Keresztény család

Istenkeresés az élet labirintusában...

Fiatal vagy? 15 dolog, amivel 2015-ben foglalkoznod kellene

2015. január 09. 22:22 - Kereszteny Család

gg_.jpg

Új év, új fogadalmak. De fogadalmak helyett álljon itt inkább néhány nagyon hasznos jótanács, melyeket Debra Fileta osztott meg a blogján, kifejezetten a 20-30 éves keresztény korosztály számára.

Ismét eltelt egy év és egy újabb kezdődött el. Őszintén szólva az új évvel kapcsolatos dolgok már régóta motoszkálnak bennem. Nem is tudtam igazából felkészülni. Valószínűleg így van ez minden évben, de idén tényleg váratlanul ért, hogy valaminek vége lett és valami új kezdődik el.

Talán azért van mindez, mert annyira sok változást hozott a múlt év. Változott a munkám, a szolgálatom, elköltöztem, változtak a barátaim, a gyülekezetem és még egy olyan alapvető dolog is változott, mint például az időbeosztásom. A változás tud nehéz lenni. Sőt, lehet kényelmetlen, de még fájdalommal is járhat.

A természetben minden, ami egészséges, aláveti magát a változásnak. Ugyanígy van ez velünk, emberekkel is.

Amikor te is elgondolkodsz az előtted álló időszakról, számomra az a kihívás, hogy rávegyelek a változásra való nyitottságra. Sőt, ennél jóval többre, mégpedig arra az alapvető dologra, hogy tégy is valami olyat, ami változást hoz létre. A változás az, ami az életünkben bőségesen megjutalmaz, ugyanakkor a fizikai, lelki és szellemi egészségünkre is hatással van.

A számodra egy dolgot garantálhatok: az idő nem áll meg. Függetlenül attól, hogy hajlandó vagy jól, rosszul vagy éppen sehogy sem dönteni. Tetszik vagy sem, az idő halad és az, hogy mit teszünk, csak rajtunk múlik.

Ha éppen azt keresed, hogy ebben az évben miben fejlődhetsz tovább, válassz ki egyet – vagy akár az összest – az alábbi kihívások közül:

1. Élj a jelenben

Az elmúlt néhány év hatalmas technológiai fejlődése óriási változásokat hozott az életünkben. A nap minden egyes pillanatában mindannyian totálisan „össze vagyunk kapcsolva”. Gyakran viszont csak élettelen dolgokhoz kapcsolódunk, vagy a kapcsolatunk az, ami élettelen. Mindeközben a való világban folyamatosan leépítjük a valódi emberekhez történő kapcsolódás művészetét. Fontold meg ebben az évben, hogy a telefonod kicsit gyakrabban teszed félre, egy valódi életért cserébe. Ahelyett, hogy folyamatosan egy olyan pillanatra vadászol, amit megoszthatsz az Instagrammon, egyszerűen csak magad miatt, törekedj tudatosan megélni pillanatokat.

2. Tanulj meg tervezni

Ahogy John Maxwell mondja, „Mondd a pénzednek, hogy hova menjen, ahelyett, hogy azon csodálkoznál, hogy hova tűnt”. Megkockáztatom, ez a megállapítás az időre ugyanúgy vonatkozik, ez pedig nem más, mint az életünk legfontosabb árucikke. Csak azért, mert nem tervezünk, az időnkből és a pénzünkből jelentéktelen dolgokra rengeteget szórunk el. Ahelyett, hogy kikapcsolt aggyal újabb 500 órát töltenél el a facebookon az újabb és újabb bejegyzéseket végiggörgetve, vagy újabb 500 dollárt költenél el a következő hóbortodra, határozd el, hogy az idődet és a pénzedet ebben az évben valami fontosra fordítod. Amikor hűségesek leszünk ebben, Istennek megvan a képessége megsokszorozni azt a keveset, ami neked van. Tervezd meg körültekintően ebben az évben, mind a költségeidet, mind az idődet.

3. Tanuld meg a figyelés művészetét

Azt mondják, hogy az átlagember 25%-os hatékonysággal képes odafigyelni valamire. Íly módon az elhangzottak 75%-a az egyik fülünkön bemegy, a másikon pedig ki. Nem kell ahhoz matematikusnak lenni, hogy rájöjjünk, mennyi mindenről maradunk le! Sok jó kommunikátor van, aki segíthet abban, hogy elsajátítsuk a figyelés művészetét. Dolgozz azon, hogy ebben az évben jobb hallgató légy, kizárva a zavaró tényezőket, az emberek szemébe nézve, bátorítva őket empátiával, kilépve a védőbástyák mögül, miközben azon vagy, hogy megértsd az üzenetet.

