinancialgrowth@gmail.com címén 2% -os alacsony kamatlábbal megkapja. Jelentkezzen most
Macus
süti beállítások módosítása