Keresztény család

Istenkeresés az élet labirintusában...

A keresztények 7 típusa, akikkel Halloween-kor találkozhatsz

2015. október 29. 19:00 - Kereszteny Család

hw.jpg

Nem olyan régen jött divatba nálunk is a Mindenszentek előestéjének megünneplése, amely egy ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep. Ryan Duncan azt gyűjtötte csokorba, hogyan is viszonyulunk ehhez az egészhez mi, keresztények?


Nehéz más olyan ünnepet elképzelni, amely annyira heves reakciókat váltana ki a keresztényekből mint a Halloween. A hívő emberek között az október 31 kétes hírnévre tett szert, amely cseppet sem pozitív. Erről a napról a vélemények annyira megosztottak és olyan sok indulatot váltanak ki, hogy mostanában számos keresztény egy olyan dilemmával találta szemben magát, ahol mindenképpen döntésre kényszerül.

Vajon nekik is be kellene öltözniük jelmezekbe, ahogy mindenki más is ezt teszi? Vagy valamilyen „Biblia-barát” alternatívát kellene találniuk?  Esetleg úgy ahogy van, el kellene, hogy utasítsák ezt az egész felhajtást?

A fenti kérdésekre a válasz az egyes emberek személyiségétől igencsak függ. Ugyanakkor, az egyszerűség kedvéért (vagy kisarkítva egy kis vicc kedvéért), álljon itt a keresztényeknek az hét típusa, melyekkel Halloween-kor összefuthatsz:


1.    A boszorkányvadász

A „boszorkányvadásznak” a Halloween a szellemi hadviselés estéje. Úgy látják október 31-ét, mint a minden pogány dolog ünnepét, azt az időt mikor a varázslatok ereje elérik csúcspontjukat. Természetesen azon vannak, hogy ima és könyörgés által megtörjék ezeket a démonikus erőket. A „boszorkányvadász” a gyülekezetében tipikusan egy kis csoport vezetésével vagy csoda-összejövetel tartásával tölti a Halloween éjszakát.

De ezeken az eseményeken egyetlen igazi boszorkány sem kerül levadászásra.

2.    A jelmezbálos

Tegyük fel, hogy te is szülő vagy és azt akarod, hogy a gyermeked is élvezze a bulit, amivel a Halloween együtt jár, de nem akarod azon a módon bátorítani erre, ahogy manapság ezt legtöbben teszik. Felnőttként, mégis mit tehetsz az ügy érdekében? Miért ne nevezhetnéd ezt egy jelmezbálnak? A „jelmezbálos” úgy ünnepli a Halloween-t, hogy az estének egy külön jellegzetességet ad, de keresztényi módon.

Ahelyett hogy házról-házra járnál, inkább vidd el a gyermekeidet a helyi gyülekezet parkolójába, ahol az idegen lakások helyett például autótól-autóig tudnak haladni. Ez sokkal kevésbé hátborzongató, mint amilyennek hangzik és számos lehetőség nyílik az egész családnak, például bibliai szereplőknek beöltözve különböző játékokat játszani. Az ilyen szórakozás magában tudja foglalni a Halloween minden örömét bármilyen dráma nélkül, bár lehet, hogy a parkolót meg kell osszad a „boszorkányvadásszal”.

3.    A pokol hírnöke

Miközben egy csontváznak öltözött lehetőségként tekint az egész család megnevettetésére, a „pokol hírnöke” számára ez egy nagyszerű alkalom, hogy hirdesse a sokak számára megkérdőjelezhető és hátborzongató evangéliumot. „Ha Halloween-kor az embereknek megijedni támad kedvük, akkor miért nem ijednek meg inkább Isten ujjától?” – hangzik az érvelésük.

Ahogy a nevük is sugallja, minden igyekezetükkel azon vannak, hogy a pokolról való beszéddel érjenek el borzongást.

4.    Aki a reformáció napját ünnepli

Miközben a „jelmezbálos” és a „pokol hírnöke” is hisz abban, hogy a Halloween jó célokra is felhasználható, az olyan ember, aki mindenáron a reformáció napját akarja megünnepelni – ami mellesleg ugyanerre a napra esik – nem hisz ebben. Miért kellene kísértetnek vagy vámpírnak öltözve ugrabugrálnunk, amikor megünnepelhetnénk helyette egy másik, keresztény ünnepet? A „reformáció napját ünneplők” minden október 31-én megpróbálják a hittestvéreiket erről a cseréről meggyőzni.

A baj csak az, hogy rajtuk kívül senki sem tudja, hogy a reformáció napja egyáltalán létezik. De igazából ez nem is jelent problémát, mivel az ingyen cukor még mindig népszerűbb, mintha kiáltványokat szegeznél a gyülekezeted ajtajára.

5.    Az ördögöt nevető

Az ilyen keresztény nemcsak megünnepli a Halloween-t, hanem annak minden „denevéres” percét igyekszik kiélvezni. Egy C. S. Lewis idézet szerint „Mindenekelőtt, az ördög ki nem állhatja, ha kinevetik”, így az „ördögöt nevető” igyekszik jól szórakozni az ellenség költségén. Beöltözve igényes partit rendez, az egész családja tököt farag és több cukorkát oszt szét, mint bárki más a környéken. Számára a Halloween jelentése nem más, mint az, hogy Krisztus győzött a sötétség felett. Semmi helyet sem hagyott a félelemnek, így az ilyen keresztény terített asztalnál, a barátaival közösen, sok mulatsággal tölti el ezt az estét.

Őszintén szólva Halloween estéjén ez a hozzáállás elég sok kényelmetlenséget okozhat más keresztények számára. Ilyenkor az „ördögöt nevető” a legjobbat hozza ki magából, ezért mások szemében ő a bunkó. 

6.    A bezárkózó

Ahogy a neve is sugallja, az ilyen típusú keresztény az, aki Halloween éjszakáján egyszerűen bezárja az ajtót és lefekszik aludni. Tisztában van azokkal a szellemi szempontokkal, amelyek körülveszik ezt az estét. Tény viszont, hogy „a bezárkózó” valószínűleg jó barátja mindazon kereszténynek, akik ezen a listán szerepelnek. Ezzel szemben „a bezárkózó” keresztényként kényelmetlenül érzi magát egy olyan ünnepen, melyet átitat a sötétség. Úgy gondolja, hogy az ellenség felhasznál minden ajtót, hogy belépjen valakinek az életébe, miért éppen ő hagyja azt tárva nyitva?

Akárhogy is, „a bezárkózó” sohasem fogja az álláspontját bárki másra ráerőltetni. Addig talán hajlandó elmenni, hogy kitegyen egy tál cukrot az ajtaja elé, ha egy kicsit is nagylelkű. (Kérlek, csak egy szem cukrot legalább.)

7.    A Harry Potter rajongó

Harry Potter mióta 1997-ben először felült a seprűjére, egy igazi botránykő a keresztények között. A konzervatív felfogásúak állítják, hogy J.K. Rowling könyvei károsak a keresztény olvasók számára, mivel sztárt csinálnak a boszorkányságból és az okkultizmusból. A szégyenkező Potter rajongók pedig arra vannak kényszerítve, hogy dugdossák a Bölcsek kövének példányait. Halloween éjszakáján azonban a régóta elnyomott érzéseiket már nem lehet kordában tartani és Dr. Jekyll-hez hasonlóan ilyenkor egy teljesen más lénnyé változnak át. „A Harry Potter rajongó” könnyen felismerhető a villám alakú tetoválásról, a jellegzetes sáljáról és néhány speciális kifejezésről, melyeket a regényfolyam is gyakran használ.

Végül pedig csak annyit mondok, hogy „a Harry Potter rajongó” jobban teszi, ha elkerüli a „boszorkányvadászt”.

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal!

48 komment
Címkék: életmód

A bejegyzés trackback címe:

https://keresztenycsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr748034364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagyon_Komoly 2015.10.30. 01:33:20

A krisztusi ember azt teszi, amit Krisztus tenne. Messziről elkerüli az egészet. Az Efézus 6-ot pedig használja kellő mennyiségben!

egysegelem 2015.10.30. 04:01:39

nehany mukereszteny hisztigep zabos lesz ettol a poszttol, ez a nyolcadik

maxval bircaman főszerkesztőhelyettes · http://bircahang.org 2015.10.30. 06:00:19

Egy idegen ünnep, ennyi az egész. Tiltakozni ellen butaság, egyszerűen nem kell észrevenni. Nem kell ünnepelni, csak kibírni.

Old Shatterhand is Dead 2015.10.30. 06:30:59

Ez a poszt egy orbitalis baromsag.

Old Shatterhand is Dead 2015.10.30. 06:32:19

Akarcsak azok, akik eletuket latasmodjukat egy agyoncenzurazott 2000 eves mesekonyvre alapozzak.

seahawks 2015.10.30. 06:45:32

csak röhögök azokon, akik a fészbúkon terjesztik a "magyarországon mindenszentek van, nem helloween" mémet. ezek az emberek többsége csak ál keresztény, soha nem jár templomba, nem értem miért van megsértődve, ha egyre több ember találja mókásnak a helloweent(főleg kisgyerekes családok). én pl. soha nem megyek temetőbe halottak napján, mert akire emlékezni akarok, arra sokszor gondolok egy évben, nem kell hozzá nov.1 és nem az a lényege, hogy kimenj a temetőbe.

SabaSaba 2015.10.30. 07:03:44

@seahawks: Tudod, az ünnep akkor ünnep, amely napon tartják!! Akkor a Karácsonyt se december 24.-25.-26.-án kell ünnepelni ezek szerint :/

SabaSaba 2015.10.30. 07:05:59

Én kisgyerekekes szülőként pontosan ezt teszem, nem veszek tudomást róla! (Gyerek nélkül sem ezt ünnepeltük anno!) Szerencsére a baráti társaságban sem járkálnak gyerekek ijesztgetni egymáshoz (sőt! még a félsz is bennük van!)!!

seahawks 2015.10.30. 07:06:33

@SabaSaba: én már felraktam a színes égősorokat a kertbe...

2015.10.30. 07:16:16

Holywoodnak köszönhető, hogy az egész világon ünnep már a Hallowe'en és a Valentin-nap is, ahogy a mennyegzőn történő csokor-hátradobálás is. 20-25 éve ezekről még fingja nem volt senkinek sem itthon.

Akinek tetszik, ünnepelje, akinek nem, az meg kibírja ezt a napot. Bár engem valahol zavar, hogy közvetve ócska B filmek irányítják az életünket, de hát ez van...

midnight coder 2015.10.30. 07:16:37

Igazából a kereszténységnek szövetségesként kellene tekintenie az okkultizmusra. Elvégre ma már mind a kettő a periférián van a materializmus mellett. Ha valaki elhiszi, hogy a Harry Potter seprőn lovagolt, akkor esetleg azt is, hogy lehet bármi más a puszta anyagon túl. Ami ugyan nagyon vonzó világkép, csak sajnos a tények erősen arra utalnak, hogy ugyanúgy az alkotó emberi fantázia terméke mint HP világa. Seprőn lovagló boszorkányok és varázslók sárkányok a világban sajnos ugyanúgy nem léteznek, ahogy valóban csodát tévő szentek sem. Szerencsére igazi ördögök sem - akik viszonylag leginkább hasonlítanak, azok a fanatikusok, Pl. akik jelenleg épp embereket gyilkolnak az ISIS-ben Isten nevében.

Aurora86 2015.10.30. 07:18:29

@Nagyon_Komoly: Hát, Krisztus tipikusan soha nem került el semmit, vélhetően érdekelné, hogy mi ez, és azt hiszem örülne annak, hogy emberek jól érzik magukat.

Kelly és a szexi dög 2015.10.30. 07:34:23

Szerintem a keresztények között van normális is, nem csak ez a pár idióta-kategóriájú...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.10.30. 07:53:12

Akár a Bálint-nap (bocs, nem vagyok hajlandó Valentin-napnak nevezni), ez is amerikamajmolás. Röhögök rajta, de nem érdekel, nem zavar.

MDylan 2015.10.30. 08:00:09

Ha valaki tájékozódni szeretne a témában, ez is hasznos lehet:
wol.jw.org/hu/wol/d/r17/lp-h/102013325

Tisztességes Természettudomány 2015.10.30. 08:07:27

Készülök a buddhisták 8 típusával karácsonykor, című szösszenettel.

