Keresztény család

Istenkeresés az élet labirintusában...

10 lépés egy reménytelen házasságból egy reményteli házasságba

2016. július 17. 20:59 - Kereszteny Család

hopeless-marriage.jpg

Ha esetleg a te házasságodban sincs minden rendben, szeretném a figyelmedbe ajánlani az alábbi cikket. Ahogy az angoltanárom szokta mondani, nincsenek csodák. De tenni azért tehetünk dolgokat… Az eredeti cikk itt jelent meg.

Mindig szomorúsággal tölt el, amikor azt hallom, hogy egy házasság válással végződött. De azoknak a pároknak a helyzete is ugyanúgy elszomorít, akikről tudom, hogy bár együtt maradnak de a közös életüket áthatja a csalódottság amiatt az álom miatt, ami már régen feladtak, mely szerint valaha boldogok lesznek. Ha te is ebben a helyzetben vagy, szeretném ha tudnád, hogy lehetséges a reménytelen házasságod egy reménnyel teljes házassággá tenni.

Az alábbiakban szeretnék felsorolni öt olyan dolgot, amiből a házasságodnak kevesebbre van szüksége, és öt olyat, amiből viszont többre. Minden csak rajtatok múlik:

1. Kevesebb panaszkodás

Ha táplálsz valamit, az egyre csak hízik. Hozz egy döntést, hogy kevésbé figyelsz azokra a dolgokra, amelyeket általánosságban rossznak gondolsz a házasságodban vagy különösképpen a párodban. Képes vagy eldönteni, hogy teret engedsz-e a fejedben cikázó negatív gondolatoknak, vagy egyszerűen bezárod előttük az ajtót. Ami pedig a legfontosabb, hogy a pároddal kapcsolatban ne zúgolódj nyíltan, mások előtt, különösen ne a gyerekeitek előtt.

2. Kevesebb vádlás

Ha te vagy a párod bármilyen problémával szemben találod magad, ne gondold automatikusan azt, hogy ez az ő rossz gondolkodása vagy hozzáállása miatt alakult így. Ehelyett inkább légy elég alázatos elismerni, lehet, hogy éppen te vagy a probléma forrása. Ugyanakkor vedd észre azt is, hogy bármilyen nehézség akár össze is kovácsolhat benneteket. De csak akkor, ha a felelősség másikra hárítása helyett inkább a probléma megoldásával foglalatoskodtok.

3. Kevesebb hasonlítgatás

Ha túl sok időt töltesz annak nézegetésével, hogy másnak mije van, vagy ha rendszerint más párok házasságának méricskélésével foglalatoskodsz, az semmi másra nem vezet, mint az elégedetlenséged növelésére. Ne feledd, hogy amikor olyan házasságra vágysz, mint a másé, akkor csak a legszebb oldalukat látod és leginkább csak a jó dolgokat veszed észre.

4. Kevesebb ellenállás

Ma már úgy viselkedünk, hogy amikor nem kapjuk meg a kapcsolattól azt, amit akarunk, akkor egyszerűen visszavonulunk. Mindezt azért tesszük, mert nem akarunk sérüléseket elszenvedni vagy sebezhetővé válni. Tehát ez az önvédelem egy formája, ami gyakran aztán egyfajta büntetésbe fordul át. Mindezt ha lefordítjuk a fizikai intimitásra, akkor a társunkkal szemben egy csendes fegyverhez jutunk, amivel a fájdalmunkat akarjuk viszonozni. De ne feledd el, a házasság egy szövetség, egy örökkévaló elkötelezettség egy másik ember szeretésére, nem pedig egy olyan szerződés, amiben az szerepel, hogy csak akkor adsz, ha kapsz is.

5. Kevesebb menekülés

Amikor emberek mentálisan és érzelmi világukat tekintve kilépnek a jelenlegi körülményeik közül, gyakran hagyják, hogy a szívük és a gondolataik valahová messze elkalandozzanak – mondjuk egy másik személy felé vagy a messzi múltba azért, hogy kicsit boldogabbnak, vagy megkönnyebbültnek érezzék magukat. Például az a srác, aki minden este elmegy horgászni, vagy az a nő, aki romantikus novellákban merül el. A menekülés nem segít.

Ha a fenti magatartásmódokat elkezded elhagyni, a gondolataidban és a szívedben majd egyre több hely jut az alábbi dolgoknak:

6. Több kedvesség

Az apró gesztusok látványos különbséget okozhatnak. Ezek a gesztusok azt üzenik a párodnak, hogy figyelsz, vigyázol és gondolsz rá. Bánj jól a pároddal és csak figyeld, hogyan kezd el reagálni. Nem az az álszentség, ha megteszel valamit, ami nincs ínyedre, hanem az, amikor nem teszed meg, mert nincs kedved hozzá. Ne feleddel, hogy a párod feltétel nélküli szeretetére kötelezted el magad.

7. Több türelem

Annak kevés esélye van, hogy mostani reménytelen helyzete a házasságodnak egy pillanat alatt megváltozna. A dolgok nem lesznek mások egy éjszaka alatt. De ahogy elkezdesz áthaladni a hajnali fénybe, a türelem gyakorlása által lépésenként egyre inkább képes leszel megérkezni a nappali világosságba. Az elsődleges minősége a szeretetnek igazából a türelem, ahogy azt az esküvőkön előszeretettel idézett I. Korintus 13-ban is olvashatjuk.

8. Több hála

Az egyik legjobb módja a megelégedettség növelésének, ha arra figyelsz, amid van és nem arra, amid nincs. Felejtsd el, hogy a párodban éppen legjobban mi irritál. Inkább készíts egy listát azokról a dolgokról, melyeket nagyra értékelsz benne. Kezdésnek jó lesz, ha visszaemlékszel azokra a dolgokra melyek vele kapcsolatban anno felkeltették az érdeklődésed. Ha pedig valami kedves dolgot tesz érted, ne légy lusta megköszönni.

9. Több elégedettség

Egy olyan kultúrában élve, ahol folyamatosan azzal bombáznak bennünket, hogy valami hiányzik – egy új kütyü vagy egy újabb úti cél elérése vagy akár egy izgalmasabb kapcsolat – nem könnyű azzal boldognak lenni, amink van. Mégis, törekednünk kell a belső békességre, mert ez az életünk alapja. Ahogy a mondás mondja, a legboldogabb emberek nem mindig a legjobb dolgokat birtokolják, de a legjobbat hozzák ki abból, amijük van.

10. Több felejtés

Mostanra talán már kész vagy elfogadni, hogy a sok hűhónak esetleg te vagy az oka. De természetesen számos módon hibázhatott a társad is. Ez az a pont, ahol úgy bocsájthatsz meg, ahogy te is szeretnéd, hogy megbocsássanak neked. Ahogy pedig elengeded a neheztelést és a vádlást, a szíved elkezd lágyabbá válni.

Döntsd el, hogy te leszel az, aki elnézést és bocsánatot kér.

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal!

Szólj hozzá!
Címkék: házasság

A bejegyzés trackback címe:

https://keresztenycsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr188897096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása