Keresztény család

Istenkeresés az élet labirintusában...

Férfiak, hogyan lehet a lehető legjobb a szexuális életünk?

2015. május 19. 21:02 - Kereszteny Család

hcw.jpg

A téma adott, talán a párkapcsolaton belül a legfontosabb, mivel a szexuális életünkre minden kihat, ami a kapcsolatunkat kíséri. Kenny Luck egy olyan amerikai lelkész, aki kiemelten foglakozik a férfiakat érintő kérdésekkel. igyekezve releváns válaszokat adni azokra a kultúránkból fakadó fenyegetésekre, melyek a férfiakat, különösen a hívő férfiakat érik. A cikk a Charisma magazin online kiadásában jelent meg.


Hogyan lehet annyira nagyszerű a szexuális életed, amennyire Isten azt a házasok számára eltervezte?

Felkeltettem az érdeklődésed? Tanulmányok bizonyítják, hogy férfiak naponta minimum hússzor gondolnak a szexre, de az is előfordul, hogy csak hét másodperc telik el két ilyen gondolat között. A szexet a média reklámozásra használja, elcsábít és az árukat úgy adja el a férfiaknak, hogy azok a szexuális asszociációkat képtelenek elkerülni.

A kultúránk a szexet csak egy eszközként használja, valamint csáberőként minden férfinak a személyiség, az érzelmi tartalom vagy a kapcsolati tényező teljes hiányával. A szex mint egy újszerű megszállottság teljesen befészkelte magát az agyunkba, de ha a jelenséget távolabbról szemügyre vesszük, lehet, hogy az emberi társadalom degradációjának is ez a legfőbb okozója. 

Nézzük tehát a címben feltett kérdésünket: Hogyan lehet a lehető legjobb a szexuális életünk?

Légy házas

A szex jó, nagyon jó, amikor egy férfi és egy nő élvezi Isten az emberi szexualitásra vonatkozó tervét. A Bibliában végig, a szex házas felek között jelenik meg, mint egy nagyszerű törekvés a szentségre, boldogságra és hűségre. A szex Isten ajándéka és az örömök egy fontos forrása (Énekek 1:2), közös intimitás (Énekek 2:3), biztonság és közeli barátság (Énekek 3:1), teremtés (I. Mózes 1:28), út Isten dicsőségébe és áldás a kedvesed számára. A szexuális megelégedés ígérete bevisz bennünket a házasság szövetségébe, hogy megosszuk a fizikai kötelék örömét, (Péld.: 5:18-19) és egy testté váljunk. (I. Móz. 2:24).

Ellenben, a házasságon kívüli szex hasonlít a Bibliában leírt anarchiához. A Biblia tekintélyének szexualitással kapcsolatos visszautasítása egyet jelent a Teremtő akaratának visszautasításával, aki meghatározta mi a jó és mi a rossz, természetes és természetellenes, engedélyezett vagy tiltott (Róm.: 1:19-25). Sajnos ha megpróbáljuk a testi örömöket a szentség mellőzésével élvezni, az nagyon sokféle problémához, számos következményhez és fájdalomhoz vezet.

Minden egyedülálló férfinak (vagy nőnek), akit csak ismerünk mondjuk el, hogy keményen tartson ki, mert a szex megéri a várakozást, de nem éri meg a bajokat. A Biblia együtt érez veled és felkészít, tudva, hogy a szexuális kísértés nagyon erős, melynek szenvedélye elől kitérni nagyon nehéz. (I. Kor. 7:2, 7:9)

Tedd helyre a motivációd

Az elképesztő szex lesz a bónusz, amit megkapsz, ha bizalmas, szerelmes, gondoskodó, odafigyelő és hűséges kapcsolatod van a feleségeddel. A házasélet nem kellene, hogy egy ellenszolgáltatás típusú időtöltés legyen, ahol ezt úgy próbálod megszerezni, hogy cserébe adsz valamit a feleségednek (Péld: 21:2) Az állandó üzletelgetés fenntartása a szex érdekében nem fog működni. Ezt úgy hívják: manipuláció.