Egyébként nálunk nincs ünneplés. Tavaly kiszögeztünk az ajtóra egy ISIS harcost (denevér helyett), a cukorkakéregetőket pedig elástuk. Idén már nem fognak jönni. Egyébként is a domb tetején áll magányosan a kastélyunk, és mindig villámlik...:)

Mikrobi 2015.10.30. 08:18:35

@seahawks: Tekintve, hogy a FB-os ismerőseimet személyesen ismerem és tudom, ki jár közülök templomba és ki nem, csípőből cáfolom az állításodat. Nekünk, hívőknek rendkívül irritáló ez a pogány "ünnep". Ja, és halottak napja nem nov. 1-jén, hanem 2-án van. De ez téged ne zavarjon, hiszen közöd sincs a kereszténységhez.

midnight coder 2015.10.30. 08:27:15

@Mikrobi: Sebaj, Jézusnak sem volt. Kétlem, hogy ha ma élne, bármi közösséget vállalna a bigott keresztényekkel vagy bármilyen vallási fanatikussal.

seahawks 2015.10.30. 08:39:33

@Mikrobi: én is ismerem a fb ismerőseimet és tudom hogy egyik sem jár templomba.

mint mondtam nem érdekel halottak napja, mert még ha keresztény ünnep is, egy kurva nagy képmutatás(ahogy az egész katolikus egyház is az) így leszarom melyik napra esik.

RedRum 2015.10.30. 08:52:47

@Mikrobi: "Halloween" az éppen esedékes nevén több ezer évvel korábbi ünnep, mint a mestetséges "mindenszentek", akár csak a "fény ünnepe" ld. még "karácsony" , köszönhetően a katolikus egyház Nagy Constantin által kijelölt "állami rendfenntartó funkciójának", amely érdekében nem átallottak az evangéliomokat mondjuk úgy, nagyon finoman, "cenzúrázni". A mai katolikus egyháznak SEMMI köze az keresztény gondolatvilághoz, és szerencsére végre olyan ember ül a trónján aki ezt vállalja. Remélem még sokáig.
Én meg miel EU legnagyobb kelta temetője mellett lakom, kiteszem a töklámpát a biztonság kedvéért ;-)

ördöngös pepecselés 2015.10.30. 09:09:29

Magyarországon nincs Nyalovín, ünnepeljék csak a jenkik ezt az amerikai baromságot!! Magyarországon Mindenszentek van és nem halloween! Magyarországon a halottakról EMLÉKEZÜNK meg és nem bohóckodunk meg hülye ruhákba öltözünk meg cukrot tarhálunk bunkó módon mint az amerikaiak!!!!!!!

ördöngös pepecselés 2015.10.30. 09:15:45

@seahawks:

Akkor ne is ünnepelje a karácsonyt aki nem jár templomba?! TE OSTOBA!!! Aki nem jár templomba még keresztény: karácsonyozik, húsvétot is tart, stb..

ördöngös pepecselés 2015.10.30. 09:18:24

@midnight coder:

Jólvan akkor nyald az amcsik seggét, öltözz be boszorkánynak, ijesztegess idős embereket, kéregess csokit, cukrot mint az amerikaiak.
A normális magyarok pedig megemlékeznek az elhunyt rokonaikról, szeretteikről!

seahawks 2015.10.30. 09:18:25

@ördöngös pepecselés: szerintem aki keresztény, az járjon már néha templomba. mi nem keresztény ünnepet tartunk karácsonykor, hanem egy családi ünnepet, ahogy az emberek többsége.

Punxsutawney Mormota 2015.10.30. 09:20:55

Szerintem a busójárást is be kellene tiltani! Egyszerűen botrányos, hogy a tél elűzését ilyen groteszk, pogány ritusoknak megfelelő és botrányosan hangos körülmények között kell ünnepelni, ahelyett, hogy minden keresztény lekuporodna a tévé elé és meghallgatná Gaál Noémi prognózisát, hogy jön-e már a tavasz? És mennyivel kellemesebb látvány a hölgy dekoltázsa, mint a maszkos alakok menete?

ördöngös pepecselés 2015.10.30. 09:21:45

@midnight coder:

Az SZDSZ kitűnő munkát végzett a fejecskédben!! Hálistennek már csak rossz emlék, mint ahogy hamarosan a DK meg az együtt-pm is az lesz!