4. Kezdd el a bakancslistát

Gyakran előfordul, hogy az életben csak várjuk a következő mérföldkövet és nem vesszük észre, hogy minden egyes napnak külön értéke és jelentőssége van. Hagyd abba a következő nagy dologra való várakozást és kezdj el élni azáltal, hogy összeírod magadnak, ebben az évben mi mindent akarsz csinálni. Ne csak különleges dolgokra gondolj mikor tervezel (bár ezek gyakran viccesek tudnak lenni), hanem olyan jelentősekre is mint: beütemezni egy beszélgetést egy nagyszülővel, hogy szemezgess a bölcsességei között, oszd meg a bizonyságodat Jézusról egy hitetlen barátoddal, támogass egy rászoruló gyermeket, hívj el valakit a gyülekezetbe, vagy találj ki valami kreatív és váratlan kedvességet. Bármi legyen is az, hagyd abba a várakozást és kezdjél el élni. Hozz létre egy értelmes életet azáltal, hogy értelmes dolgokat csinálsz.

5. Cipelj kevesebb terhet

Persze nem az utazóbőröndről beszélek, sokkal inkább az érzelmi terhekről. Mint akinek a foglalkozása a tanácsadás (emellett tény az is, hogy én is ember vagyok!) tudom, hogy a múltunkból mindannyian hordozunk sebesüléseket, fájdalmakat és sérüléseket. Az egyik legnagyobb jótétemény, amit tehetünk magunkkal az a visszatekintés, hogy Isten fényt derítsen és gyógyulást hozzon a múltban szerzett fájdalmunkra. Keress egy szakembert, hogy kapcsolatba kerülj vele és fordíts időt arra, hogy mélyre áss. Ismerd fel, hogy a múltad hatással van a jelenedre. Fordíts időt, hogy befektess magadba. Nem fogod megbánni.

6. Minden hónapban olvass el egy könyvet

Azok közül, akiket ismerek, az apósom az egyik legokosabb ember, csupán egy okból kifolyólag: mindent elolvas, ami a kezébe kerül! Mondanom sem kell, hogy a társadalmunk teljesen elmerült a pinnelésben, posztolásban, megosztásban, görgetésben és az olvasás fontossága folyamatosan leértékelődik. Legyen az fantasztikus regény, filozófia, teológia vagy pszichológia – végy magadhoz pár könyvet ebben az évben és tágítsd a tudásod az életről!

7. Élj közösségi életet

Az egyik legjelentősebb dolog, amibe fektethetsz, az emberek. A közösség az egyik legfontosabb része egy keresztény életének, mivel a kapcsolati hálónk által van lehetőségünk megtanulni, hogy hogyan adjunk és hogyan kapjunk szeretet. Légy kezdeményező, ne félj, ha ezáltal sebezhetővé válsz és élj úgy közösségi életet mint még soha ezt az évet megelőzően. Az életet nem egyedül kell élnünk, ne hagyd, hogy egyedül maradj.

8. Légy nagylelkű

Olyan nincs, hogy valaki nem lehet még nagylelkűbb másokkal. A nagylelkűség a nevelésnek is egy fontos eleme, mert ez az, ami igazán formálja a szívünk állapotát. Minél többet tudunk adni Istennek, a körülöttünk lévő világnak, a szükségben lévőknek, annál inkább felismerjük, hogy a legértékesebb dolgok nem azok a tárgyak, amelyeket birtoklunk – hanem azok, melyeket a sajátunkból megosztunk. Nyisd meg a szívedet és tanulj meg ebben az évben adni. Mivel ahol a te kincsed, ott lesz a szíved is.

9. Tágítsd a kulturális kompetenciáidat

Ha nem vagyunk óvatosak, könnyedén „fajközpontúvá” válhatunk, nemde? Azalatt a 12 rövid hónap alatt, amit a tengerentúlon töltöttem, a világgal való érintkezéssel (természetesen az „én világomon” kívül) szerzett tapasztalatok megváltoztatattak! Csak az által, hogy más kultúrájú és bőrszínű emberekkel érintkezel, lehetőséget kapsz arra, hogy kitágítsd a világról alkotott képed, gazdagítva a mindennapi életed. Emellett egy jobb bepillantást kapsz mind Isten személyére, mind az örökkévalóságra vonatkozólag. Fejleszd a kulturális kompetenciád ebben az évben azáltal, hogy meglátogatsz egy idegen országot, új barátokat és tapasztalatokat szerzel vagy meginvitálsz valaki különlegeset az életedbe. Légy te is egy kis darab az Isten által létrehozott nagy mozaikban, mivel ez az Ő mestermunkája.

