Keresztény család

Istenkeresés az élet labirintusában...

5 hazugság, mely hűtlenséghez vezet

2015. július 23. 21:41 - Kereszteny Család

flirt.jpg

B. J. Foster kétgyermekes apaként jól rávilágít azokra az ingoványos területekre, ahova egy férj (vagy feleség) könnyen odatévedhet. Az eredeti cikk itt jelent meg.


A főiskolás éveim alatt nyáron egy zárboltban dolgoztam. A főnököm egy idős, zömök, fekete férfi volt, akit Rocknak hívtak. Rock egész életében keményen dolgozott és az érdes hangjával nagyszerű történet mesélő hírében állt. Az egyik legkedvesebb történetem tőle az volt, amikor egy nap még fiatalként megkérték, hogy szereljen le egy hosszú polcot a raktárban.

Nyilvánvalóan, a vállalkozás megpróbált időt és pénzt megtakarítani azzal, hogy házon belül akarta megoldani ezt a feladatot. Rockot akkori főnöke hátravitte a raktárba és rámutatott egy magas, hosszú acélszerkezetre. Megkérte, hogy csavarja ki az összes csavart, mely a polcrendszert a falhoz rögzíti. Rock szerzett egy létrát majd lelkiismeretesen nekilátott a munkának és elkezdte jobbról balra haladva kihajtani a csavarokat. Amikor kivett egy csavart, a polc meg sem mozdult, végig a helyén maradt. Végül kicsavarta az utolsót is.

Amint a kezébe fogta az utolsó csavart, a polc eldőlt és ráborulva a többi árura magával rántotta az egész szerkezetet eközben pedig egy olyan állapotot idézett elő, mintha a raktárra épp most csapott volna le egy tornádó. Amikor a főnök futva berohant, teljesen elképedt az elé táruló látványtól. A törmelék mögött a létrán pedig zavartan ott állt Rock, az utolsó csavarral a kezében. Néhány pillanatig csak bámulták egymást, amikor Rock megtörte a csendet és azt mondta a főnökének: „Ez a te hibád.”

A félrelépés egy házasságban ritkán a véletlen műve. Az ok sokkal inkább a hazugságokban és kifogásokban keresendő. A hamis okokban való hit az, ami egy házasságban kilazítja a csavarokat. A csavarok kilazítása pedig veszélyes és rossz döntésekhez vezet, melynek eredménye a válás. A hazugságok leleplezése és a figyelmeztető jelek felismerése az, ami képes bennünket megőrizni azoktól a csapdáktól, melyek dominóként elindíthatják az összeomlást.

Ezért szeretném az alábbiakban felsorolni azokat a veszélyes hazugságokat, melyek idővel hűtlenséghez vezetnek. Bár férjként beszélek, hiszem, hogy ezek a dolgok a nőkre is ugyanúgy vonatkoznak.

1. A feleségem boldoggá kell, hogy tegyen / Megérdemlem, hogy boldog legyek

A házasság nem igazán a boldogságról szól. Persze időnként ennek is megvan az ideje. A probléma az, hogy ez a hozzáállás önző, közönséges és túlságosan egyszerű. Amikor ezek a gondolatok elkezdenek teret nyerni, a házastárs hibáztatása napi rutinná válik és elkezdi befészkelni magát a keserűség. A negatív jelzők listája, melyeket a társadban vélsz felfedezni, egyre hosszabb és hosszabb lesz. Egyre inkább minden arra kezd irányulni, hogy ez az önző nézőpont legyen a mérvadó, a vádló pedig legyen szabad a boldogságot hajszolni, valamint a szomszéd kertjébe benézni. De a házasság az egyén háttérbe szorításáról, az adásról, a jóban-rosszban való szeretésről szól. Ezért ennyire nehéz és ezért tartogat annyi jutalmat.

2. Egy kis flörtben még nincs semmi rossz

A flört izgalmas. Ha valaki szexuálisan vonzónak talál, az jó érzéssel tölt el, különösképpen ha hasonlóan érzel te is. Egyikőtök sem elveszíteni, sokkal inkább fenntartani akarja ezt az érzést. Főleg így van ez, ha azzal nyugtatod magad, hogy ez nem jelent semmit. Pedig jelent. Ugyanakkor káros a párod számára is, mert a szívedet felkészíti az elkalandozásra. Természetes dolog, hogy léteznek benned ilyen érzések, de ha egy idegen emberrel kapcsolatban elkezdesz ezekkel a szívedben játszani, az olyan mintha belépnél egy erős sodrású folyóba, ami aztán egy nagy vízesésbe torkollik.

3. Amiről nem tud, az nem fáj

Ez a felfogás rendszerint egy olyan emberben ver gyökeret, aki tisztában van azzal, hogy a tette csalódást okozna a kedvesének. Felismeri, hogy ez a dolog rossz és valószínűleg bűntudatot is érez, de nem akarja abbahagyni. Ahhoz, hogy mégis jobban érezze magát, egyszerűen azt mondja: „Ez nem olyan dolog, amivel bárkit megbántanék.” Pedig olyan. A titkok csak növelik a távolságot, a párok pedig ösztönösen megérzik, ha köztük a távolság elkezd megnövekedni, függetlenül annak mértékétől. Lehet, hogy nem mondják ki, de érzékelik. Ha hiszel ebben a hazugságban, azzal a kapcsolatodban ajtót nyitsz a szétválásnak. A távolság pedig egyre csak nő és nő egészen addig, amíg egyszercsak már valaki máshoz kezdesz el kapcsolódni.

4. Nekem is vannak szexuális szükségleteim

Az étel egy szükséglet. A szex nem az. A szex vágyakozás. Aki a szexre alapvető fizikai szükségletként tekint, az a szexuális késztetést túl nagy hatalommal ruházza fel. Ugyanakkor körmönfont módon azt próbálja igazolni, hogy házasságon kívüli szex követendő példa lehet. Ha valaki már a szívében ezt a gondolatmenetet elfogadta, a cselekvés is sokkal könnyebbé válik.

5. A házassági problémáink csakis őmiatta vannak

Egy házassági kapcsolat két emberből áll. Az egyik személy esetleg jobban okolható, de egyedül nem tehető felelőssé mindenért. Ez egy kényelmes módja a felelősség elkerülésének. Minden esetben, amikor valaki kerüli a felelősség kérdését, másokat vádol, vagy magát igazolja, egyre ridegebbé válik. A védekezés falai pedig egyre inkább csak az elválasztottságot erősítik. Jegyezd meg: Vannak helyzetek, mikor tényleg csak az egyik fél okolható, de ezek a ritkábbak.

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://keresztenycsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr287650680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

medali (törölt) 2015.07.26. 11:34:01

Semmi baj az ilyen nárcisztikus emberrel, idővel fel fog nőni és mást is szeretni fog.
süti beállítások módosítása