Keresztény család

Istenkeresés az élet labirintusában...

35 ajándék, amit a gyermeked sohasem felejt el

2016. december 15. 17:16 - Kereszteny Család

41669620_m.jpg

Különösen karácsony előtt minden szülőben felerősödik az dilemma, hogy mit is vegyen ajándékba a gyermekének? Joshua Becker egy olyan minimalista mozgalomnak az elindítója, mely szerint minél kevesebb dolgot birtokolsz, annál gazdagabb vagy… Talán az ötletei neked is segítségedre lesznek.

„Keveset adtok, ha csak a tulajdonotokból adtok. Csak ha önmagatokból adtok, akkor adtok igazán.” Kahlil Gibran

Számtalan emlékem van a kiruccanásainkról. A legtöbbjük a hit, a család és a hagyományok köré csoportosulnak.

Azokhoz az ajándékokhoz, melyeket gyerekkoromban kaptam igazából csak néhány emlékem kötődik. Emlékszem az évre, amikor kaptam egy piszkos kék biciklit, az estére, amikor a tesómmal kaptunk egy Nintendót és a zoknikra, amit minden évben a nagyszülők adtak. De ezeken kívül nem nagyon emlékszem másra. Mégis, milyen ajándék lenne maradandó, milyen ajándékot adhatnánk a gyermekeinknek, amit sohasem felejtetnének el? Mi lenne az, ami valóban hatással lenne az életükre és örökre mély nyomot hagyna bennük?

ABC sorrendben 35 ajándék a gyermekednek, amit sohasem fog elfelejteni:

1. A szépség megtalálása. Segíts a gyermekeidnek mindazokban a dolgokban meglátni a szépet, amit csak észrevesznek… és amit csak eléjük hoz az élet.

2. Alkotás. Az internet korszakának beköszöntésével mindenki kedvére alkothat, ha akar. A világnak egyre több olyan emberre van szüksége, aki akar…

3. Barátságos otthon. Mindig annak tudatában hazajönni, hogy az otthonunk a legbiztonságosabb és legélhetőbb hely a világon. A te otthonod megdobogtatja a gyermeked szívét?

4. Bátorítás. A szavak hatalmas erővel bírnak. Képesek felépíteni és lerombolni. Azok az egyszerű szavak melyeket ma használsz, bátorítást és pozitív gondolatokat jelenthetnek a gyerekeknek. Vagy akár a kétségbeesésbe is taszíthatják őket. Ezért kérlek, válogasd meg a szavaidat.

5. Béke. Ha a világmértékű léptékben nézed, könnyen gondolhatod úgy, hogy ez aztán tényleg nem rajtad múlik… Ha viszont a körülötted lévő emberekre gondolsz, akkor nagyon is rajtad múlik és a legjobb helyen vagy, hogy hozzáfogj.

6. Büszkeség. Az élet legapróbb dolgait is meg lehet ünnepelni. Ugyanakkor, ha sikeresen véghez viszel egy kisebb dolgot, akkor az egy nagyobb dolog sikeréhez járul hozzá.

7. Céltudatosság. Őszintén hiszek a céltudatos életben és a céltudatos gyermeknevelésben. Lassíts le,  találd meg önmagad, gondold végig merre tartasz és hol vagy most. Tedd meg ugyanezt a gyermekeiddel is.

8. Egyediség. Ami másoktól különbözővé tesz bennünket, az tesz különlegessé is. Az egyediségünket nem szabad elrejteni. Sokkal inkább büszkén meg kell mutatnunk magunkat a világnak, hogy lássák, értékeljék és élvezzék azt, amink van.

9. Eltökéltség. Az egyik legfontosabb tényező az ember sikerében az, hogy mennyire kitartó. Hogyan tudnád növelni a gyermeked eltökéltségét?

10. Élethosszig tartó tanulás. A tanuláshoz való szenvedélyes viszony mást jelent egy jó jegy vagy a tanár kedvéért történő magoláshoz képest. Mindez otthon kezdődik. Az olvasással, kérdések felvetésével, vizsgálódással és érveléssel. Más szavakkal tanuld meg szeretni a dolgok befogadását!

11. Fegyelem. A gyerekeknek az évek során nagyon sok mindent kell megtanulniuk, ideértve a megfelelő viselkedést, a másokhoz való megfelelő viszonyulást, az eredmények elérését és az álmaik megvalósítását. A fegyelmezést pedig nem kellene elkerülni vagy kiiktatni, ehelyett legyünk velük következetesek és pozitívak.

12. Hibák. A srácok csak gyerekek. Emiatt olyan viccesek és ezért van annyira nagyon szükségük a türelemre. Hagyjad, hogy megtapasztalják, felfedezzék a dolgokat és közben pedig hibázhassanak.

13. Humorérzék. Minden nap nevess a gyermekeiddel… az ő érdekükben és saját magad miatt is.

14. Hűség a párodhoz. A házastársi hűség többet jelent a testiségnél. Ide tartoznak a szemeink, gondolataink, a szívünk és a lelkünk. Vigyázz a szexuális életedre és azt teljes egészében a társadnak szenteld. A gyermekeid ezt pontosan látni fogják.

15. Idő. Az idő egy olyan ajándék, amit sohasem lehet visszavonni vagy visszavenni. Ezért mindig gondold végig, hogy kire (vagy mire) fordítod.

16. Képzelőerő. Ha valami, amit megtanultam az elmúlt húsz év alatt, hogy az élet minden egyes nap eltelte után egyre gyorsabban és gyorsabban változik. A világ holnap már másképpen fog kinézni. Azok az emberek pedig, akik képzelőerővel rendelkeznek, nemcsak megélik a változást, hanem hozzá is tesznek.

17. Kihívás. Bátorítsd a gyermeked, hogy merjen nagyot álmodni. Mondd el neki, hogy nagyobb dolgokra képes, mint gondolja… vagy még annál is nagyobbakra, amit te gondolsz róla.

18. Kíváncsiság. Bátorítsd a gyermeked, hogy merjen kérdezni bárkitől, bárhol, bármikor, bármit a hogyanról, a miértről vagy a miért nemről. A „ne kérdezz már annyit mondat” sohasem hagyhatná el a szülők száját.

19. Könyörület/igazságosság. Az élet nem igazságos. Sohasem lesz az – mivel túl sok a változó. Amikor valamilyen rossz dolgot követ el, vagy a lehetőségei korlátozzák, azt akarom, hogy a gyermekem tegyen azért, hogy kitágítsa a határait.

20. Közös étkezés. Az ilyen alkalmak olyan páratlan lehetőségek a kapcsolatépítésre, melyeket sehol máshol nem találsz meg. Más szavakkal kifejezve, azok a családok, amelyek nem ülnek le együtt egy asztalhoz, nem fognak együttesen fejlődni.

21. Lehetőség. Minden srácnak szüksége van lehetőségekre, hogy kipróbálhassák és élvezzék az ötleteik megvalósítását vagy kitapasztalják, hogy miben jók. Az elterjedt felfogással szemben ehhez nincs szükség túl sok pénzre.

22. Lelkiség. A hit segít magasabb szemszögből szemlélni a mindenséget, a világot ahol élünk és végső soron a saját életünket is. Legyünk elég bölcsek tudatosítani a gyermekünkben, hogy többek, mint egy hústömeg, amely csak a helyet foglalja. Rendelkeznek gondolatokkal, szívvel, lélekkel és akarattal is. A döntéseiket pedig sokkal inkább ezek a dolgok fogják meghatározni.

23. Megelégedés. A több akarása fertőző. Ezért az egyik legnagyobb ajándék, amit adhatsz, ha megtanítod értékelni azt, amije van, szemben azzal, amije másoknak van.

24. Megerősítés. Néha csak egyetlen megerősítés, egy szó, egy egész életet képes megváltoztatni. Legyen rá gondod, hogy a gyermeked számára kifejezd a megbecsülésed és amikor csak alkalmad nyílik erre, tedd meg újra és újra.

25. Nagylelkűség. Mutass példát a nagylelkűségben a saját dolgaidat illetően, így majd ők is nagylelkűek lesznek az övéikkel.

26. Optimizmus. A pesszimisták nem változtatják meg a világot. Az optimisták igen.

27. Osztatlan figyelem. Talán ezek a képek kifejezik, mire is gondolok: Link

28. Ölelések és csókok. Egyszer hallottam egy történetet egy férfiról, aki azt mondta a hét éves fiának, hogy már túl idős ahhoz, hogy puszit kapjon. Mindig elszomorodom, mikor erre gondolok. Tudd meg, hogy a gyermeked sohasem lesz ahhoz elég idős, hogy megkapja a szeretettel kapcsolatos fizikai megerősítést is.

29. Önbecsülés. Azok az emberek, akik megtanulják értékelni önmagukat, nagyobb önbizalommal, önbecsüléssel rendelkeznek és az önértékelésük is a helyén van. Ennek eredményeként nagyobb valószínűséggel válnak majd olyan felnőttekké, akik fontosnak tartják az értékeiket és ragaszkodnak is hozzá… még akkor is, ha más nem ezt teszi.

30. Őszinteség/becsületesség. Azok a gyerekek, akik gyerekkorukban megtanulták az őszinteség fontosságát, messze nagyobb eséllyel válnak becsületes felnőttekké. A becsületes felnőttek pedig, akik egyenesen viselkednek másokkal, jobban érzik magukat, jobban élvezik az életüket és jobban is alszanak éjszaka.

31. Remény. A remény nem jelent mást, mint tudni és hinni abban, hogy a dolgok egyre jobban fognak menni. A remény szilárddá, kitartóvá és határozottá tesz. A legnehezebb időszakokban pedig arra ösztönöz, hogy ne add fel.

32. Stabilitás. Egy biztonságos, stabil otthon egy olyan alappá válik egy gyermek életében, amelyre egész hátralévő életében építhet. Biztosnak kell lenniük a családhoz való tartozásukban, hogy a családjuk bízik bennük és az ajtó mindig nyitva áll előttük. Ne változtass ezeken a dolgokon.

33. Szeretet. Az összes közül ez a legfontosabb.

34. Természet. Azok a gyermekek, akik megtanulták megbecsülni az őket körülvevő környezetet, mindig vigyázni fognak arra. Szülőként a gyermekeimtől mindig megkövetelem, hogy tartsák szépen, tisztán és rendezetten a házunk belsejét. Nem kellene ugyanígy megtanítani őket arra is, hogy a házon kívüli dolgokhoz is így viszonyuljanak?

35. Vedd az öledbe. Ez a legjobb hely a világon egy könyvhöz, egy beszélgetéshez.

Természetesen a fentiek egyikét sem vásárolhatod meg egy leárazáson vagy egy szupermarketben. Pontosan ez az, amire fel akartam hívni a figyelmed.

 Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal!

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://keresztenycsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr412049713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LA fotó 16 · https://www.la-foto.hu/ 2018.04.29. 07:44:38

Családi fotózás a la-foto.hu-nál. Családi fotózás stúdióban, kültéren, helyszínen. Minőségi családi fotózás megfizethető áron. Szépen retusált képek kerülnek átadásra digitális formában.

www.la-foto.hu/index.php/csaladi-fotozas
süti beállítások módosítása