10. Szerezz egy mentort

Senki más nem gyakorolt akkora hatást az életemre, mint a mentoraim. Vannak emberek, akik fektettek belém, tanítottak, szerettek és részesévé váltak az életemnek. Azzá a személlyé formáltak, aki ma vagyok. De nem bukkant fel az életemben csak úgy valaki, amikor hibáztam, hanem nekem kellett őket felkutatnom.

Találj valaki olyat, akire felnézel – valakit, akinek az élete visszaadja azt, aki 10 éven belül szeretnél lenni – kérd meg, hogy találkozzon veled egy ebédre, egy kávéra vagy egy vacsorára. Még ebben az évben hívj meg egy mentort az életedbe és figyeld, mi történik.

11. Légy mentor

Néha nehéz lehet magunkra „mentorként” tekinteni. Tény, hogy mostanában megkért valaki, legyek a mentora. Az első reakcióm az volt: „Én? Mit tudok én nyújtani?” De az igazság az, hogy mi mindannyian nyújtunk valamit. Legyen az támogatás, ima, egy hallgató fül vagy a saját élettapasztalatunk. Találj valakit, aki közelebbi kapcsolatba tud kerülni veled, tanít és bátorít ebben az évben.

Ahogy a példabeszédekben olvassuk, aki mást felüdít, maga is felüdül.

12. Kapcsolódj be a szolgálatba

Mik azok a talentumok és elhívás, amivel Isten már megajándékozott, illetve hogyan használhatod ezeket az Ő dicsőségére? Ez a kérdés fontos annyira, hogy válaszolj rá a tetteiddel, ezalatt pedig olyan személlyé válj, amilyennek Isten formálni akar.  Rájöttél vagy sem, de túl sokat nyújtasz a téged körülvevő világ számára. Ahogy pedig önmagadat adod, gyorsan megtanulod, hogy ez a szolgálat igazából egyfajta „hedonizmus” – mivel igazán át fogod érezni, hogy jobb adni mint kapni.

13. Légy aktívabb

A húszas, harmincas éveinkben, kicsivel több fizikai egészséget és fittséget tapasztalhattunk még az életünkben, mint később. Arra gondolok, hogy eljárhatnál egy edzőterembe (nemcsak télen), futhatnál egy marathont (talán kezdd csak 5km-el), állj meg a parkoló sarkában és a maradék utat gyalog tedd meg, használd a lépcsőt a munkahelyeden a lift helyett vagy egyél egészségesebb ételeket. Készíts leltárt az életedről, gyűjtsd össze azokat a kihívásokat amelyeknek a teljesítése által ebben az évben a testeddel is még nagyobb dicsőséget szerzel Istennek.

14. Indíts egy imanaplót

Szeretek imanaplót vezetni. Tény, hogy ez hajt előre, mivel az életemben visszatekintve minden Isten által elvégzett dolgot látok. Ez emlékeztet arra hogy Ő végigkísért és elhívott engem, hogy higgyjek abban, Ő tudja, mi a legjobb. Az imanapló erősíti a hitemet és bízni tanít engem, különösképpen akkor, amikor ez nagyon nehéz. Kezdd el még ebben az évben, írd le az imáidat, az örömeidet és kéréseidet. Majd hozd ezeket állhatatosan Isten elé, mert Ő hűséges.

15. Áss mélyre Isten ígéjében

Ez az, amit a leginkább szeretnék. Egy új módon igazán mélyre akarok ásni Isten szavában., Mivel Isten szavait új szemléletmódon és egy nyitott szívvel vágyom látni, Karácsonyra egy új fordítású Bibliát kértem ajándékba. Néha, a rutinnal amivel a Bibliat kezeljük, a bibliaolvasás nagyon száraznak tűnik. De a probléma nem az Ő szavával van, hanem a mi szívünkkel. Kötelezd el magad, hogy ebben az évben ünnepelni fogod Isten szavát, kérve hogy formáljon át. Hidd el, nincs más ami jobban megelégíthetne, mint a világ zaját kizárva elmerülni az Ő igazságában.

Függetlenül attól, hogy a fentiekből hány tanácsot fogadsz meg, azért mindannyian törekedhetünk arra, hogy ez az év legyen a legjobb az eddigi összes közül.

Az élet nem áll meg – de a döntés a miénk, hogy hogyan éljük meg.

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://keresztenycsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr57057571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása