Keresztény család

Istenkeresés az élet labirintusában...

Segítség! A gyermekem nem olvassa a Bibliát!

2014. augusztus 09. 19:32 - Kereszteny Család

BoyB.jpg

Jennifer Slattery férjével és tizenéves lányával amerikában él. Számos keresztény internetes portálon publikál, valamint saját blogján is közöl írásokat. A munkássága számos kiadványban illetve válogatásban megjelent, gyülekezetükben a gyermekek felé szolgál.

Az alábbi cikkben - mely a crosswalk keresztény portálon jelent meg – saját tapasztalatait és ötleteit osztja meg ahhoz, hogyan keltheted fel a bibliaolvasásra a gyermeked érdeklődését.

Fenyegetőzöl, könyörögsz, hízelegsz, megvesztegetsz, de a fiad Bibliája a polcon marad, olvasatlanul, ujjnyi porral a tetején. Vagy esetleg félsz őt más irányba ösztönözni, vonakodsz, hogy bármit is tegyél. Akárhogy is, nemcsak arra vágysz, hogy lássad őt Bibliát olvasni, hanem arra is, hogy beleszeressen Isten igéjébe, mivel tudod, hogy ez a növekedéshez és fejlődéshez vezető út. De hogyan tudnál segíteni a vonakodó olvasódnak, hogy ebben a nagyon fontos szellemi tevékenységben fejlődni tudjon?

Ha van egy tízévesed, esélyes, hogy egyszer vagy kétszer már nekifutottál ennek a kérdésnek. Sajnos nincs egy varázsige, ami a gyermekedet egy csapásra „Biblia szeretővé” teszi, de felsorolok néhány dolgot, amely segíthet közelebb kerülni a célhoz.

Próbálj rájönni az okokra

Mivel az élettel kapcsolatos lényegi változások a szívben történnek, a hatékony szülői nevelés ide helyezi a hangsúlyt, amihez persze némi nyomozómunkára lesz szükség. Ez időt vesz igénybe, illetve megköveteli tőlünk az előítéleteink háttérbe szorítását, hogy végül megértsük a gyermekünk ellenkezésének okát.

Az okok pedig nagyon különbözőek lehetnek, az olvasási nehézségektől egészen a bizonytalanság érzésig.

Lori MacMath szerint, aki egy dallasi gyülekezetben a gyermekek felé való szolgálat vezetője, a gyerekek nem mindig tudják, hol kezdjék el. „Számos gyermeknek egyszerűen nincs egy példája vagy bizonyossága arról, hogy hogyan olvassa a Bibliáját.”

Nekünk, szülőknek, kell megmutatnunk nekik.

A gyermekek számára nagyon fontos, hogy lássanak bennünket bibliaolvasás közben. Amikor a lányom még kicsi volt, beállítottam az ébresztőórámat, hogy biztosan fel tudjak kelni nála fél órával korábban azért, hogy legyen egy rövid, zavartalan időm Istennel. Számomra ez nagyszerű volt, de nem úgy neki! Ha ő sohasem vagy csak véletlenszerűen látna engem Bibliát olvasni, a látásmódja erről a nagyon fontos szellemi tevékenységről összezavarodhatna, vagy eltorzulhatna. Ezzel szemben, amit látnia szükséges az az, hogy a Biblia az életemnek egy rendszeres és állandó része.

Szerencsére, Isten segített azáltal, hogy egyre korábban kelt fel a kislányom egészen addig, amíg nem volt már más választásom mint akkor olvasni, amikor már ébren volt. Persze ő ettől nem volt túl boldog, hanem újra és újra arra kért, hogy játsszak vele. Így viszont kényszerítve voltam arra, hogy meghúzzam a határokat. Bár eleinte nehezen ment, de hamar felismertem, hogy egy nagyon értékes leckét tanítottam meg a számára.

A helyzet megmutatta, hogy a Biblia mennyire fontos nekem, elég fontos ahhoz, hogy nemcsak időt szánjak rá, hanem meg is védjem ezt az időt.

Mindezek mellett, a példamutatás önmagában nem volt elég, mert bár a helyzet megmutatta mit tegyen, de azt már nem, hogyan. A Biblia egy hosszú könyv, az olvasása pedig könnyedén nyomasztóvá válhat! Hol kezdje el? Mennyit olvasson egyszerre? Mit jelent mindez a való életben?

Ez a pont az, ahol bejön egy kis kedvesség, illetve a kornak megfelelő útmutatás. Mire a gyermekek elérik a tízéves kort, már megtanulják, a Bibliában hol vannak az egyes könyvek, de ez nem jelenti azt, hogy igazán forgatni is megtanulták volna. Ha pedig felvetünk néhány kérdést az általuk olvasottakkal kapcsolatban, azzal ösztönözhetjük őket az igazságok, válaszok megkeresésére. Ilyenkor legyünk gyorsak a hallásra és tétovák a beszédre (János 1:19), lehetőséget adva a gondolataik megosztására. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ne korrigálhatnánk a teológiai hibákat, vagy nem oszthatnánk meg a saját véleményünket. Sokkal inkább arra ösztönöz, hogy legyünk szelídek a célt szem előtt tartva, mely szerint a gyermekeink Istennél keressék a bölcsességet és az Ő szavában.

Csapd fel a Bibliát a lebilincselő történeteknél

Egy tizenéves valószínűleg nem jön izgalomba a mózesi törvények és rendszabályok részletes taglalásától vagy éppen a nemzetségi táblázatoktól, ellenben élvezettel olvashatnak a férfiról, aki összefogdosta a rókákat és meggyújtotta a farkukat (Bírák könyve) vagy arról a hölgyről aki Perzsia királynéja lett (Eszter). Ha segítesz nekik, hogy a Bibliát izgalmas történetek gyűjteményének lássák, valahogy maguk is képesek lesznek a történet részévé.

Travis Carson véleménye szerint, önmagában nem annyira csak az olvasással van probléma, sokkal inkább a gyermekek felfogóképességével is. „A Biblia egy vastag, régi könyv, tele szabályokkal,” mondja Carson. „Legalábbis a sztereotípiák ezt sugallják. De amikor a diákok a Gyűrük ura trilógia három kötetével vagy a hét könyvből álló Harry Potter sorozattal találják szemben magukat, ez már nem jelent problémát! Élvezik és lebilincselik őket a karakterek, akik elképesztő dolgokra képesek.”

Mégis, mi lehet érdekesebb egy csatánál egy óriás ellen, vagy amikor angyalok jelennek meg az embereknek és a szamarak beszélnek? A Biblia tele van férfiak és nők drámai történeteivel, akik leküzdhetetlen kihívásokba kerülnek, majd győznek Isten természetfeletti keze által. Szülőként, a mi felelősségünk, hogy segítsünk a gyermekeinek ezeket a kincseket felfedezni. Segítenünk kell őket abban is, hogy megértsék, ezek a történetek valóságos embereket valóságos félelmekkel és kihívásokkal mutatnak be, akiket egy csodálatos Isten támogat. Ugyanaz az Isten, aki találkozni akar velük.

Használd fel a keresztény irodalmat

Számos Bibliafordítás és kiadvány készült gyermekeknek, kezdve a Kalandos Bibliától Tanulóknak (Adventure Study Bible) amely számos mellékletet és képet tartalmaz egészen a lányos, kérdésekkel és feladványokkal teli füzetekig. Ha a gyermeked a Biblia olvasástól szenved, vidd el a helyi keresztény könyvesboltba és engedd meg neki, hogy olyan kiadványt vagy Bibliát válasszon, amilyet csak akar. Így nemcsak valami olyat talál ami megfelel az érdeklődésének vagy személyiségének, de sokkal inkább hajlamos lesz elolvasni, mivel ő is részt vett a vásárlásban. Emellett azt az üzenetet közvetíted felé, hogy: „Egy csapat vagyunk. A te oldaladon állok és figyelek rád, az érzelmeidre és a vágyaidra is,” amely mindig segít megnyitni a kommunikációs csatornákat.

Fontos, hogy felismerjük, ez a folyamat áldozatokkal és hibákkal is jár. Egy izgatottnak látszó hívő könnyen elveszíti az érdeklődését az út negyedénél, ami elég idegesítő lehet, különösképpen, ha már fogytán a türelmed, de emlékezz a célodra: rávenni őket, hogy olvassák a Szentírást. Ne add fel, inkább bátorítsd őket, hogy továbbra is próbálkozzanak, talán valamelyik másik kiadvánnyal vagy fordítással. Ha gondot jelent pénz, számos használt közül is válogathatsz a neten.

Legyen beszédtéma

„Beszélj róla velük,” javasolja Carson. „A LifeJournal Bibliának van – kornak megfelelő – olvasási terve egészen a kisiskolásoktól a tizenévesek számára, párhuzamosan egy a felnőttek számára készült beosztással. Ez azt jelenti, hogy a gyermekeid veled együtt naponta ugyanazokat a részeket olvassák el.”

Mi szeretünk a vacsoraasztalnál a Biblia olvasásainkról beszélgetni. A férjem és én általában elkezdjük megosztani, amit aznap olvastunk és hogy egy-egy ige mit jelentett számunkra vagy mit éreztünk, Isten mit mondott nekünk. Ekkor megkérdezzük a lányunkat is arról, hogy mit olvasott. Ha esetleg idegesnek vagy érdektelennek tűnik, akkor nem erőltetjük. Inkább fenntartva a barátságos, nem bántó atmoszférát, folytatjuk a férjemmel a beszélgetést vagy áttérünk valami másra. Így a lányunk is láthatja, hogy a Szentírás fontos számunkra anélkül, hogy a vacsoraasztalt csatatérré változtatnánk.

Tedd aktuálissá

Mutasd meg a gyermekeidnek, Isten hogy vezet téged a Biblián keresztül. Ha kaptál egy imatémát vagy vezetést egy speciális témában, mondd el nekik. Amikor éppen valamivel birkózol, oszd meg velük azt is, kifejezve hogyan várod Isten válaszát az Ő szaván keresztül. Emellett oszd meg azt is, mikor szenvedsz és nyugalmat találsz a Szentíráson keresztül. Más szavakkal, mutasd meg nekik, mit jelent Isten szavában bízni a jó és a rossz idők során, a bizonytalanság és a kutatás idején.

Légy őszinte

„Nagyon fontos a gyermekek számára, hogy lássák a felnőtteket amint az ige tanulmányozása egy prioritás illetve alapvetés,” folytatja Macmath. De néha szükséges látniuk azt is, amikor elrontjuk a dolgot. „Az, hogy a gyermekek számára átláthatóak vagyunk, ebben korban jóval többet jelent mint gondolnánk, fontos, hogy lássák azt is amikor néha elfoglalt vagyok, vagy ha nem vigyázok és a bibliaolvasásom egyre jobban elmaradozik. Ha ilyen történik, a vészcsengő mindig megszólal a fejemben. Az egészséges kommunikáció ezekben az években kritikus tud lenni. A kommunikáció az, ami megnyitja az ajtókat, ahelyett, hogy hangosan becsapódnának mögöttünk.”

Inkább kis lépések, mint nagy ugrások

Az első lépés talán a gyermekednek az lehet, hogy naponta elolvasson egyetlenegy igeverset. Ez rendben van, mivel ez még csak a kezdet. Így elindulhatsz a cél felé, ahogy létrehozol egy szokást és ha már egyszer ez szokássá vált, bátoríthatod őket hogy több időt fordítsanak az igeolvasásra, vagy növeljék az elolvasott mennyiséget. A következő lépés talán az lesz majd, hogy elolvasnak egy keresztény könyvet.

Segítsd őket, hogy tanítvánnyá váljanak

Bár nekünk szülőknek van a gyermekeink életére a legnagyobb emberi befolyásunk, de ez ne legyen kizárólagos. Sokkal könnyebb gyermekeket nevelni egy olyan közösségben, ahol ugyanazt az üzenetet kapják mástól, különösképpen olyanoktól, akiket csodálnak, így az üzenet megerősödik.

„A gyermekeim rengeteget profitáltak a tanítványi kapcsolatokban,” folytatja Matmach. „A hangzavarban a szülőké mellett ez egy másik hang, mely további beszélgetésekre ösztönöz otthon is.”

Lehet ez egy idősebb gyermek, talán valaki az ifjúsági csoportból, vagy lehet egy másik szülő, akivel a gyermeked kapcsolatban van és nagyra értékel. Egy kiterjedt család szintén nagyszerű lehetőségeket rejt.

Bátorítsd a kapcsolatteremtést más keresztényekkel

Amikor a lányom az ifjúsági csoportba járt, a csoport vezetője kezdeményezte, hogy egy év alatt olvassák el a Bibliát együtt. Hát, nem remegett az izgalomtól, amikor ezt az ötletet meghallotta, és a legkevesebb amit megtehettem hogy megpróbáltam a lelkesedését növelni. Míg egy nap, amikor egy a keresztény barátai közül is a kocsinkban volt, mellékesen megemlítettem, mi lenne ha ketten csinálnák ezt végig. Hirtelen, a Biblia olvasás sokkal izgalmasabbá vált! Ők ketten egy megbízható párt kezdtek el alkotni. Nagyszerű volt! Akkoriban előfordult, hogy hallottam amint telefonon keresztül az igeversekről beszélgettek, melyeket aznap olvastak.

Az elvárásaid maradjanak reálisak

Egygyermekes anyukaként, gyakran alacsonyra helyezem az elvárásaimat. Kétféle módon is hibázhatok: Az egyik, hogy túl sok érettséget várok el a lányomtól, a másik amikor alábecsülöm őt. Mikor ötödik osztályos volt, egy keresztény magániskolába kezdett járni. A tanára a napi bibliaolvasást a házi feladat részévé tette. Ennél a pontnál rájöttem, hogy sosem vártam el tőle, hogy egyedül olvassa a Szentírást. Még mindig én olvastam neki lefekvés előtt, amit mindketten kedveltünk. Mostanra már ő is számos könyvet egyedül olvas el. De miért nem tudott kifejlődni az életében egy személyes időszak? Nem tudom, de mára szerencsére mindez a múlté.

Szintén hibáztam, amikor azt vártam, hogy egyik napról a másikra egy kezdő olvasóból teológus lesz. Emlékeztetnem kellett magam, hogy a szellemi növekedés egy folyamat, egy utazás, egy olyan dolog, aminek van kezdete, megállói, buktatói és kudarcai. Az én feladatom nem az, hogy az őrületbe kergessem vagy kritizáljam, sokkal inkább, hogy bátorítsam és segítsem.

Rájöttem, hogy a dolgok akkor mennek a legjobban, amikor az aggodalmaimat az Úr elé viszem és nem felejtem el, hogy ez Isten munkája, nem az enyém, amely arról szól, hogy a lányom közelebb kerüljön hozzá és az Ő beszédéhez.

Imádkozz rendszeresen a lelkéért

A Példabeszédek könyve 21:2 a következőket mondja: „Olyan az Úr kezében a király szíve, mint a patak vize: arra vezeti, amerre akarja.” A János evangéliuma 6:44-ben pedig Jézus a következőket mondja: „Senki sem jöhet énhozzám, ha nem vonzza őt az Atya, aki elküldött engem.”

Ezek a versek arra emlékeztetnek engem, hogy Isten az egyetlen, aki megmozdítja és magához vonzza a szíveket. Ennélfogva én azért imádkozom, hogy Ő vonzza magához és a szavához a lányomat, és adjon neki éhséget az ige és az igazság iránt és vezesse a őt a beszédein keresztül.

Tudva, hogy Isten hűséges és megteszi ezt, megnyugodhatok és csak meg kell tennem a rám eső részt, amely nem jelent mást, minthogy tanítom az Úr útjaira, bátorítom a bibliaolvasásra és példaként állok előtte minden nap. Most már látom, ahogy Isten a lányom a Bibliával kapcsolatos vonakodását mély tiszteletté és függésé változtatta.

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://keresztenycsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr646590493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

unatkozokéstaláltamegybutaoldalt 2017.09.10. 13:18:14

A probléma egyértelmű! Az isten szerető tökéletes gyermeket megszállta a démon! Napi 16 liter szentelt vizet javaslok fogyasztásra és 66 perc imátkozást óránként. 14 éves vagyok és unatkozok.Szerintem inkább ártó a bibliát tanítani mint hogy, inkább jó erkölcsöt kell tanítanánk.A biblia leírja hogy a Föld 6000 éves, aztán megtanulja az iskolában hogy a Föld 4,5 fél miliárd éves, és ezt nem tudod bebizonyítani hogy a bibliának van igaza, lehetetlen a világ összes állatát felvinni egy bárkára stb. ja vicces hogy idősebb fáink vannak mint 6 ezer év, megtudjuk számolni a fának a gyűrűit. És itt dől el hogy az ember kinek hisz a gyerek korában halott hülyeségeknek, vagy a tudománynak. Nem véletlenül van egyre kevesebb keresztény.
süti beállítások módosítása