ördöngös pepecselés 2015.10.30. 09:25:06

@seahawks:

Ez a leghülyébb duma "képmutatás". Akkor karácsonyra se kapj EGY AJÁNDÉKOT SE, ugyenis nem rólad szól, hanem Jézus születéséről.

SŐT! Húsvétot se tarts, mert az év bármelyik napján meg lehet emlékezni Jézus keresztre feszitéséről!

seahawks 2015.10.30. 09:29:13

@ördöngös pepecselés: az emberek többségénél nem csak nálunk, hanem európában és amerikában is a karácsony és a húsvét nem kötődik a keresztény vallás eseményeihez.
ezek az ünnepe már rég nem erről szólnak, de attól még ünnepelünk ezeken a napokon.

Punxsutawney Mormota 2015.10.30. 09:30:48

@ördöngös pepecselés: Tudod, a Halottak Napja pont akkora képmutatás, mint a Karácsony illetve a Bálint-nap.

Ha valakit szerettél, de eltávozott, arra bármikor jó szívvel tudsz gondolni, nem kell ahhoz egy kijelölt nap. Egy gyertyát bármikor kihelyezhetsz az ablakodba és nem esel áldozatáúl a virág-maffiának, amely nagyon keresztényi módon háromszoros szorzóval dolgozik ilyenkor.

A Halloweent övező történetek többsége kifejezetten kedves. Pl a kovács, aki többször átveri az ördögöt, ez mennyiben különbözik a legendás Kemény Henrik-féle bábszínháztól?

Az benned a legrosszabb, hogy idejöttél, mert akártál egyet jenkizni. Gondolom, nem veszi be a lelked Coleen Bell minapi kirohanásait. Menj a Szabádság térre és ott nyavalyogj. Arra nem veszed a fáradtságot, hogy megnézd: ez nem egy amerikai ünnep, hanem Írországból származik és onnan terjedt szét a világban. De gondolom, hogy jobban esik a lelkednek, ha még háromszor leírhatod, hogy "nyaldazamcsikseggét!"

ördöngös pepecselés 2015.10.30. 09:32:22

@Punxsutawney Mormota:

Milyen képmutatás??!! Akkor Husvétot se tarts mert bármelyik nap megemlékezhetsz Jézus szenvedéséről!!

ördöngös pepecselés 2015.10.30. 09:37:36

@seahawks:

És mit ünnepelsz?! Pont nem azt amit kellene, Jézus születését, ne az a baj!! Akkor ne is hívd magadat kereszténynek!

seahawks 2015.10.30. 09:43:24

@ördöngös pepecselés: nem is hívom magam kereszténynek ne izgulj, ahogy több millió ember magyarországon sem hívja magát(hiába vagyunk megkeresztelkedve, első áldozva, esetleg bérmálva is). mi a karácsonyt családi ünnepnek hívjuk. semmi bajunk a kersztényekkel, vagy magával vallással(max a katolikus egyház ezeréves tevékenységével), így nekik se legyen bajuk velünk. békében egymás mellett éltünk eddig is ezután is.
csak tényleg nevetségesnek tartom, ha valaki büszkélkedik a kerteszténységével és még csak nem is imádkozik.

Punxsutawney Mormota 2015.10.30. 09:46:33

@ördöngös pepecselés: Az ünnepek többsége a kereskedelem, a marketing és a konzumidiotizmus martaléka lett.

Gondolom, hogy Te hívő embernek vallod magad, pedig semmi mást nem csinálsz, mint fikázol másokat, akik másképpen gondolkodnak, akik nem feltétlenül gondolják úgy, hogy ha a gyerekük a varázslónak öltözött farsangkor, az már az ördög hatása. Neked is feltenném a kérdést, amit más, hozzád hasonlóan magát keresztényként aposztrofáló, de amúgy egy jezsuita inkvizítor vallási türelmetelenségével rendelkező egyénnek feltettem: ki vagy Te, hogy megítélj egy embert? Még Jézus sem ítélt meg senkit, mert "Istennél a kegyelem".
Szóval, ki vagy Te?

Punxsutawney Mormota 2015.10.30. 09:47:51

@seahawks: Eszembe jutott egy, a könyvkiadók körében ismeretes mondás, mely szerint a Biblia a világ legnagyobb példányszámban eladott, ámde legkevesebbet olvasott könyve.

ördöngös pepecselés 2015.10.30. 09:51:34

@Punxsutawney Mormota:
Ki vagyok tőletek, meg a nemzetietlen, keresztényellenes felfogásotok miatt!!

Punxsutawney Mormota 2015.10.30. 09:52:41

@ördöngös pepecselés: Te is áldozatául estél a katolikus egyház átvágásának. Krisztus ugyanis valamikor isz. 3 körül születt és április-május környékén. Azért tették a téli napforduló környékére Krisztus születését, hogy azzal egy nagyon népszerű, az egyiptomiak idejéből származó napisten, Amon-Ré kultuszát kiváltsák a hívők között.

Punxsutawney Mormota 2015.10.30. 09:54:34

@ördöngös pepecselés: Megint megkérdezem- Ki vagy Te, hogy megítélj bárkit is közülünk? Ki vagy Te, hogy nemzetietlennek minősíts bárkit is közülünk? Ki vagy Te, hogy keresztényellenesnek minősíts bárkit az itteniek közül?

Intoleráns vagy, elvakult és fanatikus. Nos, ez minden csak nem krisztusi.

seahawks 2015.10.30. 09:55:08

@ördöngös pepecselés: épp ezt magyarázzuk neked, hogymi nem vagyunk keresztényellenesek, de te mint keresztény eléggé ellenséges vagy a tőled különbözőekkel.
miért baj az, ha valaki nem vallásos? attól még simán lehet jó ember, még jó hazafi is.

Neked ugatok nem a házat őrzöm 2015.10.30. 10:11:39

Ez csak játék. ezt nem kell komolyan venni.

@maxval bircaman főszerkesztőhelyettes: nem nevezném ünnepnek, ez egy buli, a gyerekek szeretik, a fiatalok meg amúgy is buliznának, nem hiszem hogy ezzel eggyel több buli lenne.
Én már öreg vagyok , nem megyek jelmezbálba, de máskor sem megyek, de már vettem cukorkát, mert olyan aranyosak a kis csutkák amikor jönnek, beöltözve, kifestve, a kis cseppek is - látom azért hogy anyuka-apuka azért ott van a távolban.
Jövőre már én is veszek boszorka ruhát az unokámnak, hagy parádézzon.

szerintem tök jó dolog újabb dolgokat átvenni, a Valentin nap is csak egy buli. Örüljön akinek van kivel ünnepelni, ajándékot mindig jó kapni is adni is.

Itt járnak a háromkirályok is, hát azoktól sem sajnálom. Hagy örüljenek a gyerekek.

Neked ugatok nem a házat őrzöm 2015.10.30. 10:14:49

@Mikrobi: Én hívő vagyok, nem irritál, ha másoknak jó kedve van, sőt rülök neki.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.10.30. 15:07:51

@Punxsutawney Mormota:

"Megint megkérdezem- Ki vagy Te, hogy megítélj bárkit is közülünk? Ki vagy Te, hogy nemzetietlennek minősíts bárkit is közülünk? Ki vagy Te, hogy keresztényellenesnek minősíts bárkit az itteniek közül?"

Én meg tőled kérdezem: Ki vagy te, hogy bárkitől is számon merészeld kérni, hogyan ítél meg valakit? Ki vagy te, hogy a számonkéréseddel korlátozd bárki szabad véleménynyilvánítási jogát?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.10.30. 15:13:40

@Punxsutawney Mormota:

"Még Jézus sem ítélt meg senkit, mert "Istennél a kegyelem"."

Ezt azért gondold át még egyszer. Jézus igenis megítélt egyeseket, pl. amikor a kufárokat kizavarta a templomból. Igenis megítélte pl. azokat, akik nem tartják be Isten parancsait. Sőt halálunk után (azonnali ítélet) és az utolsó ítéletkor is ő ítélkezik mindannyiunk felett.

Mellesleg Jézus az egyik isteni személy, szóval nemcsak joga, hanem hatalma is van/volt ehhez.

Kevered őt Ferenc pápával.

Punxsutawney Mormota 2015.10.30. 15:19:36

@Kovacs Nocraft Jozsefne: èn sokkal kevesebbet kèrek szàmon, mint az aki rajtam kèri szàmon a szabad vèlemènnyìlvanìtàs ès vallàsszabadsàg jogàt. Aki neg akarja mondani, hogy kellene Hùsvètot ès Karàcsonyt übnnepelni...
Aki magat hìvőnek aposztrofàlva ostobàz le bárkit, akinek az övètől eltèrő vèlemènye van...
Aki kb havonta egyszeri keresztènykènt megmondja a frankòt, hogy az egy amerikaiseggnyalòs ünnep, de azt sem tudja, hogy ez egy ìr szokàs volt.

Ès különben is, neked mièrt csìpi a szemedet, ha nem Te vagy ez a nagyon okos is?

LúzerMan 2015.10.30. 15:50:37

A 4. pontban van egy elírás: nem "keresztény ünnep", hanem "keresztyén ünnep".
Egyébként meg viszonylag jó írás. Szerintem nem árt, ha tudunk nevetni magunkon.

Illetve van még egy típus - mint ahogy mi is csináljuk október 31-én - a trollkodók:
sopron.lutheran.hu/reficsoki .
Hehe! Így mindenki boldog.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.10.30. 20:07:23

@Punxsutawney Mormota:

Karácsony és húsvét keresztény ünnepek lévén talán mégse egy hitetlen mondja meg, hogyan kell őket ünnepelni. Te ettől persze még nyugodtan megmondhatod, hogyan kell ünnepelni a fenyőünnepet és a tojást tojó nyuszi ünnepét - ebbe meg én nem szólok bele. :)

"de azt sem tudja, hogy ez egy ìr szokàs volt."

A keresztény ünnepek is valaha pogány ünnepek voltak, csak a kereszténység átvette és keresztény tartalommal töltötte meg őket. Ezzel nincs semmi baj. Attól még a hellóvín MA egy amerikai "ünnep".

Kb. úgy, ahogy a notesz ill. pl. a harács szavunkról sem sokan mondanák meg, hogy angol ill. perzsa/török eredetűek.

Magyarán: ateistaként/nemhívőként semmi közöd ahhoz, hogyan ünnepeljük meg a karácsonyt vagy a húsvétot. És ennek addig örülj, amíg a hozzád hasonlók nem kerülnek hatalomra, mert akkor a gyerekeidnek bizony nagyon is meg fogják mondani, hogyan ünnepeljék a ramadánt.

Halász Patrik 2016.10.31. 17:27:50

A kereszténység pedig tud a démonokról és tud a varázslás bűnéről, és arról, hogy a démoni szövetségben és a varázslásban nők is érintettek. Egyébként ma minden nagyobb könyvesbolt hemzseg az olyan könyvektől, amelyek ezeket kifejezetten ajánlják, és felnőttek, de gyerekek is tömegesen vásárolják is az ilyen "okkult" könyveket. Erre is nyilván rásegít többek között a Halloween is. De ha ezt nem tekintenénk, hanem csak azt, hogy külsőségeivel, kultúrájával a gonoszság kultuszát segíti elő, már azzal épp elég kárt jelentene. Ez az ünnep a gonoszság kultuszát terjeszti, ezért ellentétes a közjóval, a társadalom érdekével, tehát indokolt lenne a törvénynek keményen fellépnie ellene. De ha ezt nem teszi, is, én bizony minden adandó alkalommal szót emelek ellene, mint sok minden más rossz dolog ellen is.
A brit katolikusok kitalálták azt, hogy a Mindenszentek ünnepét kell erősíteni úgy, hogy ennek előestéjét tegyék a "Fény Ünnepévé", ami a mennyországot idézi fel. Vannak ezzel kapcsolatban konkrét rendezvények, de amennyire tudom, csak templomokon belül néhány helyen (vagy talán itt-ott szűk családi körben). Szóval ez csak csíraszerű kis kezdeményezés, ami még messze van attól, hogy népszerűvé váljon, miközben a Halloween állítólag egyre népszerűbb, és láthatjuk, hogy az utóbbi 10-20 évben Magyarországon is sajnos egy viszonylag népszerű ünneppé vált.
A poszt pedig szerintem is nagyon negatív, téves és rossz hatású.
süti beállítások módosítása