Keresztény család

Istenkeresés az élet labirintusában...

Mit mond a Biblia a kölcsönkérésről?

2016. augusztus 12. 19:46 - Kereszteny Család

debt2.jpg

Mostanában hallottam egy történetet egy barátomtól, mely szerint a (keresztény) kölcsönkérő azzal utasította vissza a tartozása megadását, hogy "neked úgysem okoz akkora kiesést ez az összeg, mint nekem". Sajnos a hívők között is nagyon elterjedt a kölcsönkéréshez való nem egyenes viszonyulás, de mit mond erről a Biblia? Az eredeti cikk itt jelent meg.

„És ha azoknak adtok kölcsönt, akiktől remélitek, hogy visszakapjátok, mi a jutalmatok? Bűnösök is adnak kölcsönt bűnösöknek, hogy visszakapják azt, ami jár nekik. Ti azonban szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót, és adjatok kölcsön, semmit sem várva érte: nagy lesz akkor a jutalmatok, és a Magasságos fiai lesztek, mert ő jóságos a hálátlanok és gonoszok iránt.” (Lukács 6:34-35)

Van egy elég egyértelmű különbség aközött, ahogy a világ viszonyul a kölcsönkéréshez valamint a kölcsönadáshoz és aközött, ahogy a Biblia erről a témáról beszél. Isten számunkra, hívők számára, jóval magasabbra teszi a lécet függetlenül attól, hogy a kölcsönt kérő vagy a kölcsönt adó szerepében vagyunk.

A kölcsön nyújtás, kamatszedés és a kölcsön felvétele évezredek óta szorosan hozzátartozik az emberiség történelméhez, így nem vagyunk híján az instrukcióknak, hasznos tippeknek valamint a témában elhangzott tanításoknak. Az olyanok számára, akik nem ismerik a Biblia erre vonatkozó tanítását könnyen olyan helyzetben találhatják magukat, amely sem Istenre, sem emberre nincs tekintettel. Nézzük meg kicsit közelebbről ezt a „kölcsön kérdést”, hogy aztán megfontoltan tudjunk dönteni, ha szükség lesz rá.

Az adósság bűn? Mi a dolgom, ha kölcsönt veszek fel?

A Biblia sehol sem állítja az adósságról, hogy bűn lenne, viszont egyértelműen úgy hivatkozik rá, mint „szolgaság”. Az írás sehol sem bátorít bennünket a kölcsönkérésre. Amikor Mózes Izrael népéhez beszélt a kölcsönkérésről, akkor egy egész listát adott az engedetlenségük következményeiről. Mégis, milyen feltételeknek kellene megfelelnünk, amikor pénzt kérünk kölcsön?

Fizess vissza minden forintot!

A Biblia világosan fogalmaz, amikor eldöntjük, hogy eladósodunk, legyünk készek vissza is fizetni, amit kölcsönkértünk! A 37. zsoltárban a következőt olvassuk: „Kölcsönt kér a bűnös, és nem adja vissza,”  Vagy mit mond a prédikátor? „Jobb, ha nem teszel fogadalmat, mint ha fogadalmat teszel, és nem teljesíted.” Mivel több alkalommal olvashatunk olyan szigorú utasítást az igében, hogy a kölcsönadó gyakoroljon kegyelmet azokkal szemben, akik nem tudják visszafizetni az adósságukat, hajlamosak vagyunk ehhez, mint egy lehetőséghez viszonyulni, mely felment az adós azon kötelezettsége alól, hogy visszafizesse a kölcsönkért pénzt. Az igazság viszont az, hogy a kölcsönt nyújtó kötelessége nem szabadít fel bennünket, adósokat a saját kötelezettségeink alól!

Ne vegyél fel kölcsönt csak azért, hogy megvalósítsd az álmaidat!

Sokan közülünk úgy viszonyulnak a hitelfelvételhez, mint a vágyaink megvalósításának egy lehetséges eszközéhez. Ez egész egyszerűen butaság. Ha egyszerűen képtelenek vagyunk nemet mondani egy „dologra”, elkezdjük bebeszélni magunknak, hogy nekünk szükségünk van arra a „valamire” és rövid időn belül nagyon komoly anyagi stresszhelyzetben találjuk magunkat és a családunkat. Mindig, mielőtt kölcsönkérnél, ülj le és gondold végig, hogy az adott összeget ki tudod-e gazdálkodni a havi bevételeidből. Ha a válasz nem, imádkozz és bízz Isten gondviselésében. Adj egy esélyt Neki, hogy helyetted cselekedjen, ahelyett, hogy azonnal egy emberi megoldáshoz nyúlj.

Milyen kötelezettségek terhelnek, ha én adok kölcsön?

Mind az ó- és újszövetség beszél a kölcsönadásról, és az a hitelezéssel kapcsolatos visszaélési gyakorlatról. Hívőként figyelmeztetve vagyunk arra, hogy legyünk tekintettel a szükségben lévőkre, adjunk kölcsön a szegényeknek anélkül, hogy valamit is várnánk vissza. A Lukács evangéliuma 6:34-ben ez áll: „És ha azoknak adtok kölcsönt, akiktől remélitek, hogy visszakapjátok, mi a jutalmatok? Bűnösök is adnak kölcsönt bűnösöknek, hogy visszakapják azt, ami jár nekik.”
Amikor kölcsönadunk, a motivációnk legyen tiszta. Amikor a kölcsönkérő nem tud fizetni, minden neheztelés nélkül fel kell szabadítanunk őket ez adósság a súlyos terhe alól. Igen, ez nem egy könnyű dolog, de Isten útjai mások, mint a világéi általában.

A kamatszedés rossz dolog?

Mózes második könyvében ez áll: „Ha pénzt adsz kölcsön egy szegény embernek, aki népemből való, és melletted él, ne bánj vele úgy, mint egy uzsorás: ne vessetek ki rá kamatot!”
Számos példát találunk a kamat nélküli kölcsönadásra, főleg olyan esetekben, amikor egy hívő testvérnek adunk kölcsön, de mi a helyzet a kívülállókkal? „Ti azonban szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót, és adjatok kölcsön, semmit sem várva érte: nagy lesz akkor a jutalmatok, és a Magasságos fiai lesztek, mert ő jóságos a hálátlanok és gonoszok iránt.” (Lukács 6:35)

Függetlenül attól, hogy kölcsönadsz, vagy kölcsönkérsz, légy nagyon körültekintő és ne a szerint cselekedj, ahogy az a napjainkban általánosan elfogadott. Hanem vedd észre, kapzsiság rejtőzik mind a hülyeségekre való hitelfelvétel, valamint az uzsorakamat mögött is.

Mindig többet, jobbat, nagyobbat akarunk … ugyanakkor minél több hozamot akarunk a pénzünk után is.

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal!

1 komment
Címkék: pénz adósság

A bejegyzés trackback címe:

https://keresztenycsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr5210406938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HCZS 2017.04.15. 05:20:50

Ha keresztény vagy, nem kérsz kölcsön. Így nem is tartozhatsz hit testvérednek. Megelégszel amid van. Amit kérsz istentől, és nem kapod meg, arról lemondasz. Aki kér, annak adsz. OK.
Hogy lehet így családot alapítani ma Magyarországon ?
Egy külön álló élet kezdéséhez egy ház vásárlása elképzelhetetlen hitel nélkül.
A vég nélküli adakozásnak szintén hajléktalanság a vége.
A mindennapokban úgy érzem teljesíthetetlenek a Bibliai feltételek.
süti beállítások módosítása