A te motivációd Isten félelme kellene, hogy legyen, melyben kölcsönösen elkötelezitek és alárendelitek magatokat. (I. Kor. 6:13,18-20, 7:3-5, I. Thess.: 4:4)

Légy a feleséged szakértője

Szentelj neki figyelmet, olvass a sorok között, ismerd fel, mire vágyik, miket kedvel és mire van szüksége. A férfiak alapból a vizuális ingerekre és az intim érintésre reagálnak. De a hölgyeknél ez tipikusan nem így van. Ők inkább annak a tudatában akarnak lenni, hogy gondolsz rájuk, ismerve a gondolataikat és szükségeiket. Különlegesnek, dédelgetettnek és csodáltnak akarják magukat érezni. Olvasd el Salamon Énekét, és egy olyan kapcsolatot fogsz látni, amely tűzben ég, szavakkal reagál a vágyakra, tisztel és értékesnek tart.

Ha nem ismered a feleséged „szerelem nyelvét”, lehet, nem is egy hajóban eveztek. Fordíts időt arra, hogy kitaláld mire dobban a szíve. Egy minőségi idő együtt? Meglepetés ajándékok? Gyengéd érintés? Bátorító szavak? Kiszolgálás?

Esetleg még mélyebbre merülhetsz a személyiségjegyei tanulmányozásában. Például tölts ki egy tesztet a tulajdonságairól, ami segít jobban megismerni őt.

A feleséged tanulmányozása egy élethosszig tartó kaland, amit ha folyamatosan végzel, akkor a tűz nem alszik el.

Alázd meg magad

Ahogy Jézus megmosta a tanítványai lábát, fordítsd a figyelmed magad helyett a feleségedre. Találd meg a módját, hogy kimutasd a hódolatod és a szerelmed. Felsorolok néhány praktikus dolgot, amit megtehetsz:

Adj időt a pihenésre (így majd sokáig fent tudod tartani).

Szervezz esti randevúkat, hogy mindketten kiszakadhassatok a mindennapi mókuskerékből.

Használd a saját szavaidat. Emlékeztesd kis kártyákon, hogy szereted, SMS-ben, hangpostán vagy emailben.

Alkalmazz egy bébiszittert vagy osszátok meg a gyerekvigyázást más párokkal, hogy tudjatok otthon ketteben időt tölteni.

Légy szentimentális, újraélve múltbeli eseményeket, amiket együtt csináltatok „amikor minden elkezdődött”.

Légy az otthonod szellemi vezetője. Tegyél egy csillagot ehhez a ponthoz! A nők szeretik komfortosan, biztonságban és védelemben érezni magukat és szeretik az Isten embereit.

Légy bátorító. Emlékeztesd az egyedi erősségeire, képességeire és talentumaira, melyek hozzásegítették hogy nagyszerű dolgokat vigyen véghez.

Légy lovagias. Ez nem a halál. Légy udvarias és a viselkedésed fejezze ki a nagyrabecsülésed és tiszteleted a nőiessége iránt.

A legfontosabb dolog pedig ahhoz, hogy megőrizd a tüzet a szexuális életetekben az, hogy megőrzöd a tüzet az Istennel való kapcsolatodban is. Ez különösnek tűnhet, de azért, hogy szeretni tudj, szeretettnek kell lenned. És Isten a legjobb szeretet forrás.

 

 Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal!

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://keresztenycsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr537473698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tblog 2016.11.23. 13:11:22

"Légy házas" - Ennek nem sok értelme van. Miért lenne jobb a szex, ha papír van arról hogy az egyik ember szereti a másikat? Vagy azért jobb, mert egy pap mondott valamit egy rendezvényen? Nagyon rég házasságban élek, de nem látom hogy mitől lenne jobb utána, mint előtte. Az esküvő nem más mint egy idegesítő procedúra, nagy részben a család miatt, vagy például ahol lagzi is van, az meg főleg borzalmas.

Arról nem is beszélve, hogy van aki a házasság után valamennyi idővel megváltozik, vagy a férfi, vagy a nő, vagy mindketten, aztán meg rájönnek hogy ez nem oké. Akkor meg két választásuk van. Vagy elválnak, vagy leélik egymás mellett úgy az életüket, hogy tulajdonképpen utálják egymást. Keresztény szempontból melyik a jobb? Gondolom az utóbbi, hiszen a válás biztosan Isten ellen való, vagy ilyesmi.

De akkor már nem egyszerűbb ha valakik meg se házasodnak? Ha szeretik egymást, akkor a papír úgysem lényeges, ha meg nem szeretik egymást, akkor ott a papír már nem jelent semmit.

alex69 2017.06.23. 20:17:32

A cikk jó, de csak a lelki-érzelmi dolgokról ír: de nem részletezi a fizikai teendőket, pld a PC izmok tréningjét, vagy a sportolást sem. Már bocsika, de a jó szexhez, fizikum is kell és merevedés is.. és ha a férfi szíve, vagy tüdeje nem bírja akkor már orvoshoz kell fordulni. Nem véletlen, hogy tele vannak a szexuálterápiás rendelők itthon is. Remélem idén már aboltokba kerül a házaséletről szóló nagy kötetem, amiben benne lesznek az orvosi vonatkozású részek is. ( ezért lehet imádkozni, köszike, mert a nyomdai klstg kb 1 millió lesz).
Aztán nézd meg alul a felmérést: 39 % a többségnek semmilyen szexuális élete nincsen. Pedig tele az ország szingli keresztényekkel. De miért nem találnak párt? Ez egy külön cikket érdemelne.....

alex69 2017.06.23. 20:24:46

Részben egyetértek Tbloggal: Az egyházak szerint bűn a szex, ha még nem vagytok házasok. Nos az agy hasonló egy számítógéphez: programok futnak rajta, kiskorunk óta. Ezek a programok irányítják az életünket, a szokásainkat, az érzéseink is ezek szerint jönnek elő. Pszichológustól tudom: volt nála olyan friss házas pár, akik képtelenek voltak a nemi életet élvezni, mert az a program volt a fejükben hogy ez egy szennyes , bűnös és tiltott dolog. Nos, kb. 20-40 óra pszichoterápia és sok szexelés után jobban lettek, de ez az eset is rávilágít a törvénykező lelkületre: A kegyelem idejében ne ültessünk el embertársainkba rossz programokat. A Biblia valóban azt mondja, hogy a házasságtörés bűn - de könyörgöm: aki még nem házas, arra ez miért vonatkozna??
Aztán : Miért van szinte ugyanannyi válás a hívők között, mint a világban?? Gondolkozz!

Kereszteny Család · https://www.facebook.com/keresztenycsaladblog/ 2017.06.24. 21:38:27

@alex69: Nos, a Bibliában a "kegyelem ideje" előtt, az ószövetségben nem is olvasunk konkrét házasságkötési ceremóniáról. Elvette feleségül, bevitte a sátorába, akár többet is és el volt intézve a dolog. A Biblia az elköteleződés nélküli szexre mondja azt, hogy bűn, hozzáteszi azt is, hogy ezt meg lehet bánni, akár többször is.

Ami az egyházi gyakorlatot illeti, az általában kimerül abban, hogy néhány dologba görcsösen belekapaszkodik, a legtöbből meg nem beszél, az ember meg éljen ahogy tud, de azért fizikailag és anyagilag támogassa a parókiát...

Kereszteny Család · https://www.facebook.com/keresztenycsaladblog/ 2017.06.24. 21:40:50

@Tblog: " Az esküvő nem más mint egy idegesítő procedúra, nagy részben a család miatt"
Sokaktól hallom ezt, de ha ez valóban így lenne, akkor miért van az, hogy sokan nem vállalják?

Azért mert felesleges, vagy azért, mert a lelkük mélyén érzik, hogy ember és Isten előtt kinyilvánítani a hűséget több, mint csupán össze aztán szétbútorozni?

Tblog 2017.06.24. 21:55:30

@Kereszteny Család: Gondolom azért, mert a nő akarja inkább, mert a nőnek az biztosíték. A férfi meg belemegy a dologba, mert a nő nagyon akarja. A templomi esküvő se jelent sokat, mert ugyanúgy elválnak a templomiak, mint a polgári esküvősök. Szóval nem több mint az összebútorozás. Ismersz olyat, aki CSAK azért nem vált volna el, mert templomi esküvője volt? Rokonoknak, barátoknak mind volt templomi, mégis elválnak előbb-utóbb. Nálunk nem volt templomi, mégis együtt vagyunk már nagyon sok éve. De akkor is vele lennék ha nem lennénk házasok, szóval nem sokat jelent a papír.
A házasság nem egyenlő jogokról és egyenlő kötelességekről szól, nem csak úgy általában, hanem a törvény előtt sincs egyenlőség. Tehát ha bármi gond van az egyik féllel, akkor a másik rosszul jár. Váláskor meg nagyjából mindig a férfi jár rosszabbul. (Nem kapja meg a gyerekeket, a nő viszi a házat, a fele vagyont, stb.)
A nő a lelke mélyén akarja, mert ő nem bukik vele és bármi van ő jól jár ha válás is lesz belőle. A férfi meg azt érzi hogy a nőnek kell "valamiért" és ezért belemegy a házasságba. Ennyire egyszerű.
Tudok olyan öregeket akik összeházasodtak, aztán hiába a templomi esküvő, utálkozásban élték le az életüket egymás mellett. Jobban jártak volna ha csak összebútoroznak, mert akkor nem érezték volna úgy hogy össze-vannak zárva. Így mindkettejük élete szépen eltelt és kész.

Kereszteny Család · https://www.facebook.com/keresztenycsaladblog/ 2017.06.24. 22:13:26

@Tblog: A nő véleményem szerint azért akar(hat)ja jobban a házasságot, mert kevésbé poligám hajlamú mint a férfi. A férfi pedig ezért akar(hat)ja kevésbé.

Szerintem a házasságba alapvetően nem anyagi okok miatt és nem számításból vágnak bele az emberek, hanem reményekkel teli és szabad akaratból. Az együttélés azonban nagyon nehéz, pontosabban fogalmazva vannak nehezebb évek és vannak könnyebb, boldogabb évek. Én úgy tapasztalom, hogy ezek váltják egymást.
Az semmire sem indok, hogy vannak akik utálkozva éltek házasságban, mert vannak olyanok is akik nem. Vannak akik elváltak, vannak akik nem, vannak akik a válás után újra megházasodtak.

Abban azonban biztos vagyok, hogy a házasságot kötők - nem is beszélve a gyereket is vállalók - sokkal több erőfeszítést tesznek a kapcsolat megjavításáért, mint azok, akiknél a kötelék gyengébb.

Amiről pedig általában nem beszélnek a házasság - nem házasság vitájában részt vevők, azok a gyerekek. Ebben a vitában ők általában sehol sincsenek. Minden válás iszonyatosan megvisel minden gyereket és az egész sorsára kihatással van. Hallom is, hogy a rossz házasság is rosszul hat rájuk. Mindenesetre ha magunk vagy a másik miatt nem is vagyunk hajlandóak bizonyos dolgokról, vágyakról lemondani és ezért a különválást választanánk inkább, a gyermekünkért inkább megtesszük és megmarad a kapcsolat is.

Tblog 2017.06.24. 22:52:01

@Kereszteny Család: A házasságtól egy kapcsolat nem lesz jobb, talán rosszabb sem. Ugyanakkor egy lánc, mert ha valami borzalmas, akkor se léphet le valaki csak úgy, hiszen odaköti egy papír. Meg ha rossz egy házasság, akkor esetleg a férj nem válik, mert különben búcsút mondhat a vagyonának, házának.

Az igaz, hogy ha valakik sok éven át együtt vannak, akkor vannak jobb és rosszabb évek is.

Akiket én ismerek, nem tettek semmi erőfeszítést házasság-javításra. Van ahol a nő akar javítani a helyzeten, van ahol a férfi, van ahol egyik se. Van ahol beletörődnek a rosszba, vagy az egyik, vagy a másik. Esetleg utálják egymást, de a gyerekek miatt mégis együtt maradnak és boldogtalanok.

Az jobb ha egy gyereknek elválnak a szülei, mintha együtt vannak, de rossz a házasság, mert ez utóbbi nagyon durván kihat a gyerekre.

A gyerekek nem a házasság témájába, hanem a család témájába tartoznak.

"Minden válás iszonyatosan megvisel minden gyereket és az egész sorsára kihatással van." - Nincs annál rosszabb, mintha egy gyerek úgy nő fel, hogy a szülei házassága borzalmas.

"és ezért a különválást választanánk inkább, a gyermekünkért inkább megtesszük és megmarad a kapcsolat is." - Szörnyű tanács. Saját magamból kiindulva én nagyon örülök annak hogy a szüleim elváltak, mert előtte tiszta stressz volt gyerekként az életem. Elváltak, aztán nyugodtabb lett a helyzet. Apám nem járt jól, de aztán később talált magának megfelelő élettársat és rendbe jött. Anyám pedig nagyon sokáig egyedül volt, de aztán lett egy nagyon jó házassága, ami ugyan csak pár évig tartott (meghalt a férje), de amíg tartott, addig nagyon boldog volt.

A legrosszabb lett volna az én és az ő szempontjukból is, ha nem válnak el.

alex69 2017.06.26. 18:03:02

@Kereszteny Család: Most mondtad ki a lényeget: ,,Ami az egyházi gyakorlatot illeti, az általában kimerül abban, hogy néhány dologba görcsösen belekapaszkodik, a legtöbből meg nem beszél, az ember meg éljen ahogy tud, de azért fizikailag és anyagilag támogassa a parókiát... "
süti beállítások módosítása