Keresztény család

Istenkeresés az élet labirintusában...

Gépidő, mennyi az elég?

2016. szeptember 28. 21:52 - Kereszteny Család

comp.jpg

Te még küzdesz az otthonodban a kütyük ellen, vagy már régen feladtad a harcot és úgy vagy vele, amíg elvan a gyerek, addig nem lehet baj?

Minden ott kezdődött, mikor a fiam sok évvel ezelőtt megkapta a lecserélt számítógépemet. Aztán egy gyenge pillanatomban a félévi eredményektől tettem függővé egy iPad mini megvásárlását. A huginak összejött. Végül pedig mit kér a gyerek szülinapra? Na mit? Okostelefont!

Informatikus vagyok, szeretem a szakmám. Kellemes érzésekkel gondolok a kamaszkoromra, arra, hogy az általános iskolában az elsők között volt PC-m. Inkább a stratégiai játékokat szerettem, mint a lövöldözést, itt olyanokról kellett döntenem, hogy mennyi aranyat kell bányászni ahhoz hogy elfoglaljam, felépítsem, legyőzzem... Ugyan miért legyen ez az én gyerekeimnél másképp?

Majd szépen megtanulják, hogy első a kötelesség, a házi feladat, a házimunka, a tanulás, a sport, a barátok és még így is marad idő egy nap két órát a számítógép előtt ülni vagy valamit nyomkodni. Akkor kezdtem el aggódni, amikor egyik szerda este 11 órakor én vettem le az alvó gyerek fejéről a fülhallgatót, mert nyomógombos régi telefonjából szólt rajta a rádió. Ekkor már túl voltunk azon, csak apu vagy anyu tudja a jelszót, Norton Family letöltése / konfigutálása / napi időlimit beállítása, Xbox kábel elrakása aztán elővétele, okostelefon MAC address címének letiltása az otthoni wifi-n és még hosszan sorolhatnám...

Ha őszinték vagyunk, közülünk ki nem veszi elő a messengert / vibert / FB-t vagy akármit, ha csak egy percet is kell valahol várakoznia?

Szerezd meg az írányitást!

Az első és legfontosabb dolog, amire eljutottam, hogy a gyereknek 16 éves kora alatt NE LEGYEN okostelefonja.

Amelyik gyereknek van, az meggyőződésem, hogy már nem gyerek, hanem felnőtt. Maga dönti el, hogy kivel, mit, mikor, meddig és hogyan csinál még akkor is, ha otthon az íróasztalánál tanulást színlelve ül nyugodtságban csak azért, hogy téged megnyugtasson. Ha nem vagy hajlandó arra, hogy szülőként ezt a döntést meghozd, felesleges bármilyen további erőfeszítés. Elvesztetted a háborút, itt meg is állhatsz, ne is olvass tovább.

De ha nincs okostelefon, akkor minden más eszközt fizikailag képes vagy otthon és az irányításod alatt tartani. A lényeg nem az, hogy hétköznap 1 óra vagy hétvégén 5, hanem az, hogy te lehess az a családban, aki meghozza a szabályokat, melyeket képes vagy legalább részben betartatni. Végülis te vagy a szülő, te felelsz érte, nemigaz?

A számítógép jó dolog, a számítógépes játékok (a kisebbik hányaduk) jó dolgok, a kibertér jó dolog, de ha nem akarod, hogy a gyerekedből egy depressziós, zárkózott, sikertelen zombi váljon, akkor segíts neki megharcolni azt, amivel te is csak küzdesz.

Csaták azért lesznek. Néha háborúk is, de tarts ki, megéri. Azok az órák, időszakok, melyeket kiharcolsz, lassan más dologra fognak fordítódni és itt nem csak a rossz tankönyvekre gondolok. Hanem más könyvekre, folyóiratokra, olyan dolgokra, amelyek érdekesek a gyerek számára.

Így pedig egyre inkább elkezdi felfedezni a (való) világot, ahogy annak idején mi is tettük, számítógéppel vagy anélkül.

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal!

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://keresztenycsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr3711750601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Trisi · www.alphawing.hu 2016.11.23. 08:49:44

Az is opció, hogy az internetet megtanítod arra használni amire való. Például olyan dokumentumok, újságok olvasására amikkel a gyerek például nyelvet tanul vagy az őt érdeklő témákat tartalmazza. Rengeteg dolgot nem tudsz elérni nyomtatottan csak a netet használva. Konkrétan olyan könyveket amiket csak amerikában adtak ki, itthon képtelenség beszerezni vagy olyan áron lehet amit nem fizetek ki. Egy könyv nekem 30 ezret nem ér meg... de a neten ingyen elolvashatom.

Arra kell tanítani a gyereket hogy jól használja az eszközetit és nem arra hogy leszokjon róluk.

Jacare 2016.11.27. 13:08:29

@Trisi: "egy könyv nekem 30 ezret nem ér meg...de a neten ingyen elolvashatom" ez lopás, a lopás pedig bün. Nem szégyeleld magad az Úr elött Trisi?

Trisi · www.alphawing.hu 2016.11.27. 13:17:25

@Jacare: Ennyire nem lehetsz ....... :) Szerinted a neten nem lehet megvenni egy könyvet például az ebay-en digitális formátumban? Nem lehet hogy egy könyvet úgy veszel meg hogy egy másikhoz adják "ajándékba"?

Netán nem lehet ilyen könyveket ingyenesen elolvasni amikor nem töltöd le magadnak, hanem egy közös tárhelyen van megosztva a kiadója által és elolvashatod? Mert NINCSEN KINYOMTATVA!! Nem egyszer kaptam olyan ajánlatot, hogy ha X könyvet megveszek, akkor kapok egy másikat ingyen amit korábban nézegettem.

Lopás...mert ugye mindenki torrentoldalakról töltöget? Léteznek olyan kiadók, akikhez ha befizetsz x összeget akkor a szerverükön lévő digitális könyveket szabadon elolvashatod ( Amazon, Apress, OReilly). Nem kell megvenni. Tudod 21. század...

Amúgy nem, nem érzem lopásnak, ha teljesen jogosan hozzájutottam egy könyvhöz és nem a nyomtatott verzióját vettem meg a világ másik oldalárók tízszer annyiért mert a vám+áfa+szállítás+nyomtatás ennyivel drágította. De mondok jobbat, létezik olyan hogy OpenSource a szoftveres világban, így a könyvek szintjén is van ilyen. Ingyen használhatod a saját érdekedben, de nem adhatod el másnak, de ingyen odaadhatod.

LiDéRc 2022.06.16. 09:42:56

@Jacare: Ha az urad azt parancsolja, hogy az árak kőkeményen emelkedjenek felfele, és sok könyv ELÉRHETETLEN legyen itthon, akkor büszkén vállalom, hogy "tolvaj vagyok". Akkor is, ha a könyvet - ahogy Trisi mondta - ajándékba kapom. És amíg a tolvaj (de legalább állítólag keresztény) fidesz seggét nyalod, addig ne moralizálj, hanem befetéma neked. Azaz: Csukd be a szád, mert szar folyik belőle.

csilla vargáné 2023.06.10. 13:48:29

mát kérek tüdöbetegség szivbetegség cukorbetegség miatt befagyott váll miatt 20%ban nem mozog bal váll varga zoltán//feleségemnek vargáné szűcs csilla petefészekben vesén daganat van ... még élelmiszerért számlák kifizetéséért!! imát kérek ezekért is varga zoltán vadna szabadság tér 15segitsenek semmi nincs!! SZERETNÉK ÉLELMISZER CSOMAGOT KÉRNI) Sajnos saját hibánkon kívül nehéz helyzetbe kerültünk! Feleségem fizetéséből havi 16 ezret vonnak le tartozás fejében, így bárminemű segítséget, élelmiszert is szívesen elfogadunk! Én jelenleg közmunkán vagyok, beteg feleségemeLL(vizes láb, lábszárfekély), de jómagam is szívbeteg vagyok, amely mellé még cukorbetegség is társul Csillának kevés vörösvérsejtje, ill hemoglobinja van, dolgozni nem bír, fárad! Én inzulinos cukorbeteg vagyok (napi 2x)! Ezért kérnem a segítségeteket! Bővebb információ privát üzenetben! Köszönöm!//varga zoltan vadna szabadsag tér 15 diabetese neuropathya allapitottak meg ill... gerinc csipö kopas ill szükület //ha valaki tud segiteni feleségem számla száma 116 00006 00000000 2576 6862!! volt egy mütétem bocsanat leirom ,herezacskon folyamatos magas cukor miatt ,lett egy tályog ill. a lágyrészen megmütöttek ,, és a mütét után kialakult egy sipoly ,, a sipolybol 9 honapig lógott belöllem egy mütét közben bennem hagyott géz darab ... a sipoly ami a lágyrészen van nem lehet emelni hajolni váladékozik még dolgozom közmunkán mindkettönk fizetéséböl von végrehajto//zv7195371@gmail.com
süti beállítások módosítása