Keresztény család

Istenkeresés az élet labirintusában...

A 10 legrosszabb dolog, ami vendégként egy gyülekezetben érhet

2017. október 01. 20:03 - Kereszteny Család

tanding.jpg

Bárkivel előfordulhat, különösen fiatalként, hogy új gyülekezetet kell keresnie. Lindsey az ezzel kapcsolatos tapasztalatait osztja meg az alábbi cikkében, mely mindannyiunk számára számos tanulsággal szolgál. 

Amikor 23 évesen elköltöztünk Colorado-ból, egy korábban még nem tapasztalt kihívással találtam magamat szemben: Új gyülekezetet kellett találnom.

Ott belül a kis fiatal, naiv kislány azt hitte, hogy az egész csak gyerekjáték lesz. Amint megérkezek egy új gyülekezetbe és belépek az ajtón, rögtön óriási élményben lesz részem, talán hasonló érdeklődésű fiatalokkal ismerkedem meg és egy kiscsoporthoz is csatlakozok, még mielőtt elmegyek az új legjobb barátommal ebédelni egyet, aki épp mellettem ült aznap.

Ennél nagyobbat nem is tévedhettem volna. Több mint egy éves kitartó templomba járásba kellett kezdenem azért, hogy végre egy olyan közösséget találjak, ahol otthon érzem magam, amely szellemi kihívást jelent számomra, ahova be tudok illeszkedni és látok lehetőséget a gyülekezetben való szolgálatra is.

Vendégként meglehetősen vegyes tapasztalatokban volt részem, ezek közül szeretném megosztani veletek a 10 legrosszabb élményt, amely egy újonnan érkező látogatót csak érhet.

1. Úgy vesznek körül, mint a cápák

Legutóbb amikor gyülekezetet kerestem egy frissen végzett 23 éves semmilyen szolgálatban épp részt nem vevő fiatal lány voltam, aki nem házas és nincs is még gyermeke. Mindez nagyképűségnek tűnhet, de minden szolgálatvezetőnél én voltam a főnyeremény!

Pusztán azért, mert egy kevés szabadidővel rendelkező fiatal, de felelősségteljes felnőtt voltam, nem jelentette azt, hogy a különböző női, gyermek, ifjúsági vagy információs szolgálatok vezetői körébe akartam volna bekerülni. Mindez így elsőre túl sok és őszintén szólva túl átlátszó volt.

Persze nagyszerű dolog, amikor egy vendég számára bemutatják a különböző templomi szolgálatokat, mert ezáltal is képet nyerhetek arról, hogy a gyülekezet egészséges és virágzó. De mindezt csak azért, hogy az önkéntesek létszámát növeljük…

2. Szólnak, hogy ahova leültél, az valaki más helye

Egy alkalommal egy olyan sor szélére ültem le, ahol négy szék volt. Mellettem egy üres hely aztán két idősebb hölgy következett. Mire végére értem a program elolvasásának, elém állt egy másik idős nő. Gyorsan elnézést kérve felpattantam és megkérdeztem, hogy a helyemre szeretne-e ülni?!

„Szeretnék” - válaszolta. „Azt is szeretném, ha máshol keresnél helyet, hogy a barátnőm is ide tudjon ülni. De ne mondd senkinek, hogy én küldtelek el!”

Szó nélkül fogtam magam és más helyet kerestem. Viszont egész idő alatt azon forrongtam magamban, hogy milyen durva volt velem ez a nő.

3. Belterjes nyelvhasználat

„Csak menj fel az Elevációba az összejövetel után, hogy találkozz a pásztorral.”

„Fáradj a pulthoz, hogy jelentkezz még ma.”

„Gyere a hegyre a bizonyság éjszakáján!”

Lehet, hogy ott ahova évek óta jársz ott pontosan tisztában vagy vele melyik hely hol található, de egy új ember a gyülekezetben ezekről nem tud semmit. Talán azt sem érti, hogy mi az a bizonyság!

Klassz dolog, hogy különféle neveket adsz a szolgálatoknak és a szolgálati helyiségeknek, különösen, ha valamilyen mögöttes jelentéstartalommal is fel akarod ruházni őket. De ne éreztesd a vendégekkel, hogy ők csak kívülállók, mert nem értik, hogy miről is van szó.

4. Felállítanak, hogy mutatkozz be

Épp csak véget ér az éneklés, amikor a pásztor üdvözli a gyülekezetet. Annyira barátságosnak tűnik – gondolod magadban. És akkor ebben a pillanatban rád szegezi a tekintetét és a következőket mondja: „Látok néhány új arcot a széksorok között. Miért nem álltok fel, hogy köszönthessünk benneteket!”

Hirtelen pánikba esel és nem mozdulni sem tudsz. „Gyerünk, ne legyetek már annyira félénkek!” – tesz rá még egy lapáttal.

Érzed amint a vér a fejedbe tódul és elvörösödsz, miközben kínok között felállsz és minden szem rád szegeződik.

Tudom, hogy csak köszönteni akartok, de a vendégként a nyilvános köszöntésének még a gondolata is fájdalmat okoz nekem. Ez nem személyes és nem is barátságos! Ha egy új arcot látsz, érezd magad szabadnak arra, hogy megszólítsd… de ne nyilvánosan.

5. Nincsenek feliratok

Tudom, hogy mit gondolsz. „Táblák? Ne már, ez csak kötekedés! A templomunk annyira egyszerű, hogy mindenki tudja, mit hol keressen.”

Ugyanakkor egy vendég könnyen nehéz helyzetben találhatja magát. Melyik ajtón kellene bemennem a parkolóból? Hol adjam le az alsós gyerekeimet? Melyik a főbejárat? Kérhetek valahol egy kávét? Lehet bent enni? Van esetleg külön szoba a szoptatós anyukáknak? Merre találom a mosdót? Van esetleg külön hely, a vendégek számára, ahol feltehetik a kérdéseiket?

A fenti kérdésekre pedig még azelőtt választ kellene találni, hogy elkezdődne az esemény!

Ha egyértelműen jelölitek ezeket a közösségi helyeket, tereket, az eligazodásban sokkal nagyobb biztonságérzetet adtok a vendégeiteknek és megkímélitek őket egy csomó idegeskedéstől.

6. Elítélés

Az elítélés az, amely mind közül a legrosszabbul érintett. Számtalan olyan ember jelenik meg egy gyülekezetben, aki még sohasem járt ott korábban és olyan is, aki adva egy újabb esélyt hosszú idő után jön megint el egy összejövetelre mivel korábban sérüléseket szenvedett. Semmi sem tántoríthatja el gyorsabban ettől, ha elkezdenek ítélkezni felette.

Egy hajléktalan ember jött a gyülekezetbe? Most végre talált egy közösséget, amely segíthet neki talpra állni, nagyszerű! Egy fiatal anyuka három gyermekkel három különböző apától? Csodálatos! Ezek a gyermekek látni fogják, ahogy az édesanyjuk Istent keresi. Egy elítélt bűnöző? Tökéletes, eldöntötte, hogy hátat fordít a régi életének és egy újat kezd Istennel.

A feladatunk az, hogy Jézus szeretetét mindenkinek megmutassuk tekintet nélkül arra, hogy ki lépte át a küszöbünket.

7. A vendégek teljes ignorálása

Egy új gyülekezet meglátogatása kapcsán számtalanszor előfordult velem, hogy átverekedve a büfénél várakozó tömegen végre találtam egy helyet a tömött teremben, tetszett a szolgálat is, mégis, egyetlen egy alkalommal sem köszönt vagy mosolygott rám senki.

Miután a múltban egy egzisztenciális krízisen mentem át azon tűnődtem magamban, mi lenne, ha hirtelen láthatatlanná válnék. Miért? Mert elég kínos úgy eltölteni 90 percet egy helyen, hogy azt észre sem veszi senki.

Amikor egy vendég egy új gyülekezetet keres, érezni szeretné, hogy akarják őt, szükséges a jelenléte és az hatással van a helyre. Ha pedig elveszettnek érzed magad az emberek tengerében, nehezen fogják eladni neked a közösség gondolatát.

8. A pénzről szóló prédikációk

Amikor a vőlegényem és én komolyan elkezdtünk randizni, eldöntöttük, hogy a gyülekezetbe is közösen megyünk majd. Bár az időbeosztásunk miatt a lehető legkésőbb kezdődő vasárnap esti szolgálatot próbáltuk megtalálni. Egyszercsak rábukkantunk egy tökéletes időpontra és nagy izgalommal kezdtük el látogatni a gyülekezetet. A várakozásunk gyorsan szertefoszlott, amikor a tanítás átcsapott egy bűntudatot okozó szentbeszédbe, amely nem szólt másról, mint arról, hogy adakozz több pénzt. Nem tudhattuk, hogy ezt a nagyszerű látogatásunkat pont egy 12 hetes tanítássorozat elején ejtettük meg, amely az adakozási hajlandóság növeléséről szólt.

Nem a pénzről szóló prédikációkkal van gondom. Még Jézus is sokat tanított a pénzről. Sőt, a pénzről szóló tanítás kritikus a gyülekezet egészsége szempontjából. Amiről beszélek az az, hogy egy vendég szörnyen kényelmetlenül érzi magát, amikor 12 héten keresztül egy olyan tanítássorozatot kell végighallgatnia amely arról szól, hogy többet kellene adnia.

9. Amikor a vendéget önkéntes munkára kérik

Amikor azt gondolod, ha megkérsz egy újonnan érkezőt, hogy a jövő héttől foglalkozzon a gyermekekkel ezzel csak a beilleszkedését segíted így pedig sokkal valószínűbb, hogy később a gyülekezet tagjává válik.

Hibás feltételezés.

A fentiekkel csak azt kommunikálod felé, hogy a gyülekezet nem egy egészséges és fejlődni képes közösség. Ráadásul nem is ismered! Nem ismered a képességeit, különösképpen azt, hogy hogy bánik a gyerekekkel. Arról nem is szólva, hogy te sem akarnád, hogy olyasvalaki vigyázzon a gyermekedre aki éppen csak most jött be az ajtón.

Tehát egy látogatót meleg fogadtatásban kell részesíteni és nemcsak azért, mert egy potenciális jelölt az önkénteseitek számának növeléséhez.

10. Amikor a gyülekezet tagjai megosztják veled a pletykákat

Ahogy bepréselődsz egy széksor közé és sikerül végre helyet foglalnod mielőtt a szolgálat elkezdődik, egy nő a válladra teszi a kezét elmondva, hogy korábban még sohasem nyílt alkalma találkozni veled. Épphogy belekezdenél a magyarázkodásba, hogy te első alkalommal vagy itt ebben a gyülekezetben, máris ledobja magát melléd és elkezdi megosztani veled a legfrissebb gyülekezeti pletykákat.

„Nézd csak ott elöl, az Márk. Azért ül egyedül, mert a felesége épp most hagyta el. Feltehetőleg azért, mert volt egy viszonya. Na és az meg ott Hallie. Minden hétvégén hazalátogat a főiskoláról és esküszöm, hogy mindig egy másik fiúval látom. Na és igen, biztosan nem hallottad még, de a pásztor felesége két hete nincs itt a gyülekezetben. Azt hallottam, hogy város túlsó felébe kezdett járni egy másik gyülekezetbe.”

A pletykálkodás sohasem jó dolog, de amikor a vendégeiteknél találtok „szűz fülekre”, valószínűleg sohasem térnek majd vissza újra.

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal!

2 komment
Címkék: gyülekezet

A bejegyzés trackback címe:

https://keresztenycsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr1812909494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabcigirl 2018.11.01. 11:26:54

Illetve a még nem házasok lenézése...
süti beállítások módosítása