Keresztény család

Istenkeresés az élet labirintusában...

Lehet-e egy fiú és egy lány „csak barát”?

2014. június 26. 13:07 - Kereszteny Család

Men-Women-Friends.jpg

 

Az hiszem, ez a kérdés nagyon sok fiatalt foglalkoztat. Bevallom őszintén, egészen idáig a feltett kérdéssel kapcsolatban az volt a véleményem, hogy nem, de most egy kicsit elbizonytalanodtam. Ez egy egészen friss írás J. Lee Grady-től, amely nemrég jelenet meg Charisma magazinban. A szerzőt már több korábbi bejegyzésben röviden bemutattam, itt most eltekintenék ettől. 

Amerikában makacsul tartja magát a vélemény, hogy egy férfi és egy nő lehet „csak barát”.

A múlt héten nagyon megörültem az egyik szingli barátomnak, Romannak, mert úgy gondolja, hogy megtalálta a lányt akivel összekötné az életét. Természetesen izgatott voltam miattuk és remélem részt vehetek majd az esküvőjén. Minden még egyedül lévő barátomnak azt kívánom, találja meg a társát.

Ezzel együtt eléggé zavarban vagyok, mivel tudom, hogy számos szinglinek aki meg akar házasodni van néhány közeli barátja az ellenkező nem képviselője közül. Valami beépült a keresztény kultúránkba, ami helyteleníti a normális fiú/lány barátságot. Úgy tűnik mintha attól félnénk, hogy mialatt normális dolgokról beszélgetnek egy órát, megosztják a reményeiket, álmaikat és gondjaikat egymással, rögtön egy ágyban találják magukat.

Ezzel párhuzamosan pedig nyomás alatt tartjuk a fiúkat és lányokat, hogy házasodjanak meg, ha már barátokká váltak. („Óh, Gina, mi láttunk Braddel tegnap. Valami kialakult köztetek?”) Brad és Gina miért nem bátoríthatja éppen csak egymást az Istennel való utazásban anélkül, hogy a kapcsolatuk átforduljon a nagy döntésbe? Lehetséges, hogy keresztény fiúk és lányok egészségesen barátkozzanak anélkül, hogy feltételeznénk róluk,  hogy egymást az oltár elé vezetik?

Úgy gondolom igen. De szeretnék megosztani veletek hat kulcsot, mely segít ezeknek a kapcsolatoknak a fejlődésében:

1. Úgy tekints a barátodra, mint a családodra
Pál azt mondja Timóteusnak, úgy viszonyuljon az idősebb hölgyekhez mint az édesanyjához, a fiatalabbakhoz pedig mint a lánytestvéréhez. (I. Tim. 5:2). Ugyanez a szabály vonatkozik a lányokra is: A keresztény férfiakra úgy tekints mint a fiútestvéreidre. Ha ilyen tiszta szívvel állsz hozzájuk, akkor az igazi barátság lehetséges. Ha a fiú úgy tekint a lányra, mint a testvérére, akkor nem fog a teste után sóvárogni, sőt, képes lesz támogatni a lányt. Ha pedig egy lány testvérként tekint a fiúbarátjára, akkor törődik vele és imádkozik érte anélkül, hogy elvárná, hogy szexuális érzelmeket tápláljon iránta.

2. Kerüld az „összeboronálást”
Manapság számos gyülekezetben szűnni nem akaró nyomás van, hogy találd meg „az egyetlen egyet”, ezáltal kizárva magad a „piacról”. Ha ezt a terhet hordozod, minden barátságod az ellenkező nem képviselőjével könnyen egy lefolyócsővé válhat. „Ő az igazi?” „Kedvel engem?” „Hogy kellene felöltöznöm?” Ezek a nyugtalanító kérdések átfordulnak aggodalomba és elszívják az összes örömöt az életből. A társsal kapcsolatos vágyadat bízd Istenre. Ha nem nyugszol meg, borzalmas benyomást fogsz kelteni – ezután aztán nem sok jóra számíthatsz. Ne erőltesd, hogy valami történjen, csak élvezd a tudatot, hogy van egy új barátod. Emlékezz a 37. zsoltár 4. versére:   „Gyönyörködjél az Úrban, és megadja szíved kérését (vágyát, kívánságát).”

3. Búcsúzz el a félszegségtől
Mielőtt megházasodtunk, a feleségem és én rettegtünk amikor randevúzni kellett. Valakit, akit alig ismersz, elhívni ebédelni vagy moziba félelmetes tud lenni, és ez az oka annak, hogy annyi keresztény férfi szingli még 35 évesen is. Ezalatt a keresztény lányoknak azt mondják, hogy várjanak egy srácra aki először elviszi őket moziba, így arra vannak kondicionálva, hogy várjanak „a hívásra”. Ha el akarsz búcsúzni a bénázástól, akkor szervezz csoportos programokat. Találkozz néhány baráttal egy kávéra, hívd meg őket főzni vagy dobjatok össze egy bulit. Csak élvezd mások társaságát. És lányok: Legyetek szabadok meghívást kezdeményezni!

4. Fedezd fel újra a beszélgetés művészetét
A mai médiával telített kultúránkban elfelejtettük, hogyan kell egymással beszélgetni. Egy csomó srác bunkónak és ügyetlennek érzi magát, így inkább elmerülnek a videojátékok világában és érzelmileg elszigetelődnek. Ezeknek a fiúknak szükségük van barátokra – ideértve a lány barátokat is –, hogy segítsenek feltörni a kagylóhéjukat. Miközben mind a fiúk, mind a lányok függővé váltak a telefonjuktól, nem tudják, hogyan beszélgethetnének legalább egy órát anélkül, hogy ellenőriznék a szöveges üzeneteiket. Ha pedig jó baráttá akarsz válni, tanuld meg, hogyan figyelj arra a személyre, akivel beszélsz!

5. Ne engedj a szexuális csábításnak
Szinte minden üzenet, amit a médiából kapunk, a szexről szól. De keresztényként nem kell meghajolnod ezelőtt a bálvány előtt. Anélkül is lehet egy jelentőségteljes barátod a másik nemből, hogy végül az ágyban kössetek ki. De ha előre eltervezitek, hogy tiszták maradtok, fel kell állítsatok néhány jól látható határt:
Érezz hétköznapi módon. Ne vegyél fel sokat sejtető ruhát. Ne érintsétek meg egymást erotikusan. Végül ne töltsétek egymásnál az estét a „barátság” nevében. Ha igaz barátok vagytok, eléggé tisztelitek egymást ahhoz, hogy elkerüljetek egy szexuális hibát, amit később nagyon megbánnátok.

6. A barátságod maradjon Krisztus központú
A zsidókhoz írt levél 3:13 azt mondja, buzdítsátok egymást napról napra. Ez az igevers ugyanúgy vonatkozik az egyedülállókra, nőkre és férfiakra egyaránt. Szükségünk van arra, hogy egymást bátorítsuk és Isten azt akarja, hogy az egyedülvaló egyháztagok is legyenek bevonva egymás életébe. A telefonhívásod, egy megjegyzésed vagy őszinte tanácsod lehet az, ami a barátodat hozzásegíti az életcéljához. A kedvességed és imádságaid lehetnek azok, melyek átsegítik egy nehéz időszakon.


Tartsd Jézust a barátkozásod középpontjában és ne hagyd ki a lehetőséget, hogy áldás legyél a barátaid számára! 

Kapcsolódó bejegyzések:

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://keresztenycsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr256421